Yumurtanın sarısı hem renk hem de doku veriyor. Pastacı kreması, lemon curd (limon kreması), puding gibi daha yoğun kıvamlı ve dokulu sütlü tatlı ya da kremalarda sık sık kullanılıyor. Sütlü tatlıların içerisinde pişmemesi, tüm malzemelerle buluşup sadece doku ve renk vermesi amacıyla yumurta sarısı kullanılıyor.
Her şeyden önce pastacı kremasının içine konulan yumurta taze olmalıdır. Yumurtanın beyazı ile sarısı ayrılırken ikisi birbirine asla karışmamalıdır. Çünkü yumurtanın beyazı kremanın sert olmasını neden olur. Kremayı hazırlarken karıştırmayı asla bırakmayın, tencerenin dibi tutabilir ve kremanız yanık kokar.
Bildiğimiz üzere krema genellikle süt, şeker, yumurta sarısı ve vanilya gibi içeriklerin pişirilmesiyle ortaya çıkan bir üründür.
Yumurta içerdiği lipoproteinler sayesinde normalde birbirinden ayrılan yağ ve suyu birbirine bağlar. Bu şekilde hamurda hassas bir bağ doku oluşur. Bu dokunun arasındaki boşluklarda sıkışan hava ısının etkisiyle genişler ve dolayısıyla hamurun kabarmasını sağlar.
Pastacılık ürünlerinde kullanılan yumurta içerdiği yüzde 75 su ile ürünleri nemli ve yumuşak tutar. Yumurta ayrıca yine glüten oluşumunu yavaşlatarak gevreklik sağlar. Pastacılık ürünlerinin yumuşak olmasına süt de katkı verir.
İlgili 45 soru bulundu
- Yumurta bağışıklık sistemini güçlendirici bir etkiye sahiptir. - Kas ve içinde bulunan kalsiyum ve proteinden dolayı kas ve kemik gelişimi için oldukça önemlidir. - Yüksek miktarda proteinden dolayı kasları güçlendirici etkiye sahiptir.
Bir yumurtanın hem beyazı hem de yumurta sarısı besinler açısından zengindir. Tek bir yumurta A, B5, B12, B2, B6, D, E ve K vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, çinko, fosfor, selenyum ve folat içerir. Anne sütünden sonra pek çok besin öğesini içerdiği için mucize olarak adlandırılan tek besindir.
4. Yumurta. Tüm malzemeler piştikten sonra ocaktan almaya yakın bir zamanda muhallebiye yumurta sarısı ekleyebilir, muhallebinin kıvamını yoğunlaştırabilirsiniz.
Sirke ve karbonat
Bir çay kaşığı karbonat ile bir yemek kaşığı sirkeyi karıştırıp kek ve hamurişi birçok tarifte bir yumurta yerine kullanabilirsiniz.
Sirke ve Karbonat
1 tatlı kaşığı kabartma tozu ile 1 yemek kaşığı sirke, pek çok tarifte yumurta yerine kullanılabilir. Sirke olarak; elma sirkesi veya beyaz damıtılmış sirke en çok kullanılan seçenekler arasındadır.
Süt, şeker ve nişastayı bir tencerenin içerisine alıp çırpma teli yardımıyla güzelce çırpın. Ardından tencerenizi ocağa alın. Çırpma teli yardımıyla çırparak kıvam alana dek pişirin.
Kremayı eklerken yavaş yavaş eklemelisiniz. Yahut bir kaseye çorbanın suyundan alarak, içerisine kremadan ekleyip, kremanın ılımasını sağlayabilirsiniz. Böylelikle kremanızın kesilmesinin önüne geçmiş olursunuz.
Kremanın ham maddesi nedir? Yoğurt, krema ve tereyağı gibi ürünlerin hammaddesi süttür.
Temperlenen (ılık hale gelen) yumurta sarılarını ocaktaki süte ilave edin ve koyulaşıncaya karıştırarak pişirin. Kıvam alan kremayı ocaktan alın içine tereyağını ve vanilya aromasını ilave ederek tamamen karışıncaya kadar çırpın. Ara ara karıştırarak kremayı soğutun.
Yarım su bardağı süt ve toz krem şanti bir kaba alınır, köpürtülür. Buzdolabında bekletilir. Tamamen soğuyan krema krem şantiye eklenir. Mikser ile pürüzsüz kıvama gelene kadar çırpılır.
Hem temizlik hem de mutfak alanında vazgeçilmez malzemelerden biri olan sirke ve karbonattan yumurtanın etkilerini elde edebilmek için kullanabilirsiniz. 1 çay kaşığı karbonat ve 1 yemek kaşığı sirkeyi karıştırdıktan sonra birçok tarifte yumurta yerine kullanmak mümkün hale gelir.
Yöntem. Bir çay kaşığı karbonat ile bir yemek kaşığı sirkeyi karıştırıp kek ve hamurişi tariflerinde yumurta yerine kullana bilirsin.
Vegan yumurta, yumurta yerine tüketilebilecek olan bitkisel bazlı kaynakları ifade eder. Örneğin yumurta ikamesi olarak en çok keten tohumu, chia tohumu, tofu, nohut suyu, ezilmiş muz, elma sosu gibi gıdalar kullanılmaktadır. Bu alternatifleri ev ortamında hazırlayabilirsiniz.
Yumurtanın sarısı hem renk hem de doku veriyor. Pastacı kreması, lemon curd (limon kreması), puding gibi daha yoğun kıvamlı ve dokulu sütlü tatlı ya da kremalarda sık sık kullanılıyor. Sütlü tatlıların içerisinde pişmemesi, tüm malzemelerle buluşup sadece doku ve renk vermesi amacıyla yumurta sarısı kullanılıyor.
Muhallebiye yumurta koymasak olur mu? Muhallebinin kıvamını güzelleştirmek için içerisine son aşamada tereyağı ilave edebilir, daha yoğun ve lezzetli bir kıvam için ise henüz ocağa almamışken ve tüm malzemeleri karıştırıyorken içerisine yumurta sarısı ekleyebilirsiniz.
Muhallebiyi hazırlamaya başlarken ilk adımınız, mutlaka başka bir kap içinde kullanacağınız nişastayı az miktarda süt ile çırparak açmak olmalıdır. Muhallebinizi pişirirken pürüzsüz olması için ocaktan alıncaya kadar sürekli karıştırmanız ve topakları ezmeniz gerekir.
Çünkü yumurtalar, tariflerin ve yemeklerin en önemli bağlayıcılarından biri. Bunların yanında da lezzet vermek amacıyla da kullanılıyor. Kahvaltılarımızın vazgeçilmezi çılbır, omlet, menemen gibi tariflerin de olmazsa olmazı yumurtalar.
Yumurta sarısının iki tarafında yapışmış olarak bulunan o iplik gibi şey aslında... Yumurtanın içerisinde yer alan beyaz ipliğe benzeyen o kısma kalaza adı veriliyor.
Yumurta riboflavin, folat, B12 vitamini, D ve E vitamininin önemli kaynağıdır. Ribo- flavin (B12 vitamini) deri ve göz sağlığı için gereklidir. Protein metabolizması, sinir sistemi fonksiyonları ve büyümede rolü vardır. Folat ve B12 vitamini kan yapımında görevlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri