Kaçak Elektrik Kullanımından Kim Sorumludur? Elektrik piyasası mevzuatına göre kaçak elektrik kullanımında sorumlu abonenin kendisidir. Eğer adınıza olan bir aboneliği bir başkası kullanırken kaçak cezası söz konusu olursa cezanın muhatabı yine siz olursunuz. Adınıza olan aboneliği kapatmak sorumluluğu size aittir.
Söz konusu kaçak elektrik kullanımı kiracının kendi adına kayıtlı olan bir aboneliğe aitse bu durumda ev sahibinin hiçbir yasal yükümlülüğü yoktur ve kiracı uygulanan cezayı kendisi ödemek zorundadır. Çünkü hem taşınmazın kullanım hakkı hem de taşınmaza ait olan abonelik kiracının sorumluluğu altındadır.
Sayacın yerinde olmadığı, çalındığı durumda elektrik dağıtım şirketine başvuru yapılmalıdır. Başvuru Müşteri Hizmetleri Merkezlerine yapılmalıdır. Bu başvuru esnasında polis, itfaiye gibi resmi kurumlar tarafından sayacın yerinde olmadığına dair düzenlenen tutanakların sunulması gerekmektedir.
Kaçak elektrik kullanımı cezası ne kadar? Abonenin toplam kaçak elektrik kullanım miktarı hesaplanır ve aktif enerji bedelinin tek terimine göre 1,5 katı olarak elektrik faturasına yansıtılır. Bu bedel kaçak kullanımın başladığından tespit edilen tarihe kadar olan dönem için geçerli olan bedeldir.
Kaçak elektrik kullanımı ile ilgili olarak ihbarda bulunmak için ne yapmalıyım? Bedas.com.tr'de bulunan Kaçak İhbar Formu'nu doldurarak, ALO 186 BEDAŞ Çağrı Merkezi'mizi arayarak, Twitter BEDAŞ Destek hesabı ve BEDAŞ 186 mobil uygulamasından kaçak elektrik kullanımı ile ilgili ihbarda bulunabilirsiniz.
İlgili 17 soru bulundu
İhbarcılara yapmış oldukları ihbar neticesinde; ihbar edilen mükellefe tahakkuk eden verginin %10 üzerinden ihbar ikramiyesi hesaplanmakta olup; bunun 1/3'ü nakden peşin ödenmektedir. Geri kalan kısım için ise tahsilattan ödenmesi yoluna gidilmektedir.
Cezai Sorumluluk. Abonelik esasına dayalı kullanılan elektrik, su, doğalgazın kaçak yoldan kullanılması TCK m. 136/3'te karşılıksız yararlanma suçu altında ayrıca düzenlenmiştir.
Elektrik dağıtım şirketleri tarafından kişilerin kaçak elektrik tükettiğinin tespiti halinde kaçak elektrik tespit tutanağı düzenlenmektedir. Kaçak elektrik tüketim miktarı EPDK Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği madde 44-45 kapsamında hesaplanarak faturalandırılmaktadır.
Yeni bir binaya taşınanlar zaman zaman beklemedikleri bir sürprizle karşılaşabilir. Bina inşaat halindeyken bağlanan şantiye elektriği sonradan apartmanda oturan komşular arasında paylaştırılıyor. Bu uygulamaya gidenlere kaçak cezası kesiliyor!
Kaçak elektrik tutanağı aksi sabit oluncaya kadar geçerli olan resmi belgelerdendir. Bu nedenle, ispat yükü bu belgenin aksini ispat eden tarafa düşmektedir.
Alo 186 Bedaş Çağrı Merkezi Kaçak Kullanımı Durdurmuyor
Günlerdir 186 numaralı telefonu arayıp, ev sahibi olduğum dairede elektrik ve doğalgaz feshini gerçekleştirmeme rağmen, yabancı uyruklu kişiler tarafından işgal edilip kaçak şekilde elektrik ve doğalgaz kullanımına devam ediliyor.
Elektrik kullanımı, abonelik esası ile yapılan bir işlemdir. Kanun karşılıksız yararlanma kapsamına giren kaçak elektrik kullanımı için bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası belirlemiştir.
Aboneliği üzerinize almadan elektrik tüketiyor olmanız, 'Usulsüz Kullanım' olarak nitelendirilir.
Elektrik Borcundan Ev Sahibi ve Kiracı Müteselsilen Sorumludur.
Bu kayıp ve kaçak bedelleri, elektrik dağıtım şirketleri tarafından elektrik abonelerine faturalarda yansıtılmaktadır.
Ev sahibi, kaçak elektrik kullanımını tespit etmesi durumunda kiracısına yazılı bir ihtar göndererek, kaçak elektrik kullanımını durdurmalarını ve ilgili sorunları gidermelerini talep edebilir. Eğer kiracı ihtara uymazsa ve kaçak kullanım devam ederse, ev sahibi kira sözleşmesini feshetme hakkına sahip olabilir.
Şantiye elektriği başvurusu gerekli belgelerin tamamlanması sonrasında bölgedeki elektrik dağıtıcı olan firmaya yapılmaktadır. Gerekli belgeler sonrasında şantiye elektrik aboneliği iptali ile birlikte belgelerde ve yapıda herhangi bir sorun yoksa kısa süre içinde mesken aboneliğine geçilmektedir.
Durumu çok basit şekilde bir deneyle anlatacak olursak; bir sayacın çıkışından faz iletkenimizi toprağa temas ettirdiğimizde, sigortanın atmadığını ve elimizdeki sayaç eski tip mekanik sayaç ise dönme dolap gibi fırıl fırıl döndüğünü, elektronik ise rakamların çıldırır gibi arttığını göreceksiniz.
Faturalarda, abone grubunun ve tarife kodunun "mesken" olması gerekiyor. Eğer abone grubunuz ve tarife kodunuz "şantiye" ise, elektrik kullanımı bu grup üzerinden hesaplanıyor ve yüksek tarifeli bir faturalandırmaya tabii tutuluyorsunuz demektir. Elektrik Dağıtım Şirketlerinin Oyununa Gelmeyin!
Elektrik abonesi ticari bir işletme ise, görevli mahkeme asliye ticaret mahkemesidir. Bu durumda, öncelikle arabuluculuk yoluna gidilmesi gerekmektedir. Ancak abonenin ticari bir işletme olmadığı ancak bahsi geçen yerin bir iş yeri olduğu durumlarda ise dava asliye hukuk mahkemelerinde açılacaktır.
Kaçak Tutanağı Bedel Hesaplama Başvurusu
Kaçak faturanız varsa faturanızın durumunu, güncel borcunuzu bu kategoriden sorgulayabilir ve borcunuzu taksitlendirme işlemi yapabilirsiniz.
Hapis Cezası Verilmiyor
Ancak kaçak elektriği kullanan kişi 5 yıl içinde aynı suçu işlerse, bu hükümden yararlanamayacak ve hapis cezası alacak.
SUÇTA MUHAKEME USULÜ Karşılıksız yararlanma suçu şikayete tabi suçlar arasında değildir. Bu sebeple soruşturması ve kovuşturması resen yapılmaktadır.
3. yargı paketiyle birlikte kaçak elektrik kullanmak 'hırsızlık' kapsamından çıkarıldı. Bu yasayla birlikte hakkında suç duyurusu bulunan 600 bin kişi elektrik hırsızlığından kurtulacak.
Yapılan tüm ihbarların gerçek kabul edildiği 155 POLİS İMDAT HATTI'nda alınan ihbar sisteme geçilir ve gelen tüm ihbarlar gizlilik derecesiyle kayıt altına alınır ve ihbarı veren vatandaşın kimliği kesinlikle başkaları ile paylaşılmaz. 155 Polis İmdat Hattı'na gerekli tüm bilgilerin verilmesi ve delillenip işlemin ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri