Kırmızı et sektörü temsilcileri ve uzmanlar, Türkiye'deki et fiyatlarının yüksekliğinde temel nedenlerin yem, nakliye, enerji ve toprak maliyetlerindeki artışlarla verimlilik olduğunu belirtti.
Bu ülkeyi 10 milyon 811 bin tonla Çin, 9 milyon 791 bin tonla Brezilya takip ediyor. Üç ülkenin dünya üretimi içindeki payı yüzde 40'ı buluyor. Bu ülkeleri oldukça geriden 3 milyon 323 bin tonla Hindistan, 3 milyon 4 bin tonla Avustralya, 2 milyon 881 bin tonla Arjantin, 2 milyon 105 bin tonla Pakistan izledi.
Ülkemizde süt ve et fiyatlarının yükselmesinin en önemli nedeni yem üretiminde kullanılan tahıllar ve yağ bitkilerinde yaşanan maliyet sıkıntısıdır.
Kırmızı ette bol miktarda protein, demir ve çinko bulunuyor. Böylece kansızlığın önlenmesinde etkili oluyor. İçerdiği besin unsurları, protein, demir başta olmak üzere mineral maddeler ve B grubu vitaminler nedeniyle oldukça zengin bir besin kaynağı olan kırmızı et, beslenme açısından olmazsa olmaz bir yere sahip.
İlgili 22 soru bulundu
Uludüz nedeni ise şöyle açıkladı: “Salam, sucuk gibi işlenmiş kırmızı etler kalp ve şeker hastalıkları riskini artırırken, doğada otlayan hayvanlardan elde edilen işlenmemiş kırmızı et ise sağlıklı ve besleyicidir.
Kırmızı Etin Zararları Var mıdır? Her besinde olduğu gibi kırmızı etin fazla tüketilmesi sağlığı olumsuz etkiler. Bunun en büyük nedeni bu tür yiyeceklerin içinde trans yağ olmasıdır. Trans yağ oranı da yüksek olan kırmızı et başta kalp damar hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa neden olabilir.
DUVAR - Türkiye'de et fiyatları, son yıllarda ciddi artış gösterdi. Ulusal Kırmızı Et Konseyi'nin (UKON) açıkladığı fiyatlara göre, karkas et fiyatları kilogram başına Ocak 2017'de 25.04 TL iken Ocak 2023'te 126.87 TL'ye yükseldi.
Bu Japon sığır cinsi dünyanın en pahalı etine sahip. İnce damarlı ve yağsız eti oldukça rağbet gören ve leziz bir yapıdadır.
Bakan Pakdemirli: 2021 sonunda et ithalatı yapılmayacak
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli "Etle ilgili birçok eleştirimiz var, evet son dönemde etle ilgili tüketim arttığı için bazen eksik kalıyor bazen ithalat yapılabiliyor ama inşallah 2021 yılının sonu itibarıyla da herhangi bir ithalatımız olmayacak." dedi.
- Dana etinin en ucuz olduğu bölge 38.2 TL ile Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan. Bu gölgenin hemen ardından ise ucuzlukta ikinci sırayı 39.8 TL ile Ankara alırken, Türkiye genelinde dana etinin en pahalı olduğu bölge ise kilogramı ortalama 47.9 TL'ye satılan Balıkesir ve Çanakkale.
Wagyu sığırlarından elde edilen et kalitesiyle bilinir ve yüksek fiyata satılır. Bu sığırların da cinsleri olduğu için Tajima cinsi eti olan kobe etinden söz etmek gerekir. Bütün dünyada bu kadar nam salmış bir et neden böylesine meşhur olmuş ve herkes tarafından tercih edilen et haline gelmiştir biraz buna değinelim.
Uzmanlara göre Türkiye'nin en iyi eti Çanakkale'nin Biga ilçesinden çıkıyor.
Fiyatı biz kasaplar ya da toptan tedarik yapan esnaf belirlemiyor. Ellerinde 3 bin 4 bin büyükbaş bulunduran, büyük firmalar, şirketler belirliyor. Kasaplar et satamazsa yeni ürün alamaz. Yeni ürün alamazsa bundan en çok besici etkilenir” dedi.
İTHALATIN YÜZDE 76'SI POLONYA'DAN
İthalat yapılan diğer ülkeler ise sırasıyla 784 ton ile Macaristan, 335 ton ile Fransa, 48 ton Romanya ve 36 ton ile Letonya yer alıyor. Polonya, Macaristan, Fransa, Letonya, Romanya'dan kemikli et, Bosna Hersek, Sırbistan ve Ukrayna'dan ise kemiksiz et ithal edildi.
Koyun eti ise kırmızı et çeşitleri arasında en yüksek besin değerine sahip olandır.
Wagyu sığır eti anlamına gelir. Wagyu aynı zamanda Japonya'da bir bölgenin adıdır. Aslında kobe eti diye bilinen et Japonya'nın Kobe şehrindeki Tajima gyu cinsi sığırından elde edilen ettir.
Kuzu eti en lezzetli olarak tanımlanan et çeşididir. Etin lezzeti hayvanın yaşı ile orantılıdır. Kuzu ne kadar küçük ise eti o derece yumuşak ve lezzetlidir. Kuzu, 30 veya 40 günlükken kesildiğinde “süt kuzusu” olarak tanımlanır.
Birçok restoranda sadece bir porsiyon kobe etinin yaklaşık 150 TL olduğunu bilinmektedir. Bir porsiyon kobe eti bu kadar yüksek ise acaba kobe eti kilosu ne kadar diye sorarsanız onun da neredeyse 1000 dolar civarında olduğunu ifade edebiliriz.
1999 yılında 1 kg etin fiyatı 2,098,040 TL dir. 1 kg etin karşılığı ise 5,0$ dır. 2000 yılında 1 kg etin fiyatı 2,824,632 TL dır.
2002 yılında bir kilo etin 7 lira 90 kuruş olması
Etin hacmi küçüldükçe saklama süresi azalır, aynı zamanda işlem görmüş etlerin saklama süresi de kısalır. Büyük parçalar kıymaya oranla daha uzun süre dayanır. ➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz.
"İnsan vücudu protein ihtiyacının yarısını hayvansal, yarısını bitkisel kaynaklı olarak almalı. Hayvansal proteinin de yarısının, sağlıklı bir beslenme için kırmızı et tüketimiyle sağlanması oldukça önemlidir.
Et yıkanır mı? Etin yıkanması ve uzun süre ıslak kalması, bakterilerin çoğalmasına ve etin kısa süre içinde bozulmasına neden olabilir. Eti yıkamak isteyenler, yıkama işleminden sonra beklemeden hemen pişirmeye dikkat etmelidir. Etin yıkandıktan sonra poşetlenerek dondurucuya alınması da sakıncalıdır.
Uludüz sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle kolesterolü yüksek olan hastalar ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler, protein açısından oldukça zengin olsa da yüksek miktarda kolesterol içeren sakatatlardan uzak durmalıdır.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri