Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu. Bu grupta yer alan besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır.
Kırmızı mercimek protein değeri oldukça yüksek olan besindir. 100 gram kırmızı mercimeğin içinde %48 karbonhidrat, %30 protein ve %2 oranında yağ vardır. Bunlara ek olarak kalsiyum, demir, sodyum, A ve C vitamini bulunmaktadır.
Kırmızı et yaşam kalitemiz için yüksek protein ve önemli mikro besin öğelerini içerir. Aynı zamanda yapısında bulunan yağ omega 3 içermektedir. Yüksek protein ile birlikte aynı zamanda 100 gr kırmızı et; günlük vitamin ihtiyacımızın %25'ini, mineral ihtiyacımızın %10'unu karşılayacak seviyededir.
Protein Grubunda Yer Alan Besinler
Yumurta, Kuru fa sulye, kalori/nohut-etli">nohut, mercimek, fasulye, barbunya, soya fasulyesi, börülce, bakla gibi kuru baklagiller, Ceviz, fındık, fıstık, badem gibi yağlı tohumlardır.
c) Tahıl grubu: Buğday, pirinç, mısır ve bunlardan yapılan un, ekmek, makarna, erişte, bulgur vb. besinler bu gruba giriyor. Et ve süt grubuna göre proteini daha az içeren bu grup, karbonhidratın ana kaynağı olarak biliniyor.
İlgili 36 soru bulundu
Karbonhidrat İçeren Besinler Tüketmezsek Ne Olur? Karbonhidratlar, vücudun enerji ihtiyacını karşılayan temel besinlerden biridir. Dolayısıyla yeterli miktarda karbonhidrat tüketmemek; metabolizmayı olumsuz yönde etkileyebilir yorgunluk, bitkinlik, halsizlik gibi şikayetlere neden olabilir.
Mercimek, ucuz bir protein kaynağıdır. Aynı zamanda içerisinde izolösin ve lisin gibi önemli amino asitler de bulunur. Bunun yanı sıra mercimekte vitamin ve mineral gibi mikro-besinler de mevcuttur. Mercimek çoğunlukla Asya ülkelerinde, özellikle de Hindistan'da tüketilir.
Kuru baklagiller ailesine mensup olan mercimek oldukça sık tercih edilen bir besindir. Mercimek besin değeri çok yüksek bir kuru baklagillerdir. Mercimek oldukça sık tüketilen bir gıdadır. Her mutfakta mutlaka bulunan ve özellikle kış aylarında sıkça tüketilen mercimek etle eş değer proteine sahiptir.
Mideyi uzun süre tok tutabilen ve zengin lif içeriği ile bilinen mercimeğin 100 gramında, 350 kcal enerji, 63 gram karbonhidrat, 1 gram yağ, 25 gram protein ve 8,5 gram su bulunur.
Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu. Bu grupta yer alan besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur.
Tahıl grubu; ekmek, pirinç, makarna, erişte, kuskus, bulgur, yulaf, arpa ve kahvaltılık tahılları içerir. Bu yiyecekler buğday, yulaf, pirinç, çavdar, arpa ve mısır gibi tahıllardan yapılır.
Makarna, vitamin ve mineraller bakımından çok zengin ve çok yararlı bir besin kaynağıdır. Makarna A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden de çok zengindir. Yağ ve sodyum oranı çok düşüktür, kolesterol riski yoktur. Makarna, kompleks karbonhidratlar grubundandır.
Vücutta kan yapımını teşvik eder, hayvansal olmamasına rağmen besin değeri bakımından hayvansal gıdalara eşdeğerdir. Yeşil mercimeğin posası sindirim sistemine de iyi gelir.
Baklagiller kesinlikle #tahıl değildir.
Bezelye, fasulye, nohut ve mercimek kurubaklagiller grubunda yer alır ve protein, folat, demir, magnezyum ve potasyum kaynakları olduğu için et yerine kullanılabilecek harika besinlerdir. 100 gramında yaklaşık 20-25 gr protein, yaklaşık 5 gram posa, 2 gramdan daha az yağ içerirler.
Mercimek Yemeği % 41,58 karbonhidrat, % 21,90 protein, % 11,03 yağdan oluşur.
Mercimek içerisinde bulunan protein, kalsiyum, magnezyum, potasyum, C vitamini, A vitamini ve B12 vitamini bakımından oldukça zengin kabul edilmektedir. Mercimek sahip olduğu yüksek lif oranı sayesinde kilo vermede yardımcı olmaktadır. Mercimek diyet listelerinin vazgeçilmez gıdalarından biri olarak ifade edilmektedir.
Selam; sorumuz: Mercimek karbonhidrat mıdır, protein midir? cevap: MERCİMEK "PROTEİN"DİR.
Mercimek doğal bitki kaynağı olması ile beraber bünyesinde birçok farklı vitamin yer almaktadır.
Yeşil mercimek B vitamini kaynakları arasında yer alır. B vitamini sayesinde sinir sistemi sağlığını korur. Hormonların daha sağlıklı çalışmasına da katkıda bulunur. Besin değeri açısından cilt ve saç sağlığını korumada etkilidir.
Kepek ekmeği, tam tahıllı ekmek, kepekli makarna, patates, bulgur, yeşil sebzeler ve kepekli gevrekler yüksek kaliteli karbonhidratlara örnektir.
Mısır gevreği, tahıl ve ekmek çeşitleri, pirinç, arpa, yulaf, makarna, kayısı, hurma, muz, incir, üzüm, portakal, armut, ananas, karpuz ve kuruüzüm yüksek karbonhidrat içermektedir. Baklagil türlerinden; nohut, kurufasulye, börülce, bakla yüksek kompleks karbonhidrat taşırlar.
Diyet yapan kişilerin düştüğü en önemli hatalardan biri vücuda yeterli miktarda karbonhidrat vermemektir. Diyete başladığı zaman yeterli karbonhidrat doğru kaynaktan alınmaz ise GLİKOJEN DEPOSU VE KANDAKİ ŞEKER DÜŞÜNCE kas proteşnleri de yıkıma uğrar bu da kas kaybı anlamına gelir ve vücut beraberinde su kaybeder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri