Emekli maaşlarını almak istedikleri bankayı başvuru sırasında formda belirtmelidirler. Daha sonra maaş alınan bankayı taşımak da mümkündür. Ancak kredi borcu bulunan emekliler maaş taşıma işlemi yapamaz.
En önemli ve belirleyici unsurlardan biri de mevcut borcunuzun ne durumda olduğudur. Bankalara olan borçlarınızdan herhangi birini 90 gün boyunca ödeyemediyseniz ve yasal takibe girdiyseniz herhangi bir bankadan yeni bir kredi almanız mümkün değildir.
Emeklilerin borçlarına karşılık maaşları teminat gösterilemez. Burada yegane ayrıntı promosyon ve ikramiye gibi ödemeler emekli aylığından sayılmadığı için haczi kabildir. Banka vadesinde ödenmemiş alacağı varsa bu bedelleri emekliye ödemeyerek alacağını tahsil edebilir.
1- E-Devlet üzerinden başvuru:
E-Devlet üzerinden, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sistemi aracılığıyla emekli maaşı banka değişikliği talebinde bulunabilirsiniz. E-Devlet şifresiyle giriş yaparak "Banka ve Adres Değişikliği" seçeneğini tercih ederek işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Banka Kredi Borcu İçin Emekli Maaşında Kesinti Yapabilir Mi? Banka, emeklinin yaptığı ve imza ederek ödemeyi taahhüt ettiği “Kredi Sözleşmesi” gereğince emekli maaşında kredi borcuna istinaden kesinti yapabilir. Bu ödemelerin emekli maaşından haciz kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir.
İlgili 36 soru bulundu
Kredi borcu ödenmediği takdirde ise sözleşmede yer alan bu hükme dayanılarak borçlu hakkında icra takibi başlatılıp emekli maaşının haczedilmesi talep edilmektedir.
Günümüzde birçok kişi borçları sebebiyle haciz işlemlerine maruz kalmaktadır. Haciz işlemleri yalnızca belli başlı kişiler için değil, borçlu olan herkesin başına gelebilecek bir durumdur. Emekliler için de bu durum yer alır. Emekli olan bir kişi banka üzerinden çektiği krediyi, ödeyemediği durumda evine haciz gelir.
Emekli maaşı taşıma kaç yılda bir yapılır? Emekli maaşınızı taşıyabilmeniz için 3 yıl taahhüt süresinin dolmasını beklemeniz gerekir.
Emekli maaşlarına yapılan zamlarla birlikte, 2024 mart ayında ING Türkiye promosyon tutarını 15 bin TL'ye güncelledi. Bu doğrultuda ING Türkiye'ye emekli maaşını taşıyan emekliler 15 bin TL'ye varan nakit promosyon fırsatından yararlanabilecek.
Bazı durumlarda emekli maaşını başka bir bankaya taşımak da mümkündür. Ancak emekli maaşı üzerinde bir bloke varsa taşıma işlemi yapılmaz. Emekli olan kişinin kredi borcu bulunuyorsa maaşını başka bir bankaya taşıyamaz.
Mustafa Karataş çok merak edilen, ''Bankaların verdiği promosyon parası ile borç ödenebilir mi?'' sorusunu cevapladı. Karataş, ''Bankadan promosyon almayacaksın. Eğer alıyorsan bakmakla yükümlü olmadığın kimselere, muhtaç olana vereceksin.'' ifadelerini kullandı.
Gerçekleştirmiş olduğunuz emekli maaşı banka değişikliği talebinizin SGK tarafından sonuçlanma tarihi, telep tarihinize bağlı olarak değişiklik gösterir. Yaklaşık olarak bir sonraki dönemde maaşınız, seçeceğiniz banka hesabınıza yatırılacaktır.
Emekli aylığını yükseltme konusunda dikkate alınması gereken farklı faktörler bulunmaktadır. Sigorta prim ödeme süresi, yüksek maaşla emekli olma, prim gün sayısını artırma, bireysel emeklilik sistemine katılma ve ek gelir kaynaklarına yönelme gibi adımlar, emekli aylığının artmasına katkıda bulunabilir.
Krediler ve icra dosyalarını gerekçe gösteren bankalar bloke koyarak emeklinin maaşını başka bankaya taşımasını engelliyor.
Kredi Borcu Ne Zaman İcraya Verilir? Tüketici Kredi Sözleşmeleri Yönetmeliği'nin 18. Maddesine göre, yapılan kredi sözleşmelerinde kredi borcu taksitinin iki defa üst üste ödenmemesi halinde banka tarafından verilen kredi iptal olur.
SGK Emekli maaşını Türkiye finansa taşıyanlar 10.000 TL'ye varan nakit promosyona hak kazanabilecekler. Maaş ödenme gününüzden 3 gün öncesine kadar 2.500 TL'ye kadar ücretsiz para çekme imkanına ek olarak Yapı Kredi ve PTT ATM'lerinden günlük 5.000 TL'ye kadar ücretsiz para çekebilirsiniz.
Ne kadar promosyon alınıyorsa ödenmesi gereken cayma bedeli de ona göre tespit edilir. Örneğin 3 yıl için 3 bin lira alındıysa, 1 yıl sistemde kaldıktan sonra geriye kalan 2 yıllık 2 bin liralık ücret emekli tarafından iade edilir. Yani tümü geri ödenmez, aradan geçen zamana göre hesap yapılır.
TAAHHÜT SÜRESİ DOLMADAN MAAŞ TAŞINABİLİR Mİ? Emekliler, maaşlarını taşırken 3 yıl boyunca aynı bankadan alma taahhüdü veriyor. Ancak promosyon ücretlerinin güncellenmesiyle beraber daha yüksek promosyon teklif eden bankaya geçmek isteyen emekliler, süre dolmadan başvuru yapabiliyor.
Emekli maaş ödemelerini Bankamız aracılığı ile almak isteyen müşterilerimiz, maaş taşıma işlemlerini şubeye gitmeden dijital kanallarımız üzerinden gerçekleştirebileceklerdir. Maaş taşıma işleminizi dijital kanallarımızda ''Başvurular > Emekli Bankacılığı > Emekli Maaşı Taşıma'' adımlarını izleyerek yapabilirsiniz.
Emekli aylığı banka veya banka şubesi değişikliğini internet üzerinden bankaya gitmeden de yapabilirsiniz. Banka veya PTT şube değişikliği talepleri "www.turkiye.gov.tr" internet adresine T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile yapılacak giriş sonrasında gerçekleştirilebilmektedir.
18.000 TL'ye Varan Nakit Promosyon Kampanyası
28 Mart 2024 – 30 Nisan 2024 tarihleri arasında SGK emekli aylığı üç yıl boyunca Yapı Kredi'den alma taahhüdü veren müşterilerimiz 18.000 TL'ye varan nakit promosyon fırsatından yararlanabileceklerdir.
Kişinin borcundan dolayı Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) alınan emekli, sakatlık, dul ve yetim aylığının, ilgili yasa gereği haczi ve blokesi mümkün değil. Ancak bu yasağın iki istisnası var; nafaka borçları ve borçlunun muvafakati.
Bankalar, kredi borcu ödememe cezası olarak bir faiz uygular. Sözleşme kapsamında belirtilen bu oran, kredinin faizinden maksimum %30 fazla olabilir. Örneğin %2'lik faizle aldığınız krediyi ödememeniz hâlinde borcunuza en fazla %2,60'lık bir gecikme faizi eklenir.
Bankaların emeklilere özel kampanyaları göz önünde bulundurulduğunda sunulan kredilerde genellikle aylık maaşın 15-20 katı aralığında tutarların belirlendiğini söylemek mümkün. Emekli kredi miktarı, aylık taksit ödemelerinin toplamda maaşın yüzde 70'ini geçmeyecek şekilde belirlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri