Kırık pirinç tıpkı pilav ve çorbalarda kullanılan pirinçler gibidir. Tek farklı bir pirinç tanesi kadar düz ve uzun değildir. Baldo pirinçler arasında kırılan küçük pirinçlerin bir araya gelmesiyle oluşur.
Tatlı yapımında ihtiyaç duyulan nişastayı bünyesinde taşıyan kırık pirincin pilav yapımından çok, sütlaç gibi tatlılarda, çorbalarda ve dolma yapımında kullanılması önerilmektedir.
Türkiye'deki pirinç çeşitleri arasından en çok tüketilen tür olan baldo pirinç; kokusuz, renksiz ve hafif bir yapıya sahip. Pişirildiğinde yüksek oranda su çektiği ve tane tane ayrılabildiği için özellikle pilav ve dolma reçetelerinde sıklıkla kullanılıyor.
zeytin yağlı dolma için iç hazırlanmasında tercih edilerek kullanılan pirinç türüdür. pilavi tane tane yapmakla pirincin kirik yada normal olmasi arasinda bir iliski olmadigindan, gayet de guzel tane tane pilav edilebilecek pirinctir.
En iyi sonucu genelde baldo pirinçle alırsınız. Bu nedenle güzel şişip tane tane kalabilecek olan baldoyu tercih edin.
İlgili 29 soru bulundu
Suda bekleyen pirinçler, suya nişastasını bırakır. Bu ise pilavın lapa olmasını önler. Pirinçleri suda beklettikten sonra güzelce yıkamalısınız. Temizlenen pirinçler ile tane tane pilav lezzetini yakalayabilirsiniz.
Tane tane pirinç pilavı için pirinçleri bir süre yağ içerisine kavurabilirsiniz. Pirinci pişirmeden önce iyice yıkamak ve bir süre sıcak su içerisinde bekletmek, pirincin içerisindeki nişastayı atmasını sağlar. Akan nişasta, pilavın lapa olmasını önleyerek tane tane kıvama gelmesini kolaylaştırır.
Kırılan ve şekli daha ufak olan pirinçler, en uygun rakamlarla tüketiciye sunulur. Baldo pirinçten hiçbir farkı olmayan kırık pirinçler, tıpkı türleri gibi vitamin ve mineral açısından zengindir.
Sütlaç tarifinde iri baldo pirinç kullanırsanız, tatlınızı daha keyifle yiyebilirsiniz. Kırık pirinçle pişen sütlaç daha lapa gibi olur. Fırın Sütlaç Tarifi Malzemeler (8-10 kişilik) 1/2 su bardağı Kırık Pirinç.
Sarma ve dolma gibi vazgeçemediğimiz bir lezzete sahip olan ana yemek türlerinde kullanılarak tüketilen Migros marka kırık pirinç sütlaç gibi çeşitli sütlü tatlıların yapımında da kullanılabiliyor. Ayrıca şehriye ile birleştirip pirinç pilavı olarak da tüketilebilen ürünün kullanılmadan önce yıkanması öneriliyor.
İşte o zaman hemen ÇÖKME testi için boş bir plastik kap çıkarın. Bir bardak kadar suya birkaç kaşık pirinç ekleyin. Eğer pirinçler kabın dibine çöküyorsa o pirinç kaliteli bir pirinçtir. Eğer yüzeyde kalıyorsa, aldığınız pirince şüpheyle yaklaşmanız için artık sebebiniz var demektir.
Diğer pirinçlere oranla düşük nişasta oranına sahip olması sporcuların basmati pirinci normal pirinçten daha fazla tüketmesine neden olmuştur. Basmati pirinç ıslatılır mı sorusuna nişasta olmadığı için yıkmaya gerek yoktur cevabı verilir.
Yaprak sarmasında bulgur çok tercih edilmez. Pirinçle hazırlayacağınız iç harçlarda da kırık pirinç kullanın ve pirinci mutlaka önden yıkayıp fazla suyunu süzdürün. Bu şekilde pirinçlerin sert kalmasını engellemiş olursunuz.
100 g içinde 360 kadar kalori mevcut.
Pilavınızın lapa olmamasını istiyorsanız öncelikle pirinçleri beyaz suyu yani nişastası akana kadar iyice yıkamalı, ılık bir suyun içinde bir müddet bekletmelisiniz. Pilava suyu ekledikten sonra çok karıştırırsanız pirinçleri kırar, içindeki nişastanın çıkmasına neden olur ve yine lapa bir pilav elde edersiniz.
Sütlaçta neden kırık pirinç tercih edilir? Çok basit aslında bunun nedeni. Hem daha çabuk pişsin hem de nişastasını çabuk salsın diye. Bütün pirinç kullandığınızda pişme süresi uzar ve bu sürede süt buharlaşır, bu da sütlacın kıvamını ayarlayamamanıza neden olur.
Sütlaç yaparken pirinci önden uzun uzun yıkamayın. Bir sudan geçirin ya da hiç geçirmeden tencereye aktarın. Eğer çok fazla yıkarsanız pirincin kendi nişastası gidecektir ve tatlıyı yaparken kıvamının koyulaşmamasına neden olacaktır.
Sütlaç yaparken en iyi sonucu almak için püf noktası olarak kırık pirinç kullanılır. Bunun nedeni hem pirinçler daha çabuk piştiği için hem de nişastasını çabuk saldığı için tercih edilir. Eğer evinizde kırık pirinç yoksa klasik pirinç de kullanabilirsiniz.
Antioksidan düzeylerinizin artırılması müthiş bir fikirdir ve daha fazla pirinç yemek bunu yapmak için harika bir yoldur. Enerji kaynağı Pirinçte karbonhidrat miktarı bol olduğu için, vücuda yakıt sağlar ve beynin normal işleyişine yardımcı olur.
Pirincin kraliçesi olarak da bilinen beyaz basmati, diğer pirinçlere oranla daha uzun ve daha büyük. Himalaya Dağları'nın karlı sularından beslenen basmati pirincinin besin değeri ise oldukça yüksek. Şeker oranı hiç olmadığı için de şeker hastalarının vazgeçilmezleri arasında bulunuyor.
Baldo pirinç ülkemizde yetişen en iri taneli ve en kaliteli pirinç çeşididir. Balıkesir Gönen bölgesinde yetişen baldo pirinç ağırlıklı olarak pilavlarda kullanılmaktadır.
Suda yıkandığı veya bırakıldığı zaman nişastası ortaya çıkıyor ve pişerken yapışma durumunu azaltmanıza yardımcı oluyor. Soğuk suyun içerisinde bekletirseniz pirinçler daha diri şekilde kalacaktır. Birkaç kez soğuk suyla yıkamak da benzer bir etkiyi verecektir. Bu şekilde suya nişastasını da çok fazla bırakmaz.
pilavın altını kapattıktan sonra kapağı kapalı şekilde bekletirken yoğun bir şekilde buharlaşma ve akabinde yoğunlaşma başlar. yoğunlaşan buhar damlalar halinde pilavın üzerine damlar. peçetenin amacı da buhar halinde bulunan haş iki o'yu yoğunlaşmadan tutabilmek.
“Pirinç sıcak suda bekletilmez, kırılır” diyorlar. Birkaç dakika kavurduktan sonra tuzu ekliyorlar, tuzun pirinci sertleştirip kırılmasını engellediğini söylüyorlar. Genellikle sıvıyağ ve tereyağını birlikte kullanıyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri