Yine arzu edilirse domates ve salatalık soyulmadan kullanılabilir. Gavurdağı salatası için salatalığı listeden çıkarıp sumak ve taze nane ilave edilebilir. Her ne kadar tarif kaşık salatası veya Çoban Salatası (Narlı salata) tarifine yaklaşacaksa da Gavurdağı salatasında salatalık olur mu? sualinin cevabı evettir.
Haşlanan brokoli ve havuçlar soğuyunca derin bir karıştırma kabına alınır. Üzerine doğranmış taze soğan, mısır, doğranmış kornişon turşu ve doğranmış kırmızı köz biber eklenir. Hazırlanan sosta malzemelerin üzerine boşaltılarak nazikçe karıştırılır ve servis edilir.
Domates, yeşilbiber, maydanoz ve yeşil soğan çok küçük olacak şekilde doğranır.
Toros Dağlarının gündeydoğu uzantısında bulunan şimdiki adı Nur Dağı olan Gavur Dağı'nın çevresinde çok sık yapılan bir salata olması sebebiyle bu ismi almıştır. Öncesinde Gevur Dağı olarak bilinen şimdi Nurdağı olan dağın isimi bir çok kez değiştirilmiştir.
İlgili 18 soru bulundu
Gavurdağı Salatası yanına ne yapsam diye düşünüyorsanız, sebzeli ezogelin çorbası, nohut yemeği, etli biberli bulgur pilavı ve gavurdağı salatası son derece güzel bir menü tercihi olacaktır.
Domates, salatalık, biber ve soğanları küp küp doğrayıp salata kasesine alın. İçim Beyaz Peynir'i de küp küp doğrayın ve cevizlerle beraber kaseye ilave edin. Son olarak zeytinyağı ve nar ekşisini ekleyin.
İnce küp şeklinde kıyılmış salata malzemelerine nar ekşisi ve ceviz eklenerek yapılan bir salata türüdür. Kökeni Gaziantep Mutfağıdır.
Dağın gerçek adı, yabancı bir isim olduğu için bu ismi söyleyemeyen yöre halkınca Gâvur Dağı denmiştir.
BROKOLİ YOĞURT İLE YENİR Mİ? Evet, brokoli yoğurt ile yenebilmektedir. Hatta yoğurt ile birlikte brokoli yemenin bağırsak kanserini önleme gibi bir tedavi yöntemi de vardır.
Besin değerini korumak açısından brokoliyi buharda pişirmek en sağlıklı yöntemi. Buharda pişirdiğiniz brokolinin yanına hem renk olarak hem de lezzet olarak çok yakışacak iki sebze daha var ki patates ve havuç! Bir güzel buharda yumuşatılan bu sebzeleri yoğurtla servis ederek sağlıklı bir salata hazırlayabilirsiniz.
Yeşil Salata Tarifi Yapılışı:
Sırasıyla tere, roka, nane ve taze soğanları katıyoruz ve hafifçe karıştırıyoruz. Salata sosu için 1 limon suyu 3 yemek kaşığı zeytinyağı ve biraz tuz ekleyerek ufak bir kâsede karıştırıyoruz. Salatamızın üzerine sostan gezdirerek yediriyoruz. Salatamız hazır.
Domates, salatalık ve dereotunu doğrayın. Kalan malzemeleri dilediğiniz ölçülerde koyup zeytinyağı ilave edin. Limon, sirke ya da nar eskisine ihtiyaç olmuyor. Tavuk, haşlanmış yumurta ya da ton balığı ile daha da zenginleştirilebilir. Afiyet olsun.
Taze nane ve maydanozu da ekleyin, Küçük bir kasede zeytinyağ, nar ekşisi, limon suyu, sumak, karabiber ve tuzu çırpın, Sosu salatanın üzerine gezdirip harmanlayın, Lavaşları ekleyip karıştırın.
Ocaktan alınan brokolinin suyu süzülür. Daha sonra bir kasenin içine 1 limon sıkılır, içine sarımsak rendelenir ve yağ, pul biber, tuz eklenir. Brokolinin üstüne dökülür. Afiyet olsun.
Maydanoz, dereotu ve yeşil soğan doğranıp brokolilerin üzerine yerleştirilir. Bir kapta sarımsakları ezip üzerine zeytinyağı, limon suyu ve tuz eklenir. Hazırlanan bu sos salatanın üzerine eşit şekilde yayılır. Sos malzemelerinin miktarını ağız tadına göre ayarlanabilir.
Sararmış brokolinin tüketilmesinde herhangi bir problem yoktur fakat tadı ve besin değeri sebebiyle tüketilmesi önerilmez. Eğer çok sararmış kısım yoksa buralar ayrılarak tüketilebilir.
Brokoliler çok yumuşamadan ve renkleri değişmeden tencereden çıkarın. Haşlanan brokolileri arzu ettiğiniz şekilde tüketebilirsiniz. Limon suyu, pul biber, zeytinyağı ve yoğurt brokoliye çok yakışan ürünlerdir. Ayrıca haşlanan brokoliyi makarna ile karıştırıp yemekte çok nefis olmaktadır.
Brokoli sapları kemik yapısını güçlendirir. Brokoli sapı yenir mi diye merak edenlerdenseniz çorba yapımında kullanarak tüketebilirsiniz. Bunun dışında buharda pişirdiğiniz brokoliyi sapıyla birlikte salatalara doğrayabilirsiniz.
Brokoli, insan sağlığı için oldukça faydalı ve besin değeri yüksek bir besindir. Aynı zamanda düşük kalorili olması sayesinde sağlığını ve formunu korumak isteyenler için vazgeçilmezdir. Sindirim sistemini güçlendirmesi, bağışıklığı artırması, enfeksiyonları önlemeye yardımcı olması brokolinin faydalarındandır.
Brokoli haşlama suyu tam olarak kaynar olmamalı. Brokolileri kaynayan suda fazla tutmamalısın. Brokoli haşlama süresi 2 ya da 3 dakikayı geçmemelidir. Aksi halde besin değerini kaybedebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri