Film veya kırılmaz cam olarak tanımlanan ekran koruyucuları; temperli ekran koruyucu ve nano ekran koruyucu olarak da adlandırılıyor.
Peki kırılmaz cam ya da temperli cam nedir? Temperli cam, yapısı itibariyle normal camdan daha dayanıklı bir cam türü olarak biliniyor. 700 derecelik sıcaklığa maruz bırakılan cam birden soğutularak bu özel cam elde edilmekte. Temperli cam, darbe aldığı anda normal cama nazaran boncuk boncuk parçalanarak dağılıyor.
Kırılmaz cam seçenekleri; temperli, mat, 3D, hayalet, kalın ve ince cam şeklinde sıralanabilir. Bu çeşitler telefonunuzun yapısına, şekline ve kişisel ihtiyaçlarınıza göre şekillenebilir. Temperli kırılmaz cam, yapısı itibarıyla sert ve dayanıklı bir modeldir.
Kırılmaz cam olarak bilinsede aslında kırılan fakat dağılmayan camdır. Plaka haline getirilmiş iki plaka camın iki tarafıda yapışkanlı bir folyo ile birleştirilmesi ile oluşur. Böylece camın mukavemeti arttığı gibi kırılsa dahi dağılmayıp bir arada kaldığı için hırsızlık vb gibi durumlara karşı önemli tercih sebebidir.
İlgili 36 soru bulundu
Temperli cam ise 8 mm 10 mm veya daha kalın camların fırın odasına sokularak 1000 derece ısıtılarak bir bütün hale gelmesi sağlanır. Daha sonra iç katman ve dış katman sağlamlaştırılır. Temperli camın kırılması imkansızdır. Ofislerde ofis bölme sistemleri kullanılan yerlerde en sağlam sistem temperli camdır.
Normal şartlarda temperli camlar kolay kolay kırılmamaktadır. Ancak belli başlı bazı nedenlerden dolayı temperli cam kırılması da meydana gelebilmektedir. Örneğin ani sıcaklık değişimi, yüksek basınç, sürekli noktasal darbeler, fiziksel zorlamalar, şiddetli çarpmalar gibi nedenlerden dolayı kırılabilmektedir.
Koruyuculuğu daha fazla olan cam ekranlar 9H temperli camlar, 3D nano camlar, 4D nano camlar, 5D nano camlar, 6D nano camlar ve 7D nano camlar olmak üzere gruplara ayrılır. Kırılmaz camlar diğerlerine göre çarpmaya, düşmeye ve darbeye daha dayanıklıdır.
Temperli kırılmaz cam, güçlendirilmiş camdır. Normal camlara göre daha dayanıklıdır. Camın erime sıcaklığına yakın derecede ısıtıldıktan sonra aniden soğutulmasıyla elde edilir. Bu da camın kırılmaz ve ısıya dayanıklı olmasını sağlar.
Orijinal cama kıyasla 4-5 kat daha fazla dayanıklıdır. İyi bir termal dayanıklığa sahiptir, sıcaklık farklılıklarına dayanabilmektedir. Temperlenme işleminden geçen cam 300°C ısıl şoka dayanabilirken, temperlenmemiş cam yaklaşık 40°C ısıl şoka uğradığı zaman kırılabilmektedir.
Maksimum şeffaflık için tasarlanmış 5D CAM, ekranı görüntü kaybı olmadan en net şekilde görebilmeniz için tasarlanmıştır. Son derece düz olan yüzeyi ve bombeli kenarları sayesinde ekran koruyucunuzun kenarında toz ve kir birikmesini engellemeye yardımcı olur.
Nano camlar, likit cam malzemelerden yapılır. Bu ince görüntüsünün arkasında bu malzeme vardır. Diğer seçeneklere oranla çok daha az kırılma yaşanır, sağlam ve güvenli bir malzemedir. Bu özelliği ile de kullanıcılar tarafından nano cam öncelikli tercihler arasında yer alıyor.
3D Full Cover Ekran Koruyucu
Flexible yapısı sayesinde dışardan gelen darbeleri emerek telefon ekranını korumalı hale getirmektedir. Uygulandıktan sonra dış yüzeyi telefon ekranına dokunuyormuş hissi verir. Ekran üzerinde bulunan parmak izi okuyucular ile uyumludur. Soft TPU malzemeden üretilmiştir.
-Temperli camlar otomobil camlarında, fırın, masalar ve korkuluklarda kullanılır. -Lamine camlar akvaryumlarda, kış bahçelerinde, güvenlik ile ilgili risk oluşturacak yerlerde kullanılır. -Lamine cam kırılsa bile içindeki PVB (Polivinil Buteral) malzemesi sayesinde birbirini tutar.
Sertleştirilmiş ya da toklaştırılmış camdır. En sık araçların arka ve yan camlarında kullanılır.
Emaye boyalı cam temperli veya ısıl işleme tabi tutularak güçlendirilmiş, bir tarafı mineral pigmentlerle kısmen veya tamamen kaplanmış cama denir. Dekoratif özelliğine ilave olarak aynı zamanda güneş ışık kontrolü sağlar. Emaye cam dış cephelerde ve çatılarda kaplama camı olarak ve giydirme amaçlı kullanılır.
Lamine cam renkli veya renksiz özel bağlayıcı polivinil butiral (PVB) tabakalar yardımıyla iki veya daha fazla cam plakanın ısı ve basınç altında birleştirilmesi ile üretilir. Kırılma halinde parçaları yerinde tutarak yaralanma risklerini azaltır. Bu özelliği nedeniyle lamine güvenlik camı olarak kabul edilir.
Nano ekran koruyucular cam ekranlar için kullanılırlar. Normal camın daha güçlü hale gelmesini sağlar. Plastik bir ekrana uygulama yaptığınız zaman çok fazla etki göremezsiniz. Bazı durumlarda arkası camdan yapılmış telefonlar için kullanılırlar ve burada etkilidirler.
Eğer camın üzerindeki bu gerilim veya daha sonrasında uygulanan zorlamalar fazla olursa (ani veya sürekli noktasal darbebeler, basınç, ani sıcaklık değişimleri, mekanik zorlamalar, çarpma, temizleme esnasında ovarken kırılması, sivri uçlu ev eşyaları veya ciddi bir darbe vs.) cam patlayabilir.
Telefonun ekranını koruma açısından baktığımızda ise temperli cam malzeme ile hazırlanan ekran koruyucuların çok daha başarılı olduğunu belirtmek isteriz. Özellikle telefonun ekran bölümü darbe aldığında ya da telefonu düşündüğünüzde temperli camlar daha yüksek düzeyde koruma sağlar.
Elbette çok yıpranmış ve ekrana yapışma özelliğini kaybetmiş olan kırılmaz camları yeniden kullanmak pek doğru olmaz. Ekranın netliğini ve çözünürlüğünü olumsuz şekilde etkileyeceği için bunun yerine yeni bir kırılmaz cam almak daha akılcı bir tercih oluyor.
Hayalet cam özelliklerinin başında ürünün ekranı tamamen kaplaması gelir. Bu ekran koruyucu yan ve üst kısımlarda boşluk bırakmaz. Temperli yapıda üretilen bu cam, kırılma durumunda etrafa zarar vermez. Her telefona uygun hayalet ekran koruyucu bulmak mümkündür.
İşte bir cam panelin temperli olup olmadığını anlamanın bazı yolları: Pürüzsüz kenarlar: Temperli cam pürüzsüz ve eşit kenarlara sahipken, normal cam pürüzlü kenarlara sahiptir. Parlak görünüm: Temperli cam, camın hızla ısıtılıp soğutulmasını içeren üretim süreci nedeniyle ışıltılı bir görünüme sahiptir.
Temperli camların kalınlığı 4 mm, 5 mm, 6 mm ve 8 mm gibi seçeneklerde üretilebilmektedir. Bu camlar kolay kırılmamakla birlikte olası kırılma durumuna karşı da hayati bir tehlike oluşturmazlar. Çünkü kırıldıkları zaman buz misali 3 – 4 mm gibi çok küçük parçacıklara ayrılır ve insana hayati bir zarar vermezler.
Standart camlara göre tam olarak 5-6 kat daha fazla dayanıklı olan temperli camlar, kırıldığında da çevreye zarar vermez. Bundan dolayı da temperli camların her zaman güvenli camlar olarak tanımlanması da mümkün olur. Temperli camların bir diğer adı güvenli camlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri