Ergin örneğin Çuvaşça ve Yakutçayı Türkçenin lehçeleri; Kırgız, Kazak, Özbek, Anadolu, Türkmen Türkçelerini Türkçenin şiveleri; İstanbul, Karadeniz, Konya konuşma şekillerini de Türkiye Türkçesinin ağızları olarak kabul eder.
Bu yazı dilleri Türkçe, Azerice, Türkmence, Özbekçe, Kazakça, Kırgızca, Tatarca, Başkurtça, Uygurça, Gagavuzca, Karakalpakça, Kumukça, Karaçay-Balkarca, Nogayca, Hakasça, Altayca, Tuvaca, Çuvaşça ve Yakutçadır.
Gagavuz Türkçesi, ses düzeni bakımından Oğuz grubu Türk lehçelerinin temel özelliklerini taşır.
Şivenin tanımı gereği Azerbaycan Türkçesi de Türkçenin bir şivesi olarak değerlendiriliyormuş. Aynı zaten. Ikisi de Türki Diller Ailesi'ndeler. Ikisi de Oğuz Dilleri.
Nogayca veya Nogay Türkçesi (Noğay tili, Noğayşa/Nogay tili, Nogayşa), Türk lehçelerinin Kıpçak öbeğine bağlı, Nogaylar tarafından konuşulan lehçe. Ağırlıklı olarak Rusya'nın güney kesiminde konuşulur. Günümüzde Kiril alfabesiyle yazılmaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Şive ise farklı ülkeler gibi birbirinden daha izole yerlerde oluşan ve evrilen konuşma biçimidir. Ağız, bir dilin bir bölge halkına veya bir etnik gruba özgü kullanım biçimidir. Örnek olarak; Türkçeyi Karadeniz ağzı, Rumeli ağzı, Konya ağzıyla konuşmak verilebilir.
Yazı dili ve konuşma dili
Türkiye Türkçesinin genel kabul görmüş ve yazı dili olmuş ağzı, İstanbul ağzıdır. İstanbul ağzının Rumeli ağızlarından biri olması dolayısıyla yazı dili bir Rumeli ağzından gelişmiştir.
Özbek Türkçesi, Özbekistan, Türkmenistan'ın doğusu, Tacikistan'ın kuzey ve batısı, Kazakistan'ın güneyi ile Afganistan'ın kuzeyinde ve Çin'in kuzeybatı bölgelerinde konuşulan Türk lehçesidir. Özbekçe, Türk dillerinin Güneydoğu ya da Çağatay koluna bağlıdır.
Yakutça veya Sahaca (Saqa tıla), Saha Türklerinin konuştuğu dildir. Çuvaşça ile birlikte Türkçenin toplam 2 lehçesinden biridir.
Ergin örneğin Çuvaşça ve Yakutçayı Türkçenin lehçeleri; Kırgız, Kazak, Özbek, Anadolu, Türkmen Türkçelerini Türkçenin şiveleri; İstanbul, Karadeniz, Konya konuşma şekillerini de Türkiye Türkçesinin ağızları olarak kabul eder.
Eski Türkçe döneminin başlangıç aşaması Köktürkçedir. Köktürkçe, “Türk” adının tarihî kaynaklarda ilk olarak geçtiği, Türkçenin ilk yazılı kaynaklarının bulunduğu ve Türkçenin yapısını gerçek bilgilerle tespit edebildiğimiz ilk dönemdir.
Modern Türk lehçeleri arasında Kazak Türkçesi, genel ifade ile Kıpçak grubu veya Kuzey- Batı Türk lehçeleri grubunda yer almaktadır.
Elbette İstanbul Türkçesinin, Türkiye Türkçesinin ağızlarından biri olarak kabul edilmesi gerekir.
Berezin'in tasnifi şöyledir: I. Çağatay ya da Doğu Grubu (Türkistan): Uygur, Koman, Çağatay, Özbek, Türkmen (Türkistan), Kazan (yazı dili).
Kürt dilleri Kurmançça (Kuzey Kürtçesi), Soranice (Orta Kürtçe) ve Kelhurice'dir (Güney Kürtçesi), ancak Türkiye'de Kürtçe ile kastedilen büyük oranda bu dil grubunun ülkede en çok konuşulan kolu olan Kurmanççadır.
Çuvaşça (Çuvaşça: Чӑвашла / Căvašla), Rusya'nın orta kesiminde, Ural Dağları'nın batısında konuşulan çağdaş dönem Türki dillerden biridir. Türk dillerinin Ogur-Bolgar grubu öbeğinden varlığını korumuş tek dilidir. Çuvaşça, Çuvaşların anadili ve Çuvaşistan'ın resmî dilidir.
Polonya Dili Lehçe (Polonyaca)
Orta Avrupa'nın gözde ülkelerinden Polonya'nın resmi dili olarak 39 milyon, tüm dünyada ise 50 milyonu bulan konuşuruyla Polonya dili, Polakça veya diğer bir ismiyle Lehçe, Hint-Avrupa dil ailesinin Slav dilleri öbeğinin batı kısmında bulunur.
Dilbilimi, bilindiği gibi, şu konuşma türlerini tanır: idyolekt (tek bir kişinin konuşma alışkanlıklarının tümü; birey diyalekti), ağız (birbirine benzer idyolektler toplamı; Alm. Mundart, Rus. govor), lehçe ya da diyalekt (birbirine benzer ağızlar toplamı), dil (birbirine benzer diyalektler toplamı).
Çağdaş Türk lehçeleri; Kırgız Türkçesi, Kazak Türkçesi, Özbek Türkçesi, Uygur Türkçesi, Tatar, Başkurt, Azerice ve Türkmen Türkçesi olarak bilinmektedir. Bu lehçelerin geçmişleri ve edebiyatları hakkında araştırmalar ve incelemeler yaparak gelecek nesillere aktarılmasını sağlamaktadır.
Türkçenin Özbekçe ile anlaşılabilirliği düşüktür. Özbekçenin Harezm-Kıpçak diyalekti Tatarcayla yakın bir ilişkiye sahiptir. Kazakça ve Kırgızca da yaklaşık % 80 anlaşılabilirlik oranıyla yakındır. Ayrıca, son zamanlarda yakınlıkları daha da artmaktadır.
Asya'nın Büyük Okyanus kıyılarından, Orta Avrupa'ya ve Akdeniz kıyılarına kadar uzanan alanda konuşulan Ural-Altay dil ailesi, Ural ve Altay dilleri olmak üzere iki gruba ayrılır. Türk dili, Altay grubundadır.
Türkmence, Türki diller dil ailesinin Şaz Türkçesi grubunun Oğuz öbeği içinde yer alır ve bu öbekte Horasan Türkçesi ile beraber Doğu Oğuz dilleri grubunu oluşturur. Dil, diğer Oğuz dilleri olan Türkçe ve Azerice ile karşılıklı anlaşılabilirlik gösterir.
Lehçe (język polski), Polonyalıların konuştuğu dil. Polonya'nın resmî dilidir ve 39 milyonu Polonya'da olmak üzere dünyada toplam 50 milyon kişi tarafından konuşulduğu tahmin edilir. Hint-Avrupa dilleri ailesinin Slav dilleri öbeğine bağlı bir dildir.
hatay yöresinde "kepçe" anlamına gelen türkçe sözcük.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri