dilimizi damağımıza yapıştırıp baskı uygulayarak kafamızı yanlara doğru hareket ettiriyoruz. daha sonra başparmağımızla iki kaşımızın arasına tam burnumuzun üzerine gelecek şekilde sıkıca bastırıyoruz. 20-30 saniye böyle basılı tutuyoruz. sinüslerin (veya sümüklerin) boşaldığını hissedeceksiniz.
1- Tuzlu - karbonatlı su: Sinüzitin çok daha kısa sürede geçmesini isteyenler tuz ve karbonat ile hazırladıkları suyu burunlarından içeri çekebilir. 4 -5 kere üst üste yapılması kafidir. 2- Burun spreyi: Burun tıkanıklığını gidermek ve sinüsleri rahatlatmak için kısa aralıklarla burun spreyi kullanılabilir.
İbrahim Saraçoğlu, sinüzit şikayeti olan danışanlarına papatyayı tavsiye etmektedir. Sıcak suda papatyayı demleyin ve bi havlu ile başınızı sarıp papatyanın buharını içinize çekin.
İlgili 34 soru bulundu
Tavsiye edilen önerilerden ilki ılık tuzlu su yöntemidir. Bir bardak içinde 1 kaşık tuzu ılık suyla eritin ve bu suyla burnunuzu yıkayın. Tuzlu su, sinüslerin rahatlamasına yardım eden doğal yöntemlerden biridir. Eğer imkanınız varsa bu suyu her iki burun deliğine 1 defa olacak şekilde spreyle püskürtebilirsiniz.
Limon, C vitamini kaynağıdır ve sinüs tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Limon suyu antibakteriyel ve anti inflamatuar özellikleriyle tanınır. Kısacası bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlara ve iltihaplanmaya iyi gelir. Daha kolay nefes almanıza yardımcı olur.
Vicks merhemi, doğru kullanılması itibariyle sinüsleri açtığı bilinir. Sinüsleri ve tıkanan burun kanallarını açmada son derece etkili olan bu merhemin kullanımı da son derece basittir. Sinüslerin açılmasında etkili olan bu merhem, sinüzitten dolayı oluşan baş ağrılarına da iyi gelir.
Başınızı öne doğru eğdiğinizde ağrı ve basınç hissi artar. Sinüslerin dolu olduğu zamanlarda balgamlı öksürük, ateş, diş ağrısı görülebilir ve ağız kokusu artabilir. Burnun tıkalı olması nedeniyle tat ve koku duyularında azalma yaşanabilir.
Sinüslerin buruna açıldığı kanallar tıkanır. Kanallar tıkanınca sinüslerin ürettiği salgılar sinüs içine hapsolur. Sinüsün içi kendi ürettiği salgılar ile dolar. Tıkalı sinüsün bu ılık ve salgı ile dolu ortamı mikropların üremesi için mükemmel bir ortam oluşturur.
Sinüzit tedavisinde yeni bir yöntem olan “Balon Sinüsoplasti”, burun içindeki dokulara hiç zarar vermeden, kansız, tampon gerekmeden ve kesin olarak 20 dakikada sinüsleri açabilmektedir. Hasta aynı gün taburcu edilerek ertesi gün normal yaşantısına geri dönebilir.
Eğer bir sinüs baş ağrınız varsa, sinüslerinizde sıkışmış olan tıkanıklığı incelemek yardımcı olabilir. Bir nemlendirici çalıştırmayı veya bölgeyi temizlemek için sinüslerinizi salin solüsyonla sulamayı deneyin. Buharda solunum da yardımcı olabilir.
Sinüzit tekabül için mukozal inflamasyon sinüslerin üstünde ya da burnun her iki tarafında yer alan boşlukların. Virüs kaynaklı olduğunda ilaçsız rahatlatmak mümkündür.
Nasal kemiğiniz ve gözlerinizin köşesi arasındaki alanı bulun. Bu noktaya 15 saniye parmaklarınızla sert bir şekilde bastırın. Sonra, işaret parmağınızı kullanarak burun köprüsünü yan tarafa doğru itin. Yaklaşık 30 saniye işaret parmağınız ile burun kemeriniz boyunca aşağı inen hareketler yapın.
Genellikle tercih edilen antibiyotikler; Amoksisilin, amoksisilin-klavulinik asit, claritromisin, sefuroksim, sefprozil, lorakarbef, siprofloksasin ve levofloksasin olmaktadır.
Sinüs patlaması veya Sinüs barotravması, sağlıksız bir sinüsün meydana getirdiği rahatsızlıktır. Genellikle yüksek basınca maruz kaldındığında meydana gelir. Burun içini kaplayan mukozanın şişmesiyle koyu renk kan ve burundan akıntıyla boy gösterir.
Kronik sinüzit durumlarında; kişinin yaşam tarzında değişiklikler yapılmakta (sigaranın bırakılması vs.), glukokortikoid içeren burun spreyleri, haplar, ilaçlar ve antibiyotikler kullanılmaktadır. Kronik sinüzitlerin ilaçla tedavi edilemediği durumlarda ameliyat gerekebilmektedir.
Akut sinüzit: Bu 4 haftaya kadar süren ve en yaygın tiptir. Subakut sinüzit: Semptomlar 4 ila 12 hafta arasında normal akut dönemden daha uzun sürer. Kronik sinüzit: Semptomlar 12 hafta sonra devam eder veya sürekli tekrar eder.
Başka bir yöntem ise bir bardak ılık suya 2 tatlı kaşığı elma sirkesini ekleyip, bu karışımı burnunuzdan çekip burnunuzutemizlemenizdir. Zencefil, içeriği sayesinde mukoza akışkanlığını arttırarak geniz kanallarının açılmasını sağlar. Hem burun tıkanıklığına hem de boğaz enfeksiyonuna iyi gelir.
Yapacağınız zencefilli çay da sinüzit ağrılarınızı hafifletmeye yardımcı olacaktır. Sinüzit ağrısı çektiğiniz noktalara ıslak sıcak bir havlu koymanız da fayda olabilir. Buna ek olarak biberiye, okaliptus, mentol, karanfil yağı, çay ağacı ya ve nane yağı gibi yağlar da sinüzit ağrınızı hafifletme yardımcı olacaktır.
Buhar banyosu: Buhar solumak sinüs dokusunu yatıştırmaya yardımcı olur ve onların temizlemenizi sağlar. Tuzlu su ile burun banyosu: Sinüs boşluklarında bulunan mikropları ve tıkalı mukozaları açmak için tuzlu su çözeltisi de iyi bir alternatiftir.
3Histamin İçeriği Yüksek Besinler
Bu birikme ise hapşırma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi sinüzit semptomlarına yol açabilir. Histamin intoleransınız varsa, histamin içeren besinleri tüketmek semptomların kötüleşmesine neden olur. Histamin içeriği yüksek olan gıdalar; İşlenmiş etler: Salam, sosis, jambon.
Buhar Banyosu
Sinüzite ne iyi gelir, özellikle ağrının ve baskının fazla olduğu zamanlarda yapılacak olan sıcak banyo burun bölgesinin açılmasını ve rahat nefes alınmasını sağlamaktadır.
Burun içine basınçla verilen tuzlu su sinüs kanallarını açacak ve sinüslerin boşalmasına yardımcı olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri