AKTS, öğrencinin bir akademik yıl boyunca tam zamanlı çalışmasıyla oluşan öğrenci iş yükü yılda 36/40 hafta ve 1 kredi 25-30 saatlik bir çalışma saati yerine geçer. İş yükü öğrencilerin gerekli öğrenim çıktılarını tamamlamayı gerçekleştirmesine dayanır.
1 kredi = 30 saatlik iş yüküne karşılık geldiğine göre, 150 saat iş yükü olarak elde edilen dersin kredisi 150/30= 5 AKTS'dir.
AKTS kredi limitleri: Bir yıl için = 60 AKTS kredisi = 1500-1800 saat , Bir yarıyıl için = 30 AKTS kredisi = 750-900 saat'dir.
3 kredi ise haftada 3 saat o dersi gorursun. 3 kredi ise haftada 3 saat o dersi gorursun. Ders saati demek değildir. 4 saatlik bir dersin kredisi 3 olabilir veya tam tersi.
Bu yük derse katılma (teorik ders), laboratuar, uygulama, seminer, bağımsız veya özel çalışma, proje hazırlama ve sınav sürelerinin toplamından oluşur. * AKTS'de bir akademik yıllık (iki dönem) eğitime 60 kredi, bir dönemlik (yarıyıl veya sömestre) eğitime ise 30 kredi verilir.
İlgili 43 soru bulundu
(7) Birinci yarıyıl öğrencileri hariç, alınabilecek dersi olan öğrenciler her dönemde en az 20 AKTS'lik ders seçmek zorundadır. (8) Öğrencinin, bir yarıyıldaki ders yükü, 30 AKTS; bir yıldaki ders yükü ise 60 AKTS'dir.
Bir dönemde öngörülecek AKTS kredi toplamı 30'dur. Dolayısıyla bir senede öğrencilerin alacağı AKTS kredi toplamı 60'tır. Herhangi bir dönemde öğrenci 30'un altında AKTS tamamlamışsa mezun olamaz.
*Haftalık bir saat teorik ders bir kredi, bir saat uygulama veya laboratuvar da 0,5 kredidir. *Bir AKTS'ye eşdeğer kredi yükü, yaklaşık olarak öğrencinin bir yarıyılda 30 saatlik çalışmasına karşılık gelir.
Ders saatleri ile AKTS kredileri arasında bir ilişki vardır, ancak AKTS kredilerine sadece ders saatleri dahil değildir. Kredilere ders kapsamında öğrencinin tamamlaması gereken tüm iş yükü (projeler, ödevler, tez çalışmaları vs.) dahildir.
Bir dönem içinde en fazla kaç kredilik ders alma hakkım var? Öğrencinin bir yarıyıldaki normal ders yükü 30 AKTS'dir. Bir yarıyıla ait ders yükü en fazla 45 AKTS olabilir.
Kredi notunuz uygun ise 50.000 TL ihtiyaç kredisi 36 ay vade ile kolaylıkla temin edebileceğiniz bir rakamdır. Kredi çekilirken dikkat edilmesi gereken öncelikli konu bankanın teklif ettiği faiz oranıdır.
Kredi tutarı 100.000 TL üzerinde olan krediler için vade 12 ay ile, 50.000 TL – 100.000 TL'ye kadar (100.000 TL dahil) olan krediler için vade 24 ay ile sınırlı olup 50.000 TL ve altındaki kredilerde azami 36 ay olarak uygulanmaktadır.
Aynı anda kredi çekilebilecek banka sayısı ile ilgili yasal bir sınır yoktur.
200 bin TL kredi 12 ay vadeli olarak pek çok farklı bankadan temin edilebilir. İhtiyaç kredisine başvurmadan önce bankaların sunduğu faiz oranlarını ve ödeme planlarını detaylı şekilde incelemeniz tavsiye edilir.
(1) Öğrenci, bir yarıyılda toplamda 45 AKTS krediyi geçmeyecek şekilde en fazla 10 ders seçebilir.
30 AKTS kredisi, öğrencilerin dönem içerisinde gerçekleştirdikleri tüm aktiviteleri(ders saatleri, ödev, proje, ara sınav, final vb.) içine alan 750-900 saat arasında bir iş yükü ile ilişkilendirilir. Genel Akademik Not Ortalamasının(GANO) hesaplanması, öğrencilerin başarı katsayısı ve AKTS kredilerine göre yapılır.
Not Ortalaması, kayıt olunan ve not ortalamalarına katılan her dersin AKTS kredisi ile o dersten alınan notun katsayısı çarpılarak bulunan ders puanları toplamının, bu derslerin toplam AKTS kredisine bölünmesi ile tespit edilir.
Temmuz ara zam ile kadrolu öğretmenler için ek ders ücreti, 51.15 TL'den 60.12 TL'ye yükselmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 60.12 TL olan ücretli öğretmenlerin ek ders ücretinde yüzde 25 artış yaptıklarını açıkladı. Böylelikle ek ders ücreti saatlik 75.15 TL oldu.
Ders kredisi üniversite hayatı boyunca öğrencilerin eğitim gördükleri ders başına verilen orandır. Bu krediler öğrencilerin gerekli yeterliliği almaları için sıralı şekilde belirlenmektedir. Ders başına verilen krediyi tamamlayan öğrenciler mezun olabilmektedir.
Kredili sistem, eğitimde benimsenmiş bir ders seçme yöntemidir. Buna göre öğrenci dersleri alırken önüne konulan belli dersleri almak zorunda değildir. Mezun olmak için de gereken şart, tüm dönemleri başarıyla geçmiş olmak değil, zorunlu olan kredi miktarını almış olmaktır.
1) Bir dersten AA, BA, BB, CB, CC notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. 2) Bir dersten DC ve DD notlarından birini alan öğrenci o dersi şartlı başarmış sayılır. 3) Bir dersten FD ve FF notlarından birini alan öğrenci o dersi başaramamış sayılır.
Soru: Kaç dersten başarısız olursam okulum uzar? Cevap: İki durumda öğrencinin dönemi uzayabilir.Durum1: Bir yarıyılda 11 ve üzeri AKTS (Kredi) lik derslerden FF veya FG notu ile başarısız olan öğrencilerin 1 yarıyıl okulu uzar.
Üniversitelerde hazırlık sınıfı okuyacak öğrencilerin herhangi bir ders kaydı yapması gerekmiyor. Üniversite 1. Sınıf öğrencilerinin genelde ders kaydı yapması gerekmiyor fakat üniversiteden üniversiteye değişiklik göstermekte olduğu için kazanmış olduğunuz üniversitenizin öğrenci işlerini aramanız daha iyi olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri