Ayrıca kayısı çekirdeğinin ne kadar sürede yetiştiğini de öğreneceksiniz. Kayısı çekirdeği, aslında kayısı meyvesinin içinde bulunan ve kayısı ağacını oluşturabilecek tohumdur.
Çekirdekten Kayısı Yetişir Mi? Evet, kayısı yetiştirmeye başlarken çekirdekten yetiştirme tekniğini kullanabilirsiniz. Fideden yetiştirmeye göre daha uzun süre sonra sonuç veren bu yöntem ile kayısı fidelerini elde edebilirsiniz. Bunun için çekirdeğin nemlenmesi, çatlaması ve filizlenmesi gerekir.
KAYISI ÇEKİRDEĞİ NASIL EKİLİR? Evde kayısı çekirdeği yetiştirmek için çekirdekleri kullanabilirsiniz. Kayısının çekirdeğini uygun bir saksıya veya bahçe varsa uygun bir bölgeye ekebilirsiniz.
Hızlı Kayısı Çimlendirme
Kayısı fidanı için doğru ekim, Kasım ayının ilk haftasıdır. Saklamış olduğunuz kayısı çekirdeğinin içini kırarak elde ettiğiniz tohumu, ıslak bir kâğıt havlunun içine koyun ve en az üç gün bekletin. Çimlenmeye başladığında kayısı tohumunu buzdolabından çıkarıp, torflu toprağa ekin.
Önce kalın kabuğu pense yardımı ile kırılır sonra iç çekirdek nemli bir pamuğa sarılıp buzdolabına konulur. Ara ara kontrol edilerek çimlenme süreci takip edilir. Çimlenmeye başladıktan sonra da çekirdekler viyollere alınıp çimlendirme toprağı ile buluşturulur.
İlgili 30 soru bulundu
Kayısı çekirdekleri, ekildikten yaklaşık 2-3 hafta sonra çimlenmeye başlar. Ancak ağacın tam olarak olgunlaşması ve meyve vermeye başlaması genellikle 3-4 yıl sürer.
Şeftali ağacı yetiştirmek isteyen kullanıcıların akıllarında beliren sorular arasında şeftali çekirdeği ne zaman ekilir yer alır. Şeftali ağacının dikimi için en uygun zaman, baharın başlangıcı ya da sonbaharın sonu olarak bilinir.
Sorumuzun cevabına gelirsek; genel olarak dikimden sonraki 1 yıl içerisinde fidanlarınız az da olsa meyve vermeye başlar. Fakat genel olarak tam meyve verimine 4-5 yaşında geçer.
Mükemmel bir yağ kaynağı olarak kabul edilen kayısı çekirdeği kozmetik ve ilaç sanayiinin önemli bir hammaddesidir. Özellikle kuru ve hassas ciltler için kullanılan kayısı çekirdeği yağı, aromaterapide de besleyici ve canlandırıcı özelliğinden dolayı masaj yağı olarak kendine yer bulmuştur.
İklim bölgelerine göre Ekim-Kasım aylarında toprak 10-15 cm, yazın ise 8-10 cm derinliğinde diskaro, kültüvatör, kazayağı veya rotovatör ile işlenir. Son yıllarda toprak işlemenin olumsuz yönleri dikkate alınarak örtülü üretim sistemleri üzerinde durulmak- tadır.
Yaklaşık 24 ile 48 ay içerisinde meyve veren kayısı fidanının gelişimi de bu durum üzerinde etkilidir. Sıcak veya ılıman iklimlerde, kumlu ve derin topraklarda kayısı ağaçları daha iyi yetişir.
Kayısı çekirdeği; A, B D, E, gibi pek çok vitamin içeren yemişlerden biridir. Bu yemiş, çay ya da kahve gibi içecekler ile beraber tüketilir. Sohbetlerin vazgeçilmezleri arasında yer alır. Acı olanlar ise ilaç ve kimya sektöründe kullanılır.
Evet, çekirdekten kiraz yetiştirmekten söz ediyoruz! Siz de bahçe işleriyle uğraşmayı seviyor, yediğiniz her bir meyvenin çekirdeğini nasıl verimli hale getirebileceğinizi merak ediyorsanız kiraz çekirdekleri nasıl çimlendirilir öğrenmenizin zamanı gelmiş demektir.
Kayısının acı çekirdeği zehirleyebilir
Ağızdan alınan bazı meyvelerin çekirdeklerinde bulunan “amigdalin” adlı madde, bağırsaklarda çözünerek son derece zehirli olan “siyanid”in ortaya çıkmasına neden olur.
Kayısı yılda 5-10 kez sulanması gereken bir bitkidir. Sulamaların nasıl olacağına dair kesin bir yargıda bulunamamaktadır çünkü illere göre değişmekle beraber, sıcak ve kurak bölgelerde, mayıs ayının sonu ile haziran ayının başı zamanlarında başlanır, sonbahar yağmurlarına kadar, 15-20 günde bir sulanmalıdır.
Bazı meyvelerin çekirdeklerini dikerseniz o meyveyi üreten ağacın aynısını elde edersiniz. Örneğin badem, ceviz, incir, Malta eriği, Trabzon hurması gibi meyvelerin çekirdeklerini diker ve büyütürseniz o ağaç bu meyveleri geç de olsa verir. Ağaç yaprak, dal ve görünüş olarak “aşılı” olandan da farkı olmaz.
Kayısı meyvesi tüketildikten sonra çekirdeği tohum olarak kullanılabilir bir meyvedir. Kayısı yetiştirmek isteyenlerin ilk olarak bir çekirdek edinmesi gerekir. Daha fazla çekirdekle çimlenme ihtimali arttırılabilir. Çekirdeklerin su ile temizlenerek, meyveden arındırılması iyi olacaktır.
Doğru miktarda tüketilen acı kayısı çekirdeği diyabetli hastalarda kullanıldığı takdirde insülin seviyesini de düzende tutmaktadır. Kanserli hücreleri yok etmeye yarayan acı kayısı çekirdeği cilt sağlığına da iyi gelmektedir. Özellikle de acı kayısı çekirdeği bazı kanserli hücrelerin yayılmasını da önlemektedir.
Kayısı çekirdeği olarak adlandırılan ve yukarıda da söylediğimiz gibi kayısının içinden çıkan çekirdeğin sert kabuğunun kırılmasıyla ortaya çıkan, badem benzeri madde, doğrudan tüketilebiliyor ya da kayısı çekirdeğinin yağı hazırlanarak bu yağ kullanılabiliyor.
Bunların yanında şunları bilmenizde de fayda var: Kayısı bitkisini saksıda bir süre yetiştirip fidan haline getirdikten sonra verim alabilmek için mutlaka uygun topraklı bir bahçeye dikmeniz öneriliyor. Kayısı bitkinizden verim alabilmek için ara ara budama yapmayı ihmal etmemeniz de önemli.
Sonuç olarak, fındık ağaçları, vişne ağaçları, kayısı ağaçları ve erik ağaçları, en hızlı meyve veren ağaç türleri arasındadır. Bu ağaçlar, bahçenizde lezzetli meyveler almanızı sağlayacak ve çabuk büyüme hızları sayesinde kısa sürede gölge sağlayacaklar.
Genellikle aronya fidanları, ekildikten sonra 2-3 yıl içinde ilk meyvelerini vermeye başlar. Fidanın yaşına, çevre koşullarına ve bakım durumuna bağlı olarak bu süre değişebilir.
Erik meyvesini çimlendirerek ev ortamında üretim sağlamanın bazı püf noktaları vardır. Erik çekirdeği içinde bulunan tohum, üretim için uygun özelliklere sahiptir. Doğru ve uygun toprak desteğiyle yapılan erik yetiştiriciliğiyle taze meyveler elde edebilirsiniz.
Çekirdeği doğrudan toprağa gömmeyi de deneyebilirsiniz ancak sert kabuğu yüzünden çekirdek ihtiyaç duyduğu besin ve suya ulaşamayabilir. Bu yüzden çekirdekleri çimlendirdikten sonra ekmenizi öneririz. Şeftali alırken saksıda yetiştirmeye uygun olan türleri seçmeniz gerekir.
Bu işlem soğuk katlama yöntemi olarak bilinir. Soğuk katlama yöntemiyle şeftali çekirdekleri nemli bir şekilde buzdolabında bekler. Buzdolabında yaklaşık 3 ay bekleyen şeftali tohumları çimlenmeye başlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri