Lahanayı ince dilimleyin ve üzerine tuz dökerek elinizle ovun. Ovduğunuzda lahanaların suyu çıkacaktır. Bu suyu iyice süzdürün. Lahanaların üzerine zeytinyağı ve sirke dökün ve ağzı sıkıca kapanan cam bir kapta buzdolabında saklayın.
Uygun bir kapta 1 su bardağı su, 1 su bardağı üzüm sirkesi ve 1 tatlı kaşığı limon tuzunu da ilave edip karıştıralım. Lahanalarımızın üzerine hazırlamış olduğumuz sirkeli karşımı dökelim. Kapağını sıkıca kapatıp 3-4 gün buzdolabında bekletelim. 3-4 gün sonra kırmızı lahana turşumuz hazır.
Hazırladığınız mor lahana turşusunu buzdolabında 1 gün beklettikten sonra servis edebilirsiniz. Turşunuzu açtıktan sonra buzdolabında 2-3 ay boyunca muhafaza edebilirsiniz.
Lahanaları önce 3 dakika kaynar su içinde bekletin, ardından 3 dakika boyunca ise buzlu soğuk su içerisinde bekletin. Lahanayı kurutun, Koroplast Kilitli Poşet içerisine yerleştirin ve ardından derin dondurucuya koyun. Lahananız 12 ay süresince tazeliğini kaybetmeyecektir.
İlgili 16 soru bulundu
Fokurdamaya başlayan suyun içerisine lahanaları koyun ve 2 dakika kadar bekledikten sonra süzgeç yardımıyla alarak hemen soğuk suyun altına tutun. Süzülen lahana isteğe göre sadece ikiye bölünerek ya da yapılacak yemeğe göre ayrılarak poşetlerde veya kaplarda dondurucuda saklanabilir.
Kırmızı lahanalarınızı buzdolabında rahatlıkla 1 ay süreyle saklayabilir, dolaptan alıp direkt salatalarınıza ekleyebilirsiniz.
Lahanayı dörde bölüp sert yerlerini ayırıp ince ince doğrayın içine turşuluk tuzdan 2 kaşık atıp elimizle lahanaları iyice ovalım. Tuzuna bakın az gelirse damak tadınıza göre tuz atın. Lahanalar sulanana kadar ovmaya devam edin. Bu şekilde yarım saat bekletin.
Derin bir yoğurma kabına alın lahanaları. Üzerine tuzu atın ve iyice yoğurun 3 4 dakika yoğurun. Limon suyu ve sirkeyide ilave edip iyice karıştırın ve kavanoza koyup altta kalan suyu da üstüne ilave edip kapağını kapatın. Buzdolabına kaldırıp istediğiniz zaman hatta akşama yemeğin yanına çıkarıp yiyebilirsiniz.
pH değeri yaklaşık 7 olan nötr lahana çözeltisinin rengi mordur. pH değerinin daha düşük olması yani asitliğinin fazla olması durumunda çözeltinin rengi kırmızıya dönüşür. pH=7'den daha yüksek pH değerlerinde çözeltinin rengi mordan maviye, daha yüksek pH değerlerinde ise yeşile dönüşür.
Mor lahana buzdolabında nasıl saklanır? Lahana yapraklarını buzdolabı poşetine veya hava almayacak bir kabın içerisine yerleştirin. Lahanayı buzlukta 3 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.
Kırmızı lahana turşusunu yaparken sirke, limon suyu ya da limon tuzu kullanabilirsiniz. Sirkeli turşu daha hızlı olur ancak limonlu turşu daha uzun süre dayanır. Turşunuzu yaptıktan sonra buzdolabında ya da kiler gibi güneş görmeyen soğuk bir yerde saklamanız da turşunuzun ömrünü uzatacaktır.
Tuzu az eklenen turşu; yumuşar, esner, suyu bulanıklaşır ve kararır. Tuzu fazla olan turşuların ise olgunlaşma süresi uzar, tadı fazla tuzludur ve özellikle salatalık gibi sebzelerin turşularının içinde fazla su birikmesine neden olur. Kaya tuzu ile hazırlayın: Turşu hazırlarken sofra tuzu yerine kaya tuzu kullanın.
Kaynayan suya tüm lahanaları tek tek bırakıyoruz. Ara ara üzerine bastırıyoruz. 3-4 dakika kaynayan lahanaları soğuk suya alıyoruz soğumaya bırakıyoruz. Süzgeçle süzdükten sonra sarma büyüklüğünü ayarlayarak kesip dolap poşetlerine bırakıyoruz.
Kırmızı Lahana Turşusu Ne Kadar Dayanır? Turşuyu yaptıktan sonra buzdolabında yaklaşık 2 ay kadar dayanır.
İçme suyunu lahanaların üzerini geçecek kadar doldurun. Son olarak limon tuzunu ilave edip kavanozun ağzını hava almayacak şekilde kapatın ve oda ısısında, güneş görmeyen bir yerde 15 gün süreyle muhafaza edin. Açıldıktan sonra buzdolabında muhafaza edin.
Öncelikle mor lahanamızı iyice yıkayıp ince olarak doğrayın. Hepsini doğradıktan sonra 1 yemek kaşığı tuz döküp elinizle karıştırın. Daha sonra kavanozlara koyup üstünü geçecek kadar elma sirkesi dökün. Buzdolabında 1 ay saklamanız yeterli olacaktır.
Bir küçük boy lahana için 1 litre salamura suyu yeterli olacaktır. Bunun için 2 su bardağı kadar suyu ısıtın. İçerisine 2 yemek kaşığı kadar kaya tuzu ilave edip eritin. Su ılıyınca içerisine 2 su bardağı kadar peynir ya da yoğurt suyu ilave ederek 1 litreye tamamlayın.
Fermantasyon veya mayalanma olarak adlandırılan fermente etme işlemi, bir maddenin bakteriler, mantarlar ve diğer mikroorganizmalar aracılığıyla, genellikle ısı vererek ve köpürerek kimyasal olarak çürümesi olayıdır. Fermantasyon, anaerobik, yani oksijen yokluğunda, enerji üretimini sağlayan bir biyokimyasal süreçtir.
Yüksek probiyotik içeren bu turşuyu ister turşu olarak ister salatalarınıza ekleyerek yiyebilirsiniz. Kırmızı lahananın sirke ile yapılan turşu hali antioksidanlar açısından zengin bu hali ise probiyotik bakımından zengindir.
Lahanayı ince ince doğrayın, damak tadınıza göre tuz koyun ve ovun hatta bir buzdolabı poşetine koyup merdaneyle biraz pataklayın:) sonra yine damak tadınıza göre yağ limon veya sirke ekleyip bir saklama kabına koyun.
Sıvı yağ kullanarak yaptığınız kırmızı lahana turşusu uzun süre bozulmaz ve rahatlıkla saklayabilirsiniz. Yağsız olarak kurduğunuz lahana turşusu ise buzdolabında maksimum 3 ay dayanır. 3 ay sonra ise kırmızı lahana turşusu tam olarak bozulmaz.
Beyaz Lahana Nasıl Saklanır? Beyaz Lahana buzdolabında nasıl saklanır? Kesik halde saklamak için; Lahanayı yarım ya da çeyrek parçalar halinde kesin ve şeritleri ince bir şekilde dilimleyin ve dilimlenen lahanayı Koroplast Kilitli Poşet içerisine yerleştirin ve buzdolabına koyun. 1 hafta içerisinde tüketilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri