Kırklareli'ne özgü Kırklareli Köftesi de İlin lezzetleri arasındadır. -Kümes hayvanlarından yapılan yemekler: Lahana turşusu ve pirinç ilave edilerek yapılan kalle yemeği, un ile yapılan tavuk bulamacı, pirinç katkılı tavuk kapama ve hindi kapamadır.
Meşhur Kırklareli peyniri, tahin helvası, hardaliye, kavala kurabiyesi, badem ezmesi, pancar pekmezi, geleneksel ahşap süs eşyaları gibi pek çok ürün satın alabilir ve sevdiklerinize hediye edebilirsiniz.
Bağbozumu zamanında üzüm şırasının eklenen vişne yaprakları ve hardal tohumu ile farklı bir fermentasyon sonucu dönüştüğü hafif içimli bir içecektir Hardaliye. Trakya ve hatta Kırklareli'ne özeldir.
Kırıkkale'ye özgü bir tat olan sızgıt yemeği özellikle Kurban bayramında sıklıkla yapılan bir yemektir. Küçük etler ve kuyruk yağı ile birlikte yapılan sızgıt yemeği sadece etten oluşan bir yemektir. Sızgıt yemeği Kırıkkale'de ki restoranlarda sıklıkla rastlayacağınızdan eminiz.
Sini Mantısı
Şehir merkezinde bulunan bazı restoranların menüsünde yer alan bu yöresel lezzeti tatmadan Kütahya'dan ayrılmamalısınız. Kütahya merkezde bulunan Mis gözleme isimli restoran, Sini Mantısı için önerilen mekanlardandır.
İlgili 41 soru bulundu
Kütahya'nın yöresel yemeklerinden cimcik bir tür mantı çeşididir. Cimcik aşı da denilen yemek, adını hamurun şekillendirilmesinden alır. Cimcik aşını diğer mantılardan farklı kılan ise içine kıyma veya herhangi bil malzeme koyulmuyor olmasıdır.
Kayseri ile özdeşleşen mantı, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve 2009 yılında coğrafi işaret belgesi almıştır.
Kırklareli'ne özgü yemekler arasında Labada Borani, Papara, Kırklareli Köftesi, Kuzu Kapama, Pekmezli Kaçamak, Sini Mantısı, Kaymaçina, Manca, Sütlü Hamur Çorbası, Kupriva, Tavuk Kapama, Sütlü Biber Turşusu gibi pek çok lezzet yer almaktadır.
Başlıca tarım ürünlerimiz buğday, arpa, şekerpancarı ve ayçiçeğidir. Sebze ve meyvecilik gelişmiş olup bağcılık da ekonomide önemli yer tutmaktadır.
XVI. ve XVII. Yüzyıllarda, doğudan gelen çeşitli Türk aşiret ve cemaatlerinin Anadolu'da - bilhassa Orta Anadolu'da- iskan edildikleri bilinmektedir. Bunlardan "Oğuz, Oğuzhan" adı verilen büyük bir oymağın Ankara yakınlarında, o zamanki söyleyişiyle "Kırıkkal'a " ya yerleştirildikleri belgelerde ifade edilmektedir.
-Tatlılar: Baklava, irmik tatlısı, kadıngöbeği, taze peynir, irmik ve yumurta ile yapılan höşmerim (yağmur dualarında yaygın olarak yapılır), zerde tatlısı, üzüm şırasının kaynatılmasıyla yapılan bulama tatlısı, kabarmamış hamurun içine yumurta kırılarak yapılan hurma tatlısı, ekmek tatlısı, kabak tatlısı yöremizde ...
Kırklareli İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü verilerine göre Kırklareli ilinin %40,39'u tarım alanı, %39,50'si orman ve fundalık, %5,42'si mera ve %14,69'u tarım dışı arazilerden oluşmaktadır. İlde en önemli ürünler buğday, ayçiçeği ve çeltiktir.
Yetişen meyveler erik, elma, armut, şeftali ve kirazdır. Tarımda sulama, gübreleme, ilâçlama ve modern tarım araçlarını kullanma yaygındır. Kirazı ve çavdarı meşhurdur. Ayçiçeği bol yetişir.
Kırklareli Bizanslılar'dan Sultan 1. Murat Hüdavendigar zamanında, Demirtaş Paşa tarafından (H. 765 - M. 1362) alınarak, Türk-Osmanlı yönetimine dâhil edilmiştir. 1. Dünya Harbinden sonra, iki yıl süreyle Yunan işgali altında kalan Kırklareli, 10 Kasım 1922 tarihinde ebedi özgürlüğüne kavuşmuştur.
Kırklareli ili endüstriyel hammaddeler bakımından daha zengindir. Büyük çoğunluğu yine Istranca masifi içerisinde yer alan dolomit, feldispat, kuvars, mermer ve tuğla-kiremit hammaddeleri bilinmektedir.
Kırklareli, Türkiye'nin Avrupa Kıtası'nda bulunan Trakya Bölgesi'nde yer alır. 41°44' - 42°00' Kuzey Enlemleri ile, 26°53' - 41°44' Doğu Boylamları arasında kalır. 6.555 km2 toprak büyüklüğüne sahiptir.
Kırıkkale, Türkiye Cumhuriyeti'nin İç Anadolu Bölgesinde yer alan ilidir. Şehrin adını nereden aldığına dair kesin bir bilgi yoktur. Kırıkköyü ile kentin merkezinde bulunan Kaletepe'nin kısaltılarak birleştirilmesinden ortaya çıktığı söylenir.
Cennet hurması olarakta bilinen Trabzon hurması Kırıkkale şartlarında -12 dereceye kadar dayanabilmektedir. Fuyu , hachia, morali çeşitlerini deneyebilirsiniz.
Kırklareli'nin yüksek tepeleri ise şehir savunmasında önemli kaleler vardır. Bu kalelerden en önemlisi Roma döneminden kalan Vize Kalesi'dir. Diğer önemli kale ise Pınarhisar Kalesi'dir. Bu kale Osmanlı döneminde onarım geçirmiştir.
Başlıca tarım ürünleri buğday, yulaf, mısır, fasulye, şekerpancarı, ayçiçeği ve kozadır. Sebze ve meyvecilik ileridir. Lahana, pırasa, taze fasulye, soğan, sarmısak, biber ve domates yetiştirilen başlıca sebze ürünleridir. Yetişen meyveler erik, elma, armut, şeftali ve kirazdır.
Mandu (Korece: 만두, 饅頭), Kore mutfağında bir etli hamur yemeğidir. Mandu, buğulanmış, haşlanmış, tavada kızartılmış veya derin yağda kızartılmış halde sunulabilmektedir ve tarzları da Kore Yarımadası'ndaki bölgelere göre değişmektedir.
Türkiye'de Artvin ve çevresinde (özellikle Şavşat ilçesinde), Ardahan,Çorum, Sivas, Doğu Karadeniz, Erzurum, Kars'ta yapılır. Dağıstan başta olmak üzere Kafkasya'nın hemen her yerinde benzer ad ile bilinir. Bunun yanında içine patates konulan bir versiyonu da vardır. Hamur merdane ve oklava yardımıyla açılır.
Nohutlu Mantı - Bilecik
Hazırlanan parçalar yağlanan tepsiye sırayla dizilir, daha sonra hafif ateşin üzerine konulur, pembe kıvamına geldikten sonra ateşten alınır. Kaynamış su, mantıların üzerini kaplayıncaya kadar dökülür. Mantı suyu çekinceye kadar ateşte bekletilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri