Kredi Kartına Kaç Defa Asgari Ödeme Yapılabilir? Kredi kartına asgari ödeme yapılmasının herhangi bir yasal sınırı yoktur. Önemli olan asgari ödeme tutarının altında bir ödeme yapmıyor olmaktır. Bir takvim yılı içinde asgari ödemesi üç defa geciktirilen kredi kartı nakit avans ve taksitli avans kullanımına kapatılır.
Asgari Ödeme Ne Zamana Kadar Yapılmalı? Asgari ödeme, kredi kartının son ödeme tarihinden önce yapılmalıdır. Daha ileriki bir tarihte veya asgari tutarın altında ödeme yaptığınızda kart ödemesi gecikmiş olarak gözükür. Bu işlem üst üste 3 kere tekrar ettiğinde kartınız kullanıma kapatılabilir.
Örneğin; Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun yasal düzenlemeleri gereğince bir takvim yılı içinde üç defa, ekstre borcunun asgari ödeme tutarının altında ödeme yapılması, söz konusu kartın, borcun tamamının ödenmesine kadar nakit çekime ve limit artışına kapatılmasına neden olur.
Eğer kredi kartına 3 dönem, yani 3 ay boyunca üst üste ödeme yapılmazsa yasal takip başlatılır. Borcunuzu ödemediğiniz süre boyunca borcunuza gecikme faizi işlemeye devam eder ve ödemeniz gereken tutar sürekli artar. Bu esnada kredi kartınız kullanım dışı olur.
Sadece Asgari Borcu Ödemek Kredi Notunu Düşürür mü? Borcun sadece asgari tutarının ödenmesi durumunda, kredi notu hesaplama sistemi tarafından ödemenin gerçekleştiği göz önüne alınır ve kredi notu düşmez.
İlgili 41 soru bulundu
Sürekli asgari tutarı ödemek, her ay borcun katlanarak artmasına sebep olur. Her ay sadece asgari tutarı ödenen kart borcu eklenecek faizle birlikte büyür ve sonunda işin içinden çıkamayacağınız bir hal alabilir.
Kart limiti 20.000 TL ve dönem borcu 4.600 TL olan bir kredi kartının aylık asgari ödeme tutarı ekstrenin %20'sidir. Buna bu kart ekstresinin 4600 x 0,20 = 920TL'si asgari ödeme tutarıdır. Tam tutarlarla hesaplama yapmak için yukarıdaki hesaplama modülü kullanılmalıdır.
Kredi kartı asgari hesaplaması, kredi kartının dönem borcunun %20'si bulunarak yapılır. Örneğin bir kişinin kredi kartı dönem borcu 5.000 TL ise asgari ödemesi "5.000 TL* %20 = 1.000 TL" olur.
Kredi kartı borcunun tamamı ya da asgari ödeme tutarı ödenmezse borç bakiyesine kredi kartı gecikme faizi işlemeye başlar. Banka borcu tahsil edemediği takdirde kredi kartının kullanıma kapatılması, yasal takip sürecinin ve haciz işlemlerinin başlatılması gibi durumlarla karşı karşıya kalınabilir.
Bu değişiklikle birlikte limiti 25.000 TL altında olan kart sahiplerine asgari ödeme oranı %20 olarak uygulanmaktayken, limiti 25.000 TL ve üzerinde olan kart sahiplerine ise %40 olarak uygulanmaktadır.
Mesela sizin borcunuz karşısında alacaklı taraf icra takibi başlatsın. Eğer 10 yıl içerisinde bir işlem yapılmaz ise borcunuz düşer. Eğer ki 1 yıl içerisinde hiçbir işlem yapılmayan ve takipten düşen icra dosyası için karşı taraf yenileme başvurusu yapar ise dosya aktifleşir ve zamanaşımı süresi durur.
Takvim yılı içerisinde 3 kez asgari tutar ödemesi geciktirilen kredi kartı nakit kullanıma kapatılır. Üst üste üç kez asgari ödemesi yapılmayan kredi kartı kullanıma tamamen kapatılır. Kapatılan kredi kartının kullanıma açılması için dönem borcunun tamamının ödenmesi gerekir.
Kredi kartı veya kredi ödemelerinin gecikme ile yapılması yalnız faiz ödemeye değil, kredi notunda da düşüşe sebep oluyor. Ödemelerin gecikmemesi adına kişilerin otomatik ödeme talimatı oluşturması tavsiye ediliyor. 1 gün bile gecikme yaşanması kişinin finansal sicilinde iz bırakıyor.
Kredi kartı borcunun asgari ödemeyle bitmesi mümkün değildir. Sürekli olarak asgari tutarın ödenmesi borcunuzun üzerine ek olarak faiz işlenmesine neden olacak ve bu da mevcut borç miktarını artıracaktır. Diğer yandan sürekli asgari ödeme yapılması kredi notunun da düşmesine neden olur.
Bankaya borcunuzu ödemek istediğinizi fakat zor bir dönemde olduğunuzu, bu sebeple ödeme süresini uzatmak istediğinizi bildirebilirsiniz. Bu şekilde borç transferi yapan bankalarla görüşebilirsiniz ya da borcunuz olan bankaya kredi kartı borcu yapılandırma işlemi için başvurabilirsiniz.
09.06.2022 tarihli BDDK kararı gereğince limiti 25.000 TL üzerinde olan kredi kartları için minimum ödeme tutarı kredi kartı dönem borcunun %40'ı olarak belirlenmiştir. Kredi kartı limiti 25.000 TL altında olan kredi kartları için ise asgari ödeme tutarı kredi kartı dönem borcunun %20'si olarak belirlenmiştir.
Kişinin kredi kartı borcunun 10 yıl içinde zaman aşımına uğrayabilmesi için geçen bu 10 yıllık süre zarfında borcunuza yönelik banka tarafından hiç bir işlemin uygulanmamış olması gerekmektedir.
Ekstre erteleme ile kredi kartı son dönem ekstre borcunun, en az asgari tutarının ödenmesi sonrasında kalan ertelenebilir borç tutarını işlem tarihinden itibaren aylık %2,81 faiz oranı üzerinden 3 aya kadar erteleyebilir; 12 aya kadar taksitlendirebilirsiniz.
Kredi Borcundan Dolayı Banka ve Maaş Hesaplarına Haciz Gelmesi. Ödenmeyen kredi borçları, bir süre sonra yasal takibe düşer. Yasal takipte banka ya da borcu devralan varlık yönetim şirketi, tüketiciden ödemeyi tahsil etmeye çalışır. Bu süreçte tüketiciye çeşitli ödeme kolaylıkları sağlanır.
Dönem sonunda 3.000 TL olarak aktarılan kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarı 900 TL olarak hesaplanır.
Kredi kartınızın borcunun son ödeme tarihi geçtiği takdirde, ödemediğiniz her gün için gecikme ve akdi faiz ödersiniz. Söz konusu faiz günlük olarak hesaplandığından dolayı 1 günlük gecikmeler için de geçerlidir. Bu nedenle bir gün geç ödediğinizde, bir günlük gecikme ve akdi faiz ödemiş olursunuz.
Limiti aşan kullanımlar yalnızca ekstra ödemeler olarak geri dönmez, bankacılık geçmişinizi de etkiler. Kredi kartı limit aşımı, biriken kredi kartı borçları, kredi notunuzu olumsuz etkileyerek kredi başvurusu yaptığınız durumda sıkıntılar yaşamanıza neden olabilir.
Milyonlarca çalışanın merakla beklediği 2023 yılı asgari ücreti belli oldu. Asgari ücret ne kadar oldu? 2023'te Asgari ücret 1 Temmuz 2023 itibarıyla brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, net 11 bin 402 lira 32 kuruşa yükseltildi. Asgari ücret 2023 temmuz zammı...
Kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarının altında ödeme yaptığında ise %3,11 oranında gecikme faizi kalan borcuna uygulanır. Kredi kartı gecikme faizi, genellikle aylık olarak hesaplanır ve önceki dönemde ödenmeyen bakiyenin üzerine uygulanır.
Kredi kartı dönem borcunun sadece bir kısmının ödenmesi durumunda kalan hesap bakiyesine faiz işler. Kalan hesap bakiyesine, asgari tutar ve üzerinde ödeme yapılması durumunda %2,13 oranında akdi faiz, asgari tutarın altında ödeme yapılması durumunda ise %2,43 oranında gecikme faizi uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri