Dişler kırıldığı zaman genellikle ağrı yapmaz. Ancak tedavi edilmediği durumlarda zamanla diş ağrısının oluşmasına neden olur.
Ancak dentin veya pulpa yapısı havaya maruz kalırsa dişte genellikle ağrı oluşacaktır. Bakteriler açığa çıkan pulpa yapısını zamanla bozarak daha fazla ağrıya, geri kalan mine renginin bozulmasına ve ısı değişikliğine karşı hassasiyet oluşmasına neden olabilir.
Yemek yerken dişin kırılması sonucu kırık parça yutulabilir. Bunun herhangi bir zararı bulunmayacaktır. Ancak kırılan dişin kırık yüzeyinin açıkta kalması dişte ağrıya sebep olabilir.
Örneğin; bir hastada kırılan dişin kökü çekildiğinde, oluşan ağrı en az 3 gün en çok 2 haftaya kadar sürer. Bazı hastalarda ise bu süreç 5 gün daha uzar. Ancak hekim tarafından yazılan reçete ile ağrının hafifletilebilmesi mümkündür. Peki, diş çekimi sonrası gelişebilecek durumlar nelerdir?
İlgili 43 soru bulundu
Bir parça taze zencefili tüm suyunu alana kadar çiğnemek ağrınızı ciddi şekilde hafifletir. Buz sinir uçlarını uyuşturarak diş ağrısının geçmesini sağlar. Bu nedenle soğuk kompres yapabilirsiniz. Buzu ince pamuklu bir beze sararak ağrıyan dişin yakınındaki yanağınıza tutabilirsiniz.
Arka diş kırılmasına en kesin çözüm diş hekimine gidilmesidir. Ancak diş hekimine gidilemiyorsa, ağrıyan dişe buz kompresi uygulanması önerilir. Ayrıca taze zencefil suyunu alana kadar çiğnenmesi, ağrıyı büyük ölçüde giderecektir.
Diş dış yüzeyinden başlayarak dişin ortasındaki sinire kadar uzanan bu kanallar sıvı ile doludur. Diş minesi zayıflamış olan dişlerde sıcak, soğuk, ekşi, tatlı yiyecek ve içeceklerden sonra hareket eden bu sıvı, diş sinirinde hissedilir ve sızlamaya neden olur.
Diş sızlamasına çoğu durumda tuzlu su ile gargara yapmak, ağrı kesici almak gibi uygulamalar faydalı olabilir. Diş Sızlaması Kendi Kendine Geçer Mi? Diş sızlaması bazı durumlarda kendi kendine geçebilir. Diş dolgusu, kanal tedavisi ve dişin çekilmesi diş sızlaması durumlarında kesin tedavilerdir.
Diş zonklaması ise genellikle diş sıkma veya diş gıcırdatma alışkanlığı, dişeti hastalığı veya çene kaslarının gerilmesi sonucunda ortaya çıkar. Süre: Diş ağrısı genellikle sürekli veya tekrarlayan bir ağrıdır.
Bir kırık veya boşluk gibi ya da travma gibi çeşitli sebeplerle bu yapıların bütünlüğünün bozulması, zararlı bakterilerin diş köküne ulaşmasına sebep olarak diş kökünde iltihaplanmaya yol açar. Bu enfeksiyon, kökün ucuna yayılarak enfeksiyonun kemiğe yayılmasına ve sonunda apseye neden olabilir.
Dişin kırılma biçimine göre diş hekimi kırığı dolgu kullanarak veya yapıştırarak eski haline getirebilir. Kırık eğer köke yakın kısımda ise kanal tedavisi sonrası post uygulaması ile kök sağlamlaştırılıp ardından üzeri porselen kuron ile tamamlanabilir.
Kırık diş, kırık bölgenin özelliğine göre tamir edilebilir. Kırık parça bulunabilir ise dişin üzerine kendi parçasını yapıştırmak mümkündür.
Ağız bakımını yeterli kadar yapmamak, gargara ve diş ipi gibi ürünler kullanmamak ve dişleri yanlış fırçalama teknikleri diş eti ağrısına neden olan başlıca faktörlerdir. Ayrıca diş eti iltihabı, diş travması ya da diş çürümesi de diş eti ağrısına neden olabilir.
Kırık birazcık daha büyükse bir kaplama ile diş kurtulabilir. Sadece kökün kaldığı kırık durumlarında ise dişin çekilmesi en son düşünülmesi gereken seçenek olmalıdır. Çünkü diş çekimi ile beraber bölgede estetik ve fonksiyon anlamında kemik kaybı yaşanabilir.
Dişin kök yüzeyinde koruyucu mine tabakası bulunmamaktadır. Bu durum soğukta dişlerin sızlamasına sebep olur. Bakteri plaklarının sebep olduğu diş taşları da dişlerin yüzeylerinde birikerek dişeti çekilmesine neden olur ve dişlerin kök yüzeylerini açığa çıkartır.
Nefes Alırken Diş Sızlaması Neden Olur? Nefes alında dişteki sızlama problemi daha çok çürüklere bağlı olarak ortaya çıkar. Çürük probleminde ise dişin yüzey tabakası burada zarar gördüğü için diş ağrısı meydana gelir.
Diş Ağrısına Ne İyi Gelir? Diş hekimine ulaşmadan önce evde diş ağrınızı geçici olarak hafifletebileceğiniz bazı yöntemler bulunmaktadır: Evde bulunan parasetamol ve iboprofen içeren ağrı kesicilerden içebilirsiniz. Ağrınız şiddetlendiği için gereğinden fazla ve sıklıkta içememeli ve dozajı geçmemelisiniz.
Septal ağrı diye bilinen, yemek yendikten sonra özellikle arka dişlerin arasına yemek artığının sıkışması ile diş etine baskı yaparak ortaya çıkabilir. Bunun nedeni ise yemek artıklarının diş aralarından etkili şekilde temizlenememesidir.
Sadece çürük dişler değil, sağlam dişler de ağrıyabilmektedir. Hissedilen diş ağrıları diş eti ve çene kemiğinden kaynaklanmaktadır. Sağlam dişlerin ağrımasının nedenlerinden bazıları şunlardır; Diş eti hastalıkları ve diş eti çekilmesi sorunları
Kırık Diş Ağrısına Ne İyi Gelir Evde Çözüm
Dişinizin kırılması durumunda ağrınızı hafifletmek için tuzlu su ile gargara yapabilir, buz kompresi uygulayabilir ve kırık dişinizin olduğu bölgeye sarımsak sürerek iltihaplanmasının önüne geçmeyi deneyebilirsiniz.
Dişe bakıldığında kahverengi veya siyah renklenmeler bulunuyorsa çürük varlığından şüphe edilir. Ardından hekim dişi muayene eder. Dişte siyah veya kahverengi renklenme olmasa bile diş içten çürümüş olabilir. Bu durumun varlığını belirlemek için ağzın genel bir röntgeni çekilmektedir.
Kırık diş genelde koku yapar. Çünkü birçok bakterinin üremesine neden olmaktadır. Bu işlemlerin gerçekleşmesi gerektiğinde kokuyu ortadan kaldıracak olan tedavinin uygulanması zorunludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri