Kuşbaşı etleri normal tencerede 60 dakikada haşlayabilirsiniz.
Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf nokta tencerenin içine biraz sirke katmaktır. Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Ayrıca etlerinizin ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.
Ortalama et haşlama süresi etin gramajına ve türüne bağlı olarak 30 dakikayla 1,5 saat arasında değişiyor. Eğer kemiksiz küçük bir etiniz ya da kuşbaşı etiniz varsa bu süre 30 dakika kadar olacaktır. Daha fazla haşlarsanız etiniz sertleşebilir.
Öncelikle tavayı iyice kızdırmalısınız. Isınan tavaya veya ızgaraya eti bırakın ve her bir yüzeyini 2 defa olacak şekilde yaklaşık 2.5 dakika pişirin. Tavada etin kalacağı süre toplamda 10 dakika olacaktır. Bu pişirme süresi sonunda, et biraz nemlidir ve kestiğinizde pembe renk kaybolmuştur.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Et neden geç pişer? Taze ette biriken laktik asit, etin sertleşmesine ve zor pişmesine neden olur. Eğer kullanacağınız et çok taze ise kavurma yapmadan önce en az bir gün dolapta dinlendirmek etin sertliğini alır ve pişmesini kolaylaştırır.
İlgili 30 soru bulundu
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Sağlıklı et için yavaş yavaş pişirmeyi tercih edin. Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
ET NASIL YUMUŞACIK OLUR? Etin yumuşak olmasındaki bir diğer püf nokta ise sirke kullanmaktır. Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir.
Eğer ızgara etini az pişmiş seviyorsanız pişirme süreniz kısa olmalıdır. Maşanızla dokunduğunuzda et hala yumuşaksa az pişmiş demektir. Eğer maşanızla dokunduğunuzda et elastik bir dokuda ise de orta pişmiş demektir. Et iyice sıkılaşıncaya kadar pişirirseniz de çok pişmiş etiniz hazır demektir.
Pişirirken doğru bir şekilde mühürlemeli ve böylece eti yumuşacık yapacak olan suyunun içinde kalmasını sağlamalısın. Etler pişerken birkaç damla sirke damlatmak, etin daha da yumuşak olması sağlar. Tuzu et piştikten sonra ilave edin, tuz etin sertleşmesine neden olur. Eti yavaş yavaş pişirmek en sağlıklı yöntemdir.
Ortalama olarak bir etin pişirilme süresi yarım saat ve bir buçuk saat arası sürmektedir.
Hem kolay pişsin hem de lokum gibi bir et olsun istiyorsanız bonfile tercihinde bulunabilirsiniz. Antrkot da çabuk pişen türlerden biridir.
Öncelikle haşlama etlerin kanı gitmesi için 1 saat soğuk suda bekletilmesi gerekir. Eğer bekletmeye süreniz yok ise tencereye etler koyulur. İçine defne yaprağı ve tane karabiber atılarak düdüklüde 15 dakika, normal tencerede 30 dakika haşlayıp suyu dökülür.
İlk yapılan araştırmalar, pembeleşme probleminin en önemli etkeninin nitrat ve nitrit kontaminasyonu olduğunu göstermiştir (BRANT, 1984; CORNFORTH et. al., 1986). Bunun nedeni de, nitrat ve nitritin kür edilmiş et ürünlerinde olduğu gibi pembe renk oluşturmasıdır (DRYDEN and BIRDSAL 1980).
Eti dinlendirmemek
Taze ette biriken laktik asit, etin sertleşmesine ve zor pişmesine neden olur. Eğer kullanacağınız et çok taze ise kavurma yapmadan önce en az bir gün dolapta dinlendirmek etin sertliğini alır ve pişmesini kolaylaştırır.
Bunun sebebi etin, hayvanların but, boyun, kol ve omuz gibi kaslı bölgelerinden alınmış olması. Bu parçalardan kesilen etleri pişirmeden önce yumuşatma işlemlerine tabi tutmadığınızda lastik gibi sert bir sonuç elde ediliyor.
Kemikli Et Pişirme Püf Noktaları
Etin tuzu yine et piştikten sonra ilave edilmeli. Et piştikten sonra biraz limon suyu ilavesi hem yağ oranını dengeler hem de daha yumuşak olmasını sağlar. Et pişerken mümkün derece tencerenin kapağını kapalı tutmalı ve yine sivri ya da delici aletlerle ete müdahale etmemelisin.
Bu buz aküleri buzun klasik buz kalıplarından çok daha uzun süre erimeden kalmasını sağlıyor, bu da onları uzun yolculuklar için daha kullanışlı bir hale getiriyor. Bol bol alacağınız buz akülerini strafor kutunun hem altına, hem etlerin arasına hem de üstüne yerleştirmeniz gerekiyor.
IZGARA/TAVA: Yüksek ısıya ulaşan tavaya/ızgaraya etinizi koyun. Mühürleme yöntemiyle, 1'er dk her yüzünü yüksek ateşte pişirin. Pişirme süresi, dilimli bonfilenin kalınlığına bağlı olarak değişecektir. 1 parmak kalınlığında bonfile ortalama 3 dk, daha kalınsa 5 dk'da orta iyi derecesinde pişmiştir.
Etler suyunu çektikten sonra soğan ve sarımsağı ekleyin. Son olarak baharat, tuz ve suyunu da ekleyip düdüklünün kapağını kapatın. 20 dakika orta ateşte, 30 dakika da kısık ateşte pişirin. Yumuşacık etleriniz hazır.
5. Well Done, Çok Pişmiş:
Etleri her iki tarafını da 6 dakika kadar kızgın tavada pişir. İyi pişen etin dış kısımda koyu renk görünür ve içi dengeli olarak açık gri ya da kahverengi bir renk alır. Türk halkının çok sevdiği bu pişirme yöntemi aslında eti biraz kurutur. İyi pişmiş ette iç sıcaklık 77 °C üzerinde olur.
İyi pişmemiş etler salmonella, E. Coli gibi bakteriler açısından riski besinlerdir ve bu besini tüketen kişilerde ciddi besin zehirlenmelerine neden olabilmektedir. Az pişmiş etler hamile kadınlarda toksoplazmozise neden olarak düşük doğumlara, küçük çocuklarda ölümlere neden olabilmektedir.
Kesim alanından kanlar içinde gelen etlerin mutlaka hava alan bir kapta 4-5 saat veya mümkünse 1 gün dinlendirilip, etin yemeklik parçalanmasından evvel 40 dereceye kadar olan vücut ısısını 14 dereceye kadar azaltmak gerekir. Etler piştiği zaman ancak bu şekilde lokum gibi olur.
Tava etleri cızırdatacak kadar ısıtılır. Daha sonra mühürleme işlemi yapılır. Ateş kısılarak, etin kısık ateşte kendi suyu ile pişmesi beklenir, kafanızda bütün et nasıl pişirilir sorusu varsa eti kısık ateşte pişirmek gerektiğini unutmayın. Eğer fırında pişirme yapılacaksa önceden bir süre tavada kızartılır.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar.
Et yıkanır mı? Etin yıkanması ve uzun süre ıslak kalması, bakterilerin çoğalmasına ve etin kısa süre içinde bozulmasına neden olabilir. Eti yıkamak isteyenler, yıkama işleminden sonra beklemeden hemen pişirmeye dikkat etmelidir. Etin yıkandıktan sonra poşetlenerek dondurucuya alınması da sakıncalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri