İlk olarak Şubat ayının sonlarına doğru hasadı yapılan erik Mayıs ayının sonuna kadar hasat edilmeye devam edilir. Hasat edildikten sonra da İlkbahar aylarında piyasaya sürülür.Yeşil erik ilkbahar mevsiminin en heyecanla beklenen meyvelerindendir.
Ağustos sonlarında çıkan ve eylül ayı itibariyle lezzeti doruk noktaya ulaşan mürdüm eriği, içerdiği mineraller bakımından özellikle karaciğer ve böbrekler için çok faydalı bir meyvedir.
Erikler olgunluk durumuna ve bulundukları mevkiye göre farklı tarihlerde çıkmaktadır. Nisan ayının ortasında çıkmaya başlayan erikler Eylül ayının sonuna kadar pazarlarda yer alabilmektedir.
Meyve eti açık sarı renginde, çekirdek küçük ve ete bağlı değildir. Angeleno Japon Erik çeşidinde bahçede dölleyici bulunmazsa yeterli ürün alınamaz. Hasat olumu; 10-15 Eylül tarihlerindedir.
İlgili 30 soru bulundu
Ülkemizde de farklı isimler ve olgunlaşma evreleriyle tanınan kırmızı erik genellikle "mürdüm eriği, can eriği, papaz eriği ya da tatlı üryani eriği" isimleriyle karşımıza çıkar.
Kırmızı erik, A ve C vitaminlerinden ve liften zengin bir besindir. 1 porsiyon meyve yerine 2 adet kırmızı erik tüketilebilir.
Yaz aylarının vazgeçilmezlerinden, Magnezyum ve Potasyum kaynağı bir erik olan Mürdüm eriği, gücünü mor renginden alan bir antioksidan kaynağıdır.
Anjelik erik, hemen hemen yaz mevsimi ile eş zamanlı olarak başlar ve yaz boyunca tadabileceğiniz en lezzetli erik türlerindendir. Yoğun aroması ve mor rengi ile diğer eriklerden bariz bir şekilde ayrışır . Papaz erik ve can eriğe kıyasla daha yumuşaktır. Marmelat ve komposto yapımına çok uygundur.
Ege, Marmara, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 800m rakıma kadar olan yerlerde Japon Grubu erikler yetiştirilebilir. Bu gruba giren eriklerin soğuklama istekleri 550-800 saat arasında değişmektedir. Avrupa grubu ise geçit ve iç bölgelerde yetiştirilebilir.
Erik hangi bölgede yetişir? Ege, Marmara ve Akdeniz'in bütün illerinde erik yetiştirmek mümkündür. Can eriği, papaz eriği, tatlı üryani eriği ve mürdüm eriği, en tanınmış erik çeşitlerindendir. Doğu Anadolu bölgesinde yüksek yaylalar ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde kurak bölümler hariç, her yerde yetiştirmek mümkündür.
Erikler saçak köklü olduklarından ve kökler yüzeysel geliştiklerinden bunların su istekleri derin köklü meyve türlerine göre daha fazladır. Bu yüzden uzun süren kurak periyotlarda erik ağaçları duruma göre 8–12 günde bir sulanır.
Sorumuzun cevabına gelirsek; genel olarak dikimden sonraki 1 yıl içerisinde fidanlarınız az da olsa meyve vermeye başlar. Fakat genel olarak tam meyve verimine 4-5 yaşında geçer.
Bağışıklığı güçlendirirken kişilerin çok daha zinde hissetmelerini sağlamaktadır. Kan yapıcı işlevi olduğu da bilinen mürdüm eriği, kötü kolesterolü ve tansiyonu düşürücü etki göstermektedir. Kan şekerini düzenleme etkisi ile daha sağlıklı beslenme düzeni için en ideal meyvelerden biridir.
Öncelikle eriklerimizi güzelce yıkayıp kuruluyoruz. Daha sonra tam ortalarından dairesel bir şekilde bıçakla çizerek eriği ikiye bölüp çekirdeğini çıkarıyoruz. Dilediğimiz gibi bölüp poşetlere dolduruyoruz. Dilediğiniz zaman nasıl değerlendirmek isterseniz eriklerinizi dondurucudan çıkarıp değerlendirebilirsiniz.
Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir. Antioksidan açısından oldukça zengin bir içeriğe sahip olması, hastalıkların önüne geçer. Kemiklerin güçlenmesinde fayda sağlayan mürdüm eriği, osteoporoz (kemik erimesi) riskini azaltmaktadır. İdrar söktürücü özelliği vardır ve vücudun ödem atmasına yardımcı olur.
Avrupa grubu eriklerin içinde en çok tercih edilen çeşit edilen ve yetiştiriciliği yapılan Stanley erik türüdür. Japon grubu erikler pazarda ve halk arasında İtalyan eriği olarakta bilinirler. Çoğu kendine kısır veya kısmen kendine verimli olduğundan tozlayıcıları ile birlikte dikilmeleri zorunludur.
Kokusu ve hafif ekşi tadıyla sağlıklı bir meyve seçeneği olan anjelika erik, ülkemizde de sevilerek tüketilmektedir.
Bütün dünyadaki erik çeşitlerinin sayısı, 2.000'den fazladır. Türkiye'de yetiştirilen çeşitlerin sayısı da 200'ün üstündedir.
Bir gece suyunu veren eriklerin üzerine kalan malzemeleri ilave edin, ocağa alın. İlk 10 dakika kısık ateşte suyunu vermesini bekleyin. Daha sonra bir miktar açın ve koyulaşmaya başlayınca tekrar kısın. Reçel kıvamına gelince altını kapatın ve kavanozlara paylaştırıp oda sıcaklığına geldiğinde buzdolabında saklayın.
Meyve suyunu cıvık pekmez haline gelene kadar kaynatın. Sıcakken şişe veya kavanoza koyup soğuyunca ağzını kapatın. Serin bir yerde muhafaza edin. (Seker miktarı damak zevkinize kalmış) ,Afiyet olsun.
Kan yapıcı özelliği bulunmaktadır. Düşük glisemik endeksine sahip olan mürdüm eriği, bu özelliği sayesinde kan şekerini dengede tutar.
Erikler yıkanır, sapları ayıklanır. Suları aktıktan sonra istediğiniz gibi az veya çok olarak poşetlere koyulur. İçinde hava kalmayacak şekilde bağlanır ve buzluğa atılır.
Erikleri eliniz ile buzdolabı poşeti içine hafifçe yayın. Ardından bir pipet yardımı ile içinde ki fazla havayı alın. Bu sayede buzdolabında daha az yer kaplayacak ve daha iyi muhafaza olacaktır. Buzdolabı poşetinin havasını aldıktan sonra poşetin ağzını güzelce bağlayıp, buzluğa yerleştirin.
'TUZLA TÜKETMEK ÖDEM YAPAR'
Bağırsak hareketlerini düzenlemek, demir emilimini artırmak ve kilo vermeyi desteklemek için günde 200 gram eriğin tüketilebileceğini belirten Altuntaş, “200 gr yeşil erik sadece 94 kaloridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri