Antifriz Renkleri Karışırsa Ne Olur? Araç kullanıcılarının bir diğer merak ettiği soru “Antifriz renkleri karışırsa ne olur?” olmaktadır. Bu konuda dikkatli olmakta fayda var. Doğrudan organik antifrizin içine inorganik katıldığında hemen bir etkisi olmaz.
Farklı antifrizler karıştırılmaz özellikle organik yani pembe olanları başkaları ile karıştırırsanız geçmiş olsun, bir yerleri tıkarsınız. hiç bir şey olmaz. İkisi de etilen glikol, karışabilirler. Sorun yok.
Mavi antifriz, klasik üretim teknolojili inhibitör eklenerek üretilmiş ve mavi renkle renklendirilmiş; kırmızı antifriz ise organik üretim teknolojili inhibitör eklenerek üretilmiş ve kırmızı renk ile renklendirilmiştir.
Mavi antifriz ile kırmızı antifrizi kıyasladığımızda, kırmızı olanın maviye göre daha uzun ömürlü olduğunu söylemek mümkündür. Kırmızı antifriz her ne kadar uzun ömürlü olsa da mavi antifrizden daha iyidir anlamına gelmez. Özellikle kırmızı antifrizin zararları olabilir.
Aracınızı sık kullanmıyorsanız ve antifrize eklediğiniz suyun sertlik seviyesi yüksekse pembe ve kırmızı renkli hibrit/organik antifrizler sizin için daha uygun bir tercih olacaktır. Sağlık açısından değerlendirildiğinde ise mavi renkli antifrizler daha sağlıklı oluşları ile biliniyor.
İlgili 33 soru bulundu
Kırmızı Antifriz Özellikleri
Özellikle dizel ve LPG'li araçlarda kullanılır.
Bu antifrizler genellikle lüks otomobillerde tercih edilir. En yaygın kullanılan sıvı rengi mavidir. Fakat kırmızı antifriz de yaygın olarak kullanılır. Mavi renkli antifrize klasik üretim teknolojili inhibitörler eklenir.
Ancak bu kırmızı kesinlikle maviden daha iyidir anlamına gelmez. Kırmızı antifriz zararları, söz konusu ekipmanın kaç yaşında olduğuna bağlı olarak ortaya çıkabilir ve daha güçlü diye tercih ettiğiniz kırmızı antifriz aracınızda aşınmalara sebep olacak güçte temizlemelere sebep olabilir.
Her 50.000 kilometrede bir antifriz değişimi ideal olarak kabul edilir.
Antifriz her yıl değişir. Üreticinin talimatlarına bağlı olarak, antifirizin yılda bir veya daha fazla değiştirilmesi gerekmektedir. Ayrıca antifirizin son kullanma tarihi de önemlidir. 5 Yıl raf ömrü olan antifiriz son kullanma tarihi geçtikten sonra kullanılmamalıdır.
Antifriz eklediğinizde eğer antifriz oranı bu değerin üstüne çıkarsa negatif sonuç alırsınız, bu yüzden ölçtürüp koymanızda fayda var.
Suya yüzde 50 oranında katılmış antifiriz -37 derecede donarken, antifirizin kendisi yani saf antifiriz -12 derecede donuyor.Ayrıca antifiriz kaynama sıcaklığını 130 lara çekiyor.
Daha iyi ısı transferi sağlayarak soğutmaya katkıda bulunur ve soğutma sitemlerinde dört mevsim kullanıma uygundur. Soğutma sisteminin verimliliğini arttırarak motorun hararetini düşük tutar, motor ömrünü uzatır. Sirkülasyon pompasının verimli çalışmasını sağlar.
Motorunuzu ve radyatörünüzü en az bir saat süreyle soğumaya bıraktığınızdan emin olun. Hassas bir 50/50 oranında antifriz ve saf su karışımı hazırlayın. Radyatör kapağını dikkatlice sökün, soğutma sıvısını ekleyin ve kapağı değiştirin.
Antifreeze sadece kışın motor suyunun donmasını engellemekle kalmaz, aynı zamanda yazın sıcak havalarda motor suyunun kaynama noktasını yükselterek Hararet diye tabir edilen olayın önüne geçer. Ancak saf şekilde kullanılması önerilmez. %50-50 veya buna yakın şekilde SAF SU ile karışım şeklinde kullanılmalıdır.
3litre antifiriz 2.5litre su olmalı. Antifriz (ve diğer katkılar) suyun transfer kabiliyetini düşürür.
Boyut seçenekleri: 1 lt 102,00 TL/lt. 3 lt 66,33 TL/lt. 18 lt 44,39 TL/lt.
Kış aylarında araçlara yapılan işlemler arasında en önemlisi radyatör suyuna antifiriz eklenmesi işlemidir. Motorun donmasını ve hararet yapmasını önleyen bu işlem yaz ayında da yapılabilir.
Sistemde normalinden fazla akışkan bulunması meydana getireceği yüksek basınçtan ötütü çatlaklar oluşmasına ve akışkanın bu çatlaklardan sızmasına neden olur.
Radyatör kaç litre su alır sorusunun tüm araçlar için ortak yanıtı %50 su, %50 antifiriz şeklindedir. Böylece sıklıkla merak edilen sorulardan olan “Arabaya tamamen antifiriz konulur mu?” konusunda da cevap aynıdır. Antifiriz değişim zamanı geldiğinde yarı yarıya su ve antifiriz koymak gerekir.
Bazı antifrizler kırmızı olup suyla karıştırıldıktan sonra yeşile yakın renklere dönüşüyor. Bazen da inorganik ve organik antifriz karıştırılıyor, bu da saçma bir hatadır. Bu durumda sistemi tamamen boşaltıp antifrizi komple yenilemek gerekir.
Goodyear Mavi Organik 4 Mevsim Antifriz, aracın soğutma sisteminin daha uzun ömürlü olmasına yardımcı olur ve donma, aşırı ısınma ve korozyona karşı koruma sağlar. Ayrıca, organik bileşenleri sayesinde çevreye daha az zarar verir. Bu ürün, araç soğutma sistemleri için özel olarak formüle edilmiş bir antifrizdir.
Antifriz kullanımı kışın soğutma sistemini donmaya karşı koruduğu gibi yazın da sıcaklığın yüksek olduğu bölgelerde aracın su kaynatmasını, hararet yapmasını önlemede çok büyük önem taşır.
Aracınız eski tip bir yapıda olduğundan yeşil veya mavi ürün kullanabilirsiniz. Nerde yaşadığınızı bilmiyorum ancak en az %50 antifiriz %50 saf su koyun. Yani 2.5 lt antifiriz 2.5 lt saf su musluk suyu yerine saf su kullanın benzinliklerde litresi 1 lira filan saf suyun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri