MADDE 13 – (1) Diplomatik kadronun üyelerine, konsolosluk memurlarına, uluslararası memurlara ve aile üyelerine kırmızı bantlı kimlik kartı düzenlenir.
Buna göre, diplomatik dokunulmazlığa sahip kırmızı kimlik kartlarını artık yalnızca diplomatik ajan statüsünde bulunanlar kullanabilecek. Eskiden olduğu gibi konsolosluk memurları kırmızı değil, lacivert renk kart kullanacak. Yabancı misyonlarda görev yapanların kartları da rengarenk tasarlandı.
Mühürler: Eskiden hükümetler, mühürler kullanarak insanların kim olduklarını doğrulardı. Bu mühürler, hükümet tarafından verilen ve bir insanın kimliğini belgeleyen bir tür damga idi.
Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı almak zorundadır. Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı doğum, değiştirme, kayıp, yeniden kayıt ve vatandaşlığın kazanılması gibi nedenlerle düzenlenmektedir.
Yeni kimlik kartlarının boyutlarının küçük olması nedeniyle kart üzerine yazılmayıp, çipte bulunan bilgiler ise "önceki soyadı, doğum yeri, medeni hali, dini, kan grubu, kayıtlı olduğu yer (ili, ilçesi, cilt, hane, sıra no), veriliş nedeni, veriliş tarihi" şeklinde sıralanıyor.
İlgili 36 soru bulundu
(4) On beş yaşını tamamlayanların kimlik kartı başvurusunda biyometrik veri, biyometrik fotoğraf ve imza alınır. (5)Kimlik kartında biyometrik veri olarak, sağ ve sol elin orta parmak izi, parmak damar izi ve el ayası damar izi alınır.
Pek çok kişi yeni kimlik kartında evli bekar yazıyor mu? Diye merak etmektedir. Ancak bu kimliklerde eski kimliklerde olduğu gibi evli ya da bekar gibi medeni hal bildirimi yapılmamaktadır.
KKTC'de izinli olarak ard arda 6 yıl yaşayan ve değeri 125,000-EURO ve üzeri mülkü olan kişiler Beyaz Kimlik başvurusu yapabilir ve bu kimlik sayesinde KKTC'de sınırsız olarak kalabilir. Bahse konu 6 sene içerisinde başvuru sahibinin KKTC'den toplamda 240 günden fazla çıkmamış olması gerekmektedir.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan kimlik yenileme işlemi için; üzerinde TC kimlik numarası yazan mevcut nüfus cüzdanı, ehliyet ya da pasaport, 1 adet biyometrik fotoğraf ve yenileme ücreti olan 37,5 TL'nin ödendiğine dair makbuz gerekiyor.
Kimlik Numaralarında kişinin kim olduğu, cinsiyeti, yaşı, dini ve doğum yeri gibi anlamlı bilgiler yoktur. 3-T.C. Kimlik Numaramı değiştirebilir miyim? Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası kişiye bir defa verilir ve değiştirilemez.
NÜFUS cüzdanlarının yerini alacak çipli kimlik kartlarında din hanesi bölümü olmayacak. İsteğe bağlı olma koşuluyla din bilgisi kartın görünen yüzünde değil, çip içinde olacak. İçişleri Bakanı Ala, nüfus cüzdanı ve kimliklerde, yeni yapılan çipli kimlik kartlarında isteyen kişinin din bilgisinin yer alacağını açıkladı.
İçişleri Bakanı Efkan Ala, bu soruya yanıt olarak, nüfus cüzdanlarında kartın üzerinde yer alan din hanesinin, yeni teknolojik kimlik kartlarında 'çip'te yer alacağını kaydetti. Bakan Ala, din hanesini 'çip'e yazdırmanın da isteğe bağlı olacağını belirtti.
Türkiye'de yeni çipli nüfus cüzdanlarının kullanılacağı gün merakla beklenirken, 132 yıllık geçmişi olan nüfus cüzdanları günümüze kadar 6 kez değişti.
Türkiye'de altı aydan fazla ikamet eden yabancı uyruklu kişilere T.C. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Yabancı Kimlik Numarası verilmektedir. Bu numara, ikamet tezkerenizi aldığınızda tarafınıza tahsis edilir ve kartınızın üzerinde 99 ile başlayan numaradır.
1976 yılından beri kullanımda olan mavi ve pembe nüfus cüzdanlarının geçerliliğini yitireceği yeni kimliklerin dağıtımına bugün düzenlenen programla başlandı.
Ön kayıt adı verilen ilk aşama işlemleri Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki Yabancılar Şubesi ya da İlçe Emniyet Müdürlükleri tarafından gerçekleştirmektedir. İkinci aşama olan kayıt işlemleri ise İl Göç İdaresi Müdürlüklerince yürütülmektedir.
Kimlik kartı çıkartmak veya yenilemek için gerekli olan biyometrik fotoğraflar kişinin en son hâlini yansıtması gerekmektedir. Bu yüzden biyometrik fotoğraf geçerlilik süresi 6 aydır. Kişi, resmî belgeler için başvuru yaparken 6 ay içerisinde çekilmiş biyometrik fotoğrafını kullanması gerekir.
Artık ödemeleri kolayca internet üzerinden gerçekleştirme imkanınız bulunuyor. Kaybolan kimlik çıkarma ücreti 2023 için belli oldu: Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı kayıp bedeli ise 166,00 TL olarak ödeniyor.
Türkiye' de kesintisiz en az sekiz yıl ikamet (oturum) izni ile kalmış olan ya da Göç Politikaları Kurulunun belirlediği şartlara uyan yabancılara, bakanlığın onayıyla valilikler tarafından süresiz ikamet (oturma) izni verilir. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından Uzun Dönem İkamet (oturum) İzni olarak verilir.
Selçuklu çizgilerinden, Osmanlı motiflerine ve Cumhuriyetimizin modern çizgilerine sahip çıkılarak oluşturulan grafikler, banknot basımında kullanılan tekniklerle birleştirilerek kimlik kartına uygulanmıştır. Uluslararası kamuoyunda ülkemizin kabul görmüş rengi olarak Turkuaz rengi tercih edilmiştir.
Kuzey Kıbrıs'ta Oturum İzni Türleri
Kısa dönem ikamet izni her seferinde en fazla bir yıl süreyle verilmektedir. Aile ikamet izni en fazla iki yıl; öğrenci ikamet izni her defasında ve eğitim süresine göre iki yıl; 60 yaş üstü yabancılar için oturum izni ise her seferinde en fazla üç yıl süreyle verilmektedir.
On yılı geçmemek şartıyla eski Nüfus Cüzdanları kabul edilmektedir. Nüfus Cüzdanı dışında herhangi bir kimlik belgesi (ehliyet, kurum kimliği vb. ) kabul edilmemektedir. Evlenmeye engel bir hastalığının bulunmadığını gösteren sağlık raporları ilgili Aile Hekimliklerince verilmektedir.
Eskiden boşanma sonrası nüfus kâğıdında ” dul ” ” boşanmış ” gibi ibareler yer almaktaydı. Artık sadece ” bekâr ” ibaresi yazılmaktadır.
2023 Evlendikten Sonra Kimlik Yenileme Ücreti Ne Kadar? Evlendikten sonra kimlik değiştirmenin bedeli olduğunu da ifade etmeden geçmeyelim. Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenen evlendikten sonra kimlik değiştirme ücreti 2023 yılı için 83 TL. Kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 75 TL.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri