Pul biber, toz biber, köri gibi sıcaklıktan çok fazla etkilenen baharatları buzdolabında muhafaza edin. Baharatlarınızı satın aldığınız tarihi mutlaka not etmelisiniz ve o tarihten itibaren 1 seneden uzun süre kullanmamaya özellikle dikkat etmelisiniz.
Saklarken buzdolabında hafif hava geçiren bir kapta, çok sıkışık olmayacak şekilde saklayabilirsiniz. Yıkayarak saklayacaksanız iyice kuru olduğuna emin olduktan sonra kuru peçete içerisinde saklayabilirsiniz. Bu şekilde sakladığınız biberler hızlı tüketime uygundur. En geç 1 hafta içinde kullanmanız gerekir.
Kapya biberlerimiz için ise; yeşil birberde olduğu gibi doğranıp saklanabilir ya da kapya biberlerimizi ilk önce közleyip, daha sonra soyarak poşet içerisinde muhafaza edebiliriz.
Doğradığınız kırmızı biberleri buzdolabı poşeti içine düzgün bir şekilde yerleştirin. Poşetlerin üzerine eliniz ile hafifçe bastırıp, havasını alın. Ardından poşeti katlayıp, tekrar bir poşet içine koyun. Sebzeler 2 poşet içinde olursa, bulunduğu dondurucuda diğer donan sebzelerin kokusunu almaz.
Biberler dondurucudan çıkar çıkmaz yani çözünmeden doldurulup pişirilmeli yoksa biberin tadı bozuluyor. Saklama Süresi 10-12 aydır.
İlgili 44 soru bulundu
Yemeklik doğrayıp dondurabilir sonrada çözülmesini beklemeden kullanabilirsiniz.
Pul biber, toz biber, köri gibi sıcaklıktan çok fazla etkilenen baharatları buzdolabında muhafaza edin. Baharatlarınızı satın aldığınız tarihi mutlaka not etmelisiniz ve o tarihten itibaren 1 seneden uzun süre kullanmamaya özellikle dikkat etmelisiniz.
Depoda yeterli bir hava hareketi sağlanarak, yer yer sıcak yuvaların oluşması önlenmelidir. Bu koşullarda dolmalık biberler 20 gün kadar depolanabilmektedir. Buna karşın sivri biberler 4 °C ile 5 °C'de %90-95 bağıl nemde 2 ay kadar depolanabilirler.
Yemeklik ya da kızartmalarda kullanılacak şekilde doğrayın. Doğradığınız biberleri buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Buzluğa atın.
Güneşe serilen biber çok fazla sıcaktan pişip tadı rengi kokusu değişecektir, biberin bazı yerleri yumuşayıp rengi değişecek ve çürümeye başlayacaktır, buna güneş pişiği adı veriliyor. Bu nedenle biberi güneşte değil de fazla güneş almayan doğrudan güneş görmeyen bir yerde kurutmaya dikkat ediniz.
Donlara karşı oldukça hassas bir bitki olan biber, -2, -3 derecede ise hayatını kaybediyor. Bu nedenle ekinlerin dondan korunması, biber yetiştiriciliği için önem arz ediyor.
Poşetin havasını aldıktan sonra poşeti katlayıp, tekrar bir poşet içerisine yerleştirin. Biberler 2 poşet içinde olursa, bulunduğu dondurucuda diğer donan sebzelerin kokusunu almaz. Hazırladığınız kızartmalık biberleri buzlukta üst üste düzgün bir şekilde koyup, uzunca bir süre saklayabilirsiniz.
Bunlardan birincisi yaz dönemidir ve Haziran-Eylül ayları arası hasat yapılır. İkinci dönem ise sonbahar aylarıdır. Eylül-Aralık ayları arasında hasat yapılır. Bu yüzden biber, yaz ve sonbahar aylarında pazar tezgahlarındaki yerini alır.
Bu hileleri anlamanın ise kolay bir yolu var. Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, suya dökülen pul biberin direkt koyu kırmızı bir renk vermesi durumunda gıda boyası kullanıldığını belirtti. Manavoğlu, "Hafif bir şekilde renk veriyorsa o pul biberin kendisinden gelen özelliğidir" dedi.
Kırmızı biberleri yıkayıp, iyice kurulayın. Daha sonra yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırına verin. Yaklaşık 30-35 dakika fırında ara ara ters yüz ederek közleyin.
Soyup dilimlediğiniz sarımsakları da araya yerleştirin. Bütün biberler, sarımsaklar ve maydanozları bu sıraya göre kavanoza yerleştirin. Kavanozun üzerine bastırarak havasını alın. Zeytinyağı, sirke ve tuzu karıştırıp kavanoza dökün ve kapağını sıkıca kapatın.
Elma, domates, armut, avokado, kavun, şeftali, erik, kayısı gibi meyveler dışarıda, mutfak tezgahında olgunlaşır, lezzetlenirler. Biber, üzüm, portakal, limon, çilek gibi meyveler ise mutlaka buzdolabında saklanmalı.
Biber (Capsicum annum. L.) Solanaceae familyasının Capsicum cinsine dahil olup; ılık iklimlerde yıllık, tropik iklimlerde ise birkaç yıl- lık kültür bitkisidir. bir yıllık bitkisidir.
Çekirdek pul biberin içinde daha nemli bir ortamda, çok zor kuruduğu için. Kuruyup kurumadığını anlamak için kabuğuna bakıyoruz ama içindeki çekirdek kurumuyor. Kurumayınca da çekirdek küflenme yapıyor ve toksin üretiyor.
İlk önce dolmalık biberlerin içi güzelce temizlenerek yıkanır ve sonra bir iğne yardımıyla ipliğe sıralanan biberler güneş gören bir yere asılır. Renkleri pembeleşmeye başladığında diziliminizi serin bir yere alabilir ve üzerini bir bez yardımıyla kapatarak uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Poşetin ağzına düğüm atın. Poşete düğüm attıktan sonra biberleri tekrar bir poşete daha koyun. Biberler 2 poşet içinde olursa, bulunduğu dondurucuda diğer donan sebzelerin kokusunu almaz. Hazırladığınız bu yöntem ile dolmalık biberleri buzlukta uzunca bir süre saklayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri