2 et türü arasında besin değeri olarak çok büyük farklar bulunmamaktadır ancak kırmızı etin kolesterol ve yağ oranı beyaz ete göre daha yüksektir ve kırmızı eti pişirirken ani yüksek ısıda kanserojen maddeler oluşabilmektedir. Diyette çeşitlilik önemlidir. Her 2 et türüne de yer verilebilir.
Hatta en sağlıklı ve yüksek oranda protein sağlayan besinlerdir. İkisi arasındaki en önemli fark B12 içeriğidir. Beyaz etler, kırmızı etlere kıyasla daha fazla B12 içeriğine sahiptir. Bu nedenle proteinle birlikte vücuduna daha çok B12 desteği almak isteyenler diyetlerine daha fazla beyaz et ekleyebilirler.
Uludüz nedeni ise şöyle açıkladı: “Salam, sucuk gibi işlenmiş kırmızı etler kalp ve şeker hastalıkları riskini artırırken, doğada otlayan hayvanlardan elde edilen işlenmemiş kırmızı et ise sağlıklı ve besleyicidir.
Protein: Hem kırmızı hem de beyaz et iyi bir protein kaynağıdır. Vitamin Profili: Beyaz ve kırmızı, tüm etler vitamin kaynağı olarak iyidir. En büyük fark B12 vitamini içeriğindedir. Kırmızı et beyaz ete göre daha iyi bir B12 kaynağıdır.
Beyaz et, tavuk eti, ördek eti, kaz eti, horoz eti ve hindi eti gibi kümes hayvanlarıyla birlikte birçok deniz ürününü (örn. balık eti, yengeç eti, ahtapot eti ve kalamar eti) de içerisine alan bir sınıflandırmadır. Kırmızı etten farklı, miyoglobin yoktur.
İlgili 17 soru bulundu
PAHALI KIRMIZI ETİN SEBEBİ ARZ YETERSİZLİĞİDİR
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), çeşitli ürün grupları bazında gıda fiyatları endeksi hesap ediyor ve düzenli olarak yayımlıyor. Buna göre, dünya kırmızı et fiyatları endeksi, son bir yılda % 16,2 oranında gerilemiş durumda.
Yüksek kaliteli ve yumuşak etler arasında bonfile, kontrfile, antrikot, T-Bone steak ve Porterhouse bulunuyor. Yağsız etleri tercih eden misafirlerin için bonfile, yağlı et sevenler içinse antrikot daha uygun bir seçim olabilir.
Tıpkı sebzelerde olduğu gibi etin en koyu yerleri daha fazla besin maddesi içerir. Kırmızı et, demir ve çinko için de bulunmaz bir kaynaktır. Bu nedenle spor yaparken sadece beyaz et değil kırmızı et de tüketilmelidir.
Tavukgöğsü veya hindi eti
100 gram beyaz ette yaklaşık 30 gram protein bulunmaktadır. Spor sonrası beyaz etleri ızgara veya haşlanmış olarak tüketmek oldukça faydalı olacaktır.
Sığır filetosu, biftek, bonfile gibi işlenmemiş kırmızı etin yağsız kesimleri, diğer türlerden daha sağlıklı olabilir. Bunun nedeni, işlenmemiş olmaları, aşırı tuz, yağ ve koruyucu maddeler içermemesidir.
Uludüz sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle kolesterolü yüksek olan hastalar ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler, protein açısından oldukça zengin olsa da yüksek miktarda kolesterol içeren sakatatlardan uzak durmalıdır.”
Çünkü kırmızı et:
B12 vitamini sayesinde sinir hücrelerinin büyümesi ve tamirinde etkin rol oynar. 🥩 Çocukların büyüme ve gelişimlerinde önemli etkisi vardır. 🥩 Demir, Çinko, Manganez için de mükemmel bir gıdadır. Çinko ve demir eksikliğinin giderilmesinde önemli rol oynamaktadır.
Kurban eti ile birlikte genel olarak kırmızı et, sindirimi zor olan bir besindir. Bu nedenle sağlıklı kişilerin haftada en fazla 3-4 kez kırmızı et tüketmesi faydalı olur. Tansiyon, yüksek kilo, kalp-damar hastalıkları gibi kronik rahatsızlıkları bulunanların ise tüketimi en fazla 2 gün ile sınırlandırması gerekir.
Kırmızı Etin Zararları Var mıdır? Her besinde olduğu gibi kırmızı etin fazla tüketilmesi sağlığı olumsuz etkiler. Bunun en büyük nedeni bu tür yiyeceklerin içinde trans yağ olmasıdır. Trans yağ oranı da yüksek olan kırmızı et başta kalp damar hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa neden olabilir.
Fazla et tüketimi en çok sindirim sistemine etki eder ve midede bir takım rahatsızlıkların yaşanmasına neden olabilir. Güç parçalanan bir besin olduğu için vücut sindirirken zorlanır. Dolayısıyla fazla tüketildiğinde midede ağrı, kramp, bağırsaklarda gaz, şişkinlik gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Çok fazla tavuk yemek, daha yüksek kolesterol seviyelerine neden olabilir. Bunun sonucunda kardiyovasküler hastalıklar gelişebilir. Tavuğun yanı sıra proteine sahip diğer besinlerle birlikte tüketilmesi, bu oranı artıracak ve kalp sağlığı sorunlarıyla karşılaşma ihtimalinizi de artıracaktır.
Kırmızı et, kemik ve kas oluşumuna yardımcı olan protein sağlar. Ancak kırmızı et tüketirken porsiyona dikkat etmeli ve yağsız kısımlarını tüketmeliyiz.
4) Yeni Kas Oluşumunu Sağlar
Yumurta sporcuların en gözde besinlerinden biridir. Sebebi ise içerdiği protein ve amino asitler sayesinde kasları onarması ve yeni kas oluşumunu desteklemesidir. Protein, kasların gelişiminde etkilidir ve vücutta bulunan kas kütlesinin artmasına yardımcı olur.
Tavukta kırmızı ete oranla daha fazla protein var
Özellikle tavuk ve hindinin beyaz eti, en yağsız et olarak görülebilir. Genel olarak kümes hayvanlarının etleri, koyun ve sığır gibi büyükbaş hayvanlarının etlerinden daha fazla protein içerirler.
Dozunda tüketilen kırmızı etin kas gelişimi ve korunmasındaki payı oldukça fazladır. Özet olarak sağlıklı beslenme ve kas gelişimine destek olmak için her iki et türünü de tüketmek gerekiyor. Ama kabul etmek gerekiyor ki sporu ve kas gelişimini desteklemek için kırmızı et tüketimine yatkınlık daha fazla.
Yağlı Süt Ürünleri ve Yağlanma
Tam yağlı süt ürünleri içerdiği hayvansal yağ ve beraberinde getirdiği yüksek kaloriden dolayı spor yapan bireylerin tercih ettikleri ürünler değildir.
EN YÜKSEK PROTEİN DANA ETİNDE
Koyun ve dana etinin 100 gramında bulunan protein oranlarına bakıldığında en yüksek değerin dana etinde olduğu karşımıza çıkıyor. Zira dana etinde 28 gram protein varken koyun etindeki protein 17 gram.
Kuzunun sırt kısmından çıkan filetonun dilimlenmiş halidir.
Kuzu eti en lezzetli olarak tanımlanan et çeşididir. Etin lezzeti hayvanın yaşı ile orantılıdır. Kuzu ne kadar küçük ise eti o derece yumuşak ve lezzetlidir. Kuzu, 30 veya 40 günlükken kesildiğinde “süt kuzusu” olarak tanımlanır.
Tavuk etinde aslında hem kırmızı hem de beyaz et bulunurken, balık eti esas beyaz et olarak tanımlanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri