Buna göre takvimde, Türkçe- Kürtçe ay isimleri şu şekilde yeraldı: 'Ocak-Rebendan, Şubat-Reşemi, Mart-Adar, Nisan-Avrel, Mayıs-Gulan, Haziran-Puşper, Temmuz-Tirmeh, Ağustos-Gelawej, Eylül-Rezber, Ekim-Kewçer, Kasım-Sermawez, Aralık-Berfanbar.
Kürtçede "dar" ağaç anlamına gelir. "Adar" da "ağaç devri" anlamına gelir.Bu da ilkbaharın geldiği ay olan martla aynı anlamda kullanılır.
KÜRTÇE GÜNLER Pazar-Yekşem...
Buna göre takvimde, Türkçe- Kürtçe ay isimleri şu şekilde yeraldı: 'Ocak-Rebendan, Şubat-Reşemi, Mart-Adar, Nisan-Avrel, Mayıs-Gulan, Haziran-Puşper, Temmuz-Tirmeh, Ağustos-Gelawej, Eylül-Rezber, Ekim-Kewçer, Kasım-Sermawez, Aralık-Berfanbar.
İlgili 31 soru bulundu
NAVÊN MEHA=AY iSiMLERi 1.... - Kürtçe Soru ve Bilgi Sayfası | Facebook.
Kürtçe geleneksel kullanımda Türklere "Rum halkı" anlamında Romî adı verilir. Kürt coğrafyasında kullanılan bir kişi adıdır.
"Payiz" Kürtçe'de sonbahar demektir.
Çünkü Diyarbekir'deki ve bölgedeki Hıristiyanların da kimilerinin 25 Aralık, kimilerinin 6 Ocak olarak "doğuş bayramı" yapmalarına rağmen, asıl olarak "Eski hesap bu gün Ocak ayının 1'i" deyip 13 Ocak gecesini yılbaşına devrilen gece olarak işaret ederlerdi.
Eylül (September)
Türkçe anlamı ise "yedinci ay"dır. Bu ay adını ilk Afrika kökenli Roma İmparatoru olan Septimus Severus'dan almaktadır.
Temmuz Hangi Ay? Temmuz ayı yaz mevsiminin tam ortasında yer alır. Yaz sıcaklığının kendini iyiden iyiye gösterdiği ay olan Temmuz ayı, yedinci aydır. Temmuz ayından sonra ise yaz mevsiminin son ayı olan Ağustos ayı gelmektedir.
Unutmayalım Kürtler, 50-60 bin yıldır topraklarda yaşıyor, tarih içinde bir sürü devlet ve imparatorluklar kurmuşlardır. Diğer diller değişmiş olabilir ama Kürtlerin dili hep aynı kalmıştır, diğerlerinden etkilenmemiştir. 5 bin yıl öncesinde ise Kürtçe bir dil olarak ortaya çıkmıştır.
Ağustos ayıdır. Her ne kadar "Tebax" da denilse bu arapça bir kelimedir ve iyi kaynamış, pişmiş, yenmeye hazır olan şey anlamına gelir. Bu yüzden bu aya "Gelawêj" denilmesi daha uygundur.
KÜRTÇE NE ZAMAN ORTAYA ÇIKTI? Tarihî sürece baktığımızda 8. yüzyılda Goranîce; 11. yüzyılda Kurmancî ve Lurî; 18. yüzyılda Kırmanckî/Zazakî ana lehçelerinde yazılı ürünler verilmeye başlanmıştır.
Kürtler göçer karşılığında “koçer” veya “koçber” deyimini kullanır. Kürt ve Türk göçebelerinin ortak yönleri olmakla beraber Kürtlerinki farklı yapıya sahiptir. Her iki toplum hayvancılığa dayalı ekonomileri ve hareketli yaşam tarzlarıyla birbirine benzerken kültürel anlamda ayrılır.
Kurmançlar veya Kurmanclar, Kürtçenin Kurmanci lehçesini konuşan Kürtlere denir.
Kürtçe'de Orkide'nin yaklaşık 12 tane ismi vardır. ... En yaygın kullanılan isim: Şepirze Bu isim muhtemelen çiçeğin taç kısmının eğimli olmasından geliyor. (Şepirze'nin Kürtçe'deki diğer anlamı: Perişan'dır.)
Bugün Kürtçede Or/Ûr sözcüğü, şehir hakimi anlamındaki Or-xan (Orhan), Baxor (şehir kapısı), Ordû (ordu, şehir birliği), Ûran (ekin sapı, devletin ekindeki vergi hakkı, oran) gibi sözcüklerde yaşıyor.
Etimolojik kökeni ve anlamı
Rojin "Roj" ve "in" kelimelerinden oluşturulmuş kürtçe kökenli kız çocukları için kullanılan bir addır. Rojin "aydınlık", "yaşam" anlamına gelmektedir.
Ruberu yüz yüze anlamına gelmektedir.
“Zexel” (Âl-i İmrân, 3/161) sözcüğünü, ganimet mallarında ihanet etmek anlamında kullanılan “ُّلُغَي” fiiline karşılık kullanmanın da uygun olmadığı söy- lemek mümkündür. Nadir de olsa Kürtçede “zexel” sözcüğü, “hain” anlamın- da kullanılmaktadır.
Har, Türkçede “düşüncesizce ve hesapsızca harcamak, bol bol harcayıp tüketmek”, Kürtçede ise “azgınlık” anlamında kullanılıyor.
KÜRTÇE KELİMELER Girav=ada...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri