Soğuk suda, içindeki kırmızı suyu akıtmamak için zedelemeden yıkanmalıdır. Çok faydalı olan betalainler, ısıya fazla dayanıklı değildir. Besin değerini kaybetmemesi için en sağlıklısı çiğ yenmesidir. Çiğ sevmeyenler ince dilimler halinde seramik veya çelik tavada 1 dakika kaynatarak garnitür veya salataya ekleyebilir.
Uzmanlar mevsim geçişleri için pancarın suyu çıkarılarak buzdolabında muhafaza edilmesini tavsiye eder. Pancar suyuna iki tüm ceviz koyup blendırdan geçirdikten sonra her gün bir bardak düzenli bu karışımı tükettiğinizde hem bağırsakları temizlemede hem de kilo vermede oldukça yardımcı bir karışımdır.
Orta boy bir kırmızı pancar yaklaşık 4 gram diyet posası içerir ve bu sayede bağırsaklarımızı korurken, bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlık, hazımsızlık, şişkinlik gibi sorunları önler. Yeterli posa tüketiminin kolon kanserine karşı koruyucu nitelikte olduğu düşünülürse de büyük fayda sağlar.
Şeker oranı yüksek bir sebze olduğundan, pancar suyunun da aşırı tüketilmemesi gerektiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Özgür Şamilgil, "Çalışmalara göre çok yüksek besin değeri nedeniyle haftada 2 gün, yarım veya bir bütün pancar ya da aynı aileden pazı, ıspanak, kinoa tüketimi önerilmektedir.
-Kırmızı pancar, soyulup dilimlenerek salataya eklenebilir ve çiğ olarak tüketilir. Pancarı dilimleyip, tuz, karabiber, limon suyuyla ve baharatlarla sağlıklı bir atıştırmalık hazırlanabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Yoğurt, sarımsak, zeytinyağı ve tuz ile karıştırılarak tüketilir.
Kırmızı pancar, diğer pek çok sebze gibi çiğ olarak tüketilebilir.
Haşlayıp tek başına tüketebilir veya cipsini yapabilirsiniz. Dilerseniz suyunu sıkıp içebilirsiniz. Birçok kişinin aklında “pancar suyu içilir mi” sorusunun olduğunu biliyoruz. Uzmanlara göre pancar suyu içmek çok faydalı.
Bazı kişilerin pancar tüketimi sonrası 24-48 saat kadar süren idrar ve dışkıda koyu kırmızı renk değişimi görülebilmektedir. Bu durumdakilerin demir metabolizma bozukluğu veya sık böbrek taşı düşürme sorunu olabilir, hekimlerine danışmadan fazla pancar tüketmemeleri önerilir.
Kansızlığı Önleyici. Kırmızı pancarın faydalarından bir diğeri de kansızlık ve demir eksikliği sorunlarının çözümüne destek olması. Alyuvar düzeyini artırdığı gözlemlenen pancar suyunun kan yapımına katkıda bulunması, bu sebzeyi oldukça değerli bir besin haline getiriyor.
Kansızlık problemi olanların bol miktarda kapari kullanmaları ve mutlaka kırmızı pancar suyu tüketmeleri gerekir. Havuç suyu ile eşit oranda karıştırılarak içilen pancar suyu, kısa sürede kan yapımına destek verir, alyuvar düzeyini yükseltir.
Pancar sindirim sistemini düzenleyen iyi bir lif kaynağıdır. Kan temizlenmesi ve karaciğerin zehirlerden arınmasına yardımcı olduğu için detoks olarak kullanılabilen aynı zamanda iltihap önleyici, azaltıcı etkiyede sahiptir.
Çünkü yaklaşık 136 gram gelen yumru bir kırmızı pancar 106 mg sodyum içeriyor. Bu da aşırı tüketiminin riskli olabileceğini gösteriyor. Yine diyabet hastaları da 136 gramlık bir pancarda 9 gram şeker bulunduğu için aşırı tüketmemelidir” diyor.
Sindirim sisteminize ne kadar betalain gireceği, mide asidine ve mide boşalma hızına bağlıdır (mide asidini düşürücü ilaç kullanan insanlar pancarüriye yatkındır). Kana giren betalain pigmentleri 2 ile 8 saat arasında böbrekler vasıtasıyla dışarıya atılır.
Kırmızı renk pancardaki betanin (betain, betalain, betasiyanidin vb hepsi küçük farklarla benzer moleküller) maddesi nedeniyle oluyor. Asidik ortamda bu molekül parçalanıyor. Dolayısıyla kırmızı renk de kalmıyor.
Pancar mideye iyi gelen besinlerden bir tanesi olduğu için gaz yapmaz.
Saplarından yemek ve salata da yapabilirsiniz. Ardından pancarları tencereye aktarıp üzerine soğuk su ilave edin. Bir miktar tuz ekleyerek kaynamaya bırakın. Soğuk suda ağır ağır haşlamak hem renklerini hem de lezzetini korumasına yardımcı olacaktır.
İdrarı kırmızı yapıyor
Eğer çok pancar yerseniz idrarınız kırmızı çıkmaya başlıyor. ' Kan işiyorum' diye korkmayın. Ürkmeyin, normal bir etki bu. İdrarı kırmızıya boyayan pancar kırmızısı da denilen betanin adlı madde.Denemelerimle biliyorum; eğer bir öğünde birkaç dilim yerseniz idrarda renk değişikliği olmuyor.
Kesilmiş ve temizlenmiş pancar buzdolabında yaklaşık bir hafta taze kalacaktır. Taze kalmalarına yardımcı olmak için sebzelik çekmecesinde saklayın. Temizlenmemiş pancar karanlık bir yerde üç gün, buzdolabında on gün saklanabilir.
Isıyı azaltın ve pancarları 30-45 dakika pişirin. Suyunuz kaynamaya başlar başlamaz, sıcaklığı düşük-orta sıcaklığa düşürün.
İşte kırmızı pancarın yararları, zararları ve bu mucizevi besinle ilgili merak edilenler… İçeriğinde bulunan C vitamini oranıyla bağışıklığı güçlendirici özelliğiyle hastalıkların önlenmesinde ve iyileştirilmesinde önemli bir rol oynar. İçeriğindeki lifler sayesinde sindirim sağlığı için önemlidir.
Rendelenmiş pancarların üzerine yarım su bardağı kırık ceviz ekleyin. Ardından kaba yarım demet ince ince doğranmış maydanoz koyun. Son olarak kırmızı pancar salatası üzerine damak tadınıza göre tuz, 2 yemek kaşığı nar ekşisi, 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı ve limon suyu ekleyip, güzelce karıştırın.
Sofralarımıza renk veren nefis meze tariflerine bir yenisi ekleniyor. Et, tavuk ve balık yemekleriyle uyumlu olan salata ve meze çeşitlerinden biri pancar. Renginden gelen vitaminleri ile sağlık dolu aynı zamanda. Kırmızı pancarları haşlayıp çok pratik bir şekilde kırmızı pancar salatası yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri