Seher vakti rızıkların dağıtıldığı zamandır. Bu dağıtma işlemi sırasında insanın o saatte uyanık bulunması ve gerekli olan çalışmayı yapması gerekmektedir. Bu, bir nevi o vakitte dağıtılan rızkı istemek için bir duadır. Yoksa sadece kapı pencere açmanın bir anlamı yoktur.
Peygamberimiz aleyhisselam gece namazını düzenli kılardı. Seher vakti edilen dualar makbuldur ve Allah-u Teala'nın duaları en çok kabul ettiği vakit bu vakittir. Kuran-ı Kerim'de insanları uyarmayan ancak seher vaktinde gece namazı kılan bir kavmin helakından söz edilmektedir.
Peki, seher vakti nedir, seher vakti ne zaman? Seher vakti, tan yerinin ağarmasından biraz önceki zaman veya şafağın sökmek üzere olduğu vakittir. Kur'an ve hadislerden anlaşıldığına göre imsaktan biraz önceki vakti simgeleyen seher vaktinde edilen dualar daha makbuldür.
Vakit kıymetli olunca, onda yapılan ameller de büyük bir kıymet kazanmaktadır. Bunun için seher vakitlerinde namaz kılmak, Kur'ân okumak, zikretmek ve tefekkürde bulunmak gibi ibadetler, son derece faziletli amellerdir.
Yani akşam namazı ile imsak vakti arasında kaç saat varsa altıya bölünür ve seher vakti bulunur. Mesela, akşam 17.30'da, imsak da 5.30'da oluyorsa, gecenin tamamı 12 saat demektir. Bunun altıda biri 2 saat eder. 5.30'dan çıkarılınca 3.30 kalır. Saat 3.30'dan saat 5.30'a kadar seher vakti demektir.
İlgili 26 soru bulundu
En İyi Cevaplar
Onuda 3 e bölelim. 246 dkyı saat çevirelim. 4 saat 6 dk ediyor. 22.27 ilk üçte birlik zaman oluyor.
Bu iki vakit arasındaki zamana GECE denmektedir. Takvime baktığımızda mesela yatsı namazı vakti için 21:00 imsak vakti için 05:00 yazıyorsa gece bu iki rakamın arasıdır. Bu aradaki mesafeyi üçe böldüğümüzde üçüncü dilimi gecenin üçte ikisinden sonraki o teheccüd ve dua vakti olmuş olur.
Dua görünmezdir ama imkansızı mümkün kılar. Harikalar yaratmak Allah'ın İşidir.
Duaların her zaman kabul olma ihtimali vardır. Hadis-i Şerifler incelendiğinde bazı özel vakitlerde dua etmenin çok daha doğru ve kabul edilme ihtimalinin yüksek olduğu anlaşılır. Peygamber Efendimiz (S.A.V.) bir hadis-i şeriflerinde "ezan okunduğunda sema kapıları açılır ve yapılan dualar kabul olur" buyurmuşlardır.
Dilek duasını okuyan kişilerin istekleri ve dilekleri Allah tarafından kabul edilmektedir fakat duayı saf bir kalp ile okumak çok daha doğru olmaktadır. İmkan var ise bu duanın okunmasından önce abdest almak gerekmektedir. Daha sonra ise, üç defa besmele çekilerek Fatiha suresi okunmalıdır.
Arapça'da “yarmak, bir şeyi iki parçaya ayırmak, açığa çıkarmak, suya yol vermek” gibi anlamlara gelen fecir (fecr) isim olarak güneşin doğmasından önceki tan yeri ağarmasını ifade eder.
Sabah ezanı okunduktan sonra sabah namazı kılınabilmektedir. Ancak imsak vaktinin girmesiyle birlikte yatsı namazının vakti çıktığı için sabah namazının kılınabileceği de söylenmektedir. Sabah ezanı okunmadan önce de sabah namazının kılınıp kılınmayacağı ise imsak vaktine bağlı olarak ifade edilebilmektedir.
Sahur niyeti ile kalkmış olsanız bile İMSAK vaktine kadar teheccüd kılabilirsiniz.
İmsak Ramazan ayında oruç tutacak Müslümanların sahur sonrasında sabah ezanı ile birlikte başlayan yeme ve içmeyi bırakma zamanıdır. Kelime manası, kendini tutmak, bir şeyden el çekmektir. Takvimlerde, imsak'ın günlere ve illere göre başlama saatleri belirtilir.
Güneşin doğmaya başlama zamanı, tan vakti, güneşin doğmasından önceki alacakaranlık.
Teheccüd namazı sabah namazının vakti girene kadar kılınabilir. Sabah namazının vakti ise imsaktır. Sabah namazı imsak ile kılınabilir. Bu yüzden imsak vakti girene kadar teheccüd namazını kılabilirsiniz.
Yesâr`ın rivayetlerine göre Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyurmuştur: "Kim sabahleyin üç defa "Euzubillahis-Semî`il-Alîmi mines-şeytanirracım" der, sonra Haşr suresi`nin sonundaki üç ayeti okursa Allah kendisine yetmiş bin melek vekil kılar, bunlar akşama kadar o kişiye dua ve istiğfar ederler.
Resulullah (sav) buyurdular ki: "Beş gece vardır ki onlarda yapılan dualar geriye çevrilmez. Bunlar Recep'in ilk Cuma gecesi, Şaban'ın ortasında bulunan Berat gecesi, Cuma gecesi, Ramazan ve Kurban Bayramı geceleridir."
Sabah-akşam 7 defa (Hasbiyallahü la ilahe illahü aleyhi tevekkeltü ve hüve Rabbül-arşil-azim) okuyana Allahü teâlâ, onun din ve dünya işlerinde yardımcı olur.
Allah kabul etmeyeceği duayı kuluna ettirmezmiş. Bir şeyi istemek ona nail olacaksınız demektir. Yani Allah size dua etmeyi nasip ettiyse duanızı da kabul edecektir.
Bir şeyi çok istiyorsun, Allah'ım bu iş olsun diye temenni ediyorsun, dua ediyorsun, yüce Allah'a yöneliyorsun bu dinen sakıncalı değildir. Yani kişinin bir şeyi çok arzu etmesi onun imanına onun ameline onun Müslümanlığına zarar vermez.
Allah'a en büyük ismiyle dua etmek, dualar içerisinde en hayırlı olanlardandır. Dolayısıyla Esmâ'ül Hüsna içerisinde yer alan bu isimle yapılan duaya, anında kabul olan mucize dua diyebiliriz. Yani bir dileği olan kimse, bu duayı okuyup ''Yüce Allah'ım İsmi Azam hürmetine'' diye isterse duası kabul olur, muradına erer.
Teheccüd namazı İslam dinine göre yatsı namazından sonra ya da gecenin bir yarısında uykudan kalkılarak kılınan bir namaz olmaktadır. Bir süre uyunduktan sonra kılınması daha faziletli olan bu namaz uyumadan da yerine getirilmektedir.
Dinimize göre Teheccüd namazı yatsı namazından sonra ve de geceleyin kılınmaktadır. Bir süre uyuduktan sonrasında kişi gece boyunca yani sabah namazı vaktinin gelmesine kadar bu namazı kılınabilir.
Teheccüd kelime anlamı olarak 'uykuyu terk etmek' demektir. Teheccüd namazı, gecenin üçte ikisi geçtikten sonra, imsak vaktine kadar kılınan nafile bir namazdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri