Dikimlerde Haziran ayı ile Ağustos ayı- nın sonuna kadar yapılabilir. İyi bir lahana fidesi 5- 10 yapraklı, sağlam ve kuvvetli, aynı zamanda pişkin fazla boylanmamış fide olmalıdır. Kırmızı baş lahana fidesinin tarlaya dikimi ağustosun 15'ine kadar ya- pılmalıdır. Gecikmesi baş bağlamasını olumsuz etki- lemektedir.
Tohum ekimleri mayıs ayında başlayıp ağustos ayına kadar devam edebilmektedir. Bölge özelliğine göre ilkbaharda tohum tavalarına ekilmeğe başlansa da yaz ayları uzun ve sıcak geçen yerlerde Haziran Temmuz gibi daha geç aylarda yapılmaktadır.
Şubat ayında sebze olarak brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, pazı, ıspanak, pırasa, pancar, havuç, turp, kereviz, mor lahana, brokoli, taze yeşil kabak tüketirken meyve olarak ise mandalina, elma, portakal, muz, armut, greyfurt, ayva tüketebilirsiniz.
Tohum ekimleri Mayıs ayında başlayıp Ağustos ayına kadar kademeli olarak devam edebilir. Dikimlerde Haziran ayı ile Ağustos ayının sonuna kadar yapılabilir. Ekim ve dikimde etkili olan konu pazara ürün çıkartma zamanıdır. Hasatlar Ekim-Kasım ayı ile Mart ayları (erken ilkbahar) arasında yapılır.
Serin iklim sebzesi olan beyaz baş lahana sonbahar başlangıcı ile ilkbahar sonu arasındaki serin dönemde yetiştirilir. Avrupa ülkelerinde bütün yıl boyunca yetiştirilen lahanalar ülkemizde genellikle kışlık olarak yetiştirilirler.
İlgili 39 soru bulundu
Kış mevsimine göre yenecek sebzeler arasında ise yer elması, lahana, bal kabağı, pırasa, karnabahar, kereviz, brokoli, kara lahana, havuç, ıspanak, pazı, turp bulunur.
Lahana bitkisi doğada güz ve kış aylarında bulunmaktadır.
Lahana kış sebzesidir. Ekim, Kasım ve Aralık aylarında yetişme sürecini tamamlar.
Baş lahana olarak sınıflandırılan beyaz ve kırmızı lahanalar ülkemizde çoğunlukla Karadeniz Bölgesi'nde yetiştiriliyor.
Bir tane limonun suyu sıktıktan sonra, kırmızı Lahana lekesinden kurtulmak için boyanan eller limon suyu ile ovuşturarak yıkanmalıdır. Ayrıca, kırmızı Lahanayı doğramadan önce ellerde leke kalmasını önlemek için de ellerinize bir miktar sirke ve zeytinyağı sürerseniz leke oluşumunu önlemiş olursunuz.
Lahana Hasadı
Çoğu lahana çeşitleri, dikim işleminden 75 ila 88 gün sonra hasat edilmeye hazırdır. Dikim işleminden 55 gün sonra hasat edilebilen çok erkenci çeşitler de vardır. Bazı geççi çeşitler dikim işleminden yaklaşık 95-105 gün sonra olgunlaşır.
Türkiye'de beyaz lahana üretiminde birinci sırada bulunan Niğde'de bu yıl 120 bin ton civarında rekolte bekliyor.
İklim koşulları ve toprak yapısı uygun olan yerlerde yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Ülkemiz de Niğde İlinin Bor İlçesinin Kaynarca Köyünde 50.000-70.000 adet beyaz lahana rekor şekilde üretilmekte ve kalite bakımından birinci sırada olup, Kaynarca Köyünde yıllık üretim 15-20 milyon baş olduğu tahmin edilmektedir.
Lahana tohumu ekimi genelde İlkbahar, Sonbahar ve yaz ayları içindeki aylar tavsiye edilir.Lahana tohumunda tohumun kalitesi ve ekimi; hasadın verimliliği açısından önemlidir. Lahana tohumu ekim derinliği 0,5 -1 cm, sıralar üzeri mesafe sıra üzeri 20-30 cm ,sıralar arası 45-60 cm arasındadır.
15-47 KİLOGRAM ARASI LAHANA ÜRETİYOR
Tarlasında su havuzunda beklettiği koyun gübresini sıvı halde kullanan Aydoğan, bu sayede ağırlıkları 15 ile 47 kilogram arasında değişen lahana üretti.
Sarmalık lahana seçerken yapraklarının ince ve sık kapanmış yapraklı secmeye özen gösterirseniz daha iyi sonuç alırsınız. Sık kapanmış yaprak ne demek onuda söyleyim. Lahananın yaprak kısmının ortasına bastırınca içeri doğru gitmez yumuşak olmaz. Yapraklar gevşek olmadığı için lahana hareket etmez.
Mor lahana halk arasında kırmızı lahana olarak da adlandırılır. Salatalarda ve turşularda kullanılan mor lahana sağlık açısından oldukça faydalıdır. Antioksidan özelliği ile bağışıklığı da güçlendiren mor lahananın insan sağlığına olan faydaları ise mor lahana hakkında yapılan araştırmaların artmasına yol açmıştır.
Lahana hangi bölgede yetişir? Lahananın çok yetiştiği yerler; Artvin, Düzce, Trabzon ve Ordu'dur. Kasım, Aralık, Ocak, Şubat aylarında en çok verim alınan aylardır. Serin bölgeleri seven bir bitkidir.15-20 derece en ideal sıcaklıktır.
Lahana (Brassica oleracea var. Capitata) iki yıllık, yapraklı bir bitkidir ve tohum elde etmek istemediğimiz sürece tek yıllık bitki olarak yetiştirilir.
Doğrulanmış Cevap. Lahana yazın da yetişir ama en çok kışın yetiştiği için kış olarak alırız ama yazın yetişmiyor değildir.
Yerli tohumdan üretilen lahana yuvarlak top gibi olup daha kalın damarlı oluyor. Hibrit üretilen ise yassı ve daha ince damarlıdır. Fotoğrafa dikkatli bakacak olursanız aradaki fark çok belirgin görünüyor.
Bir lahana 6-9 kilo geliyor. Lahana genellikle turşularda ve yemek sanayiinde kullanılıyor. Brokolinin tarla fiyatı 1,5-2 lira.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri