Şeker oranı yüksek bir sebze olduğundan, pancar suyunun da aşırı tüketilmemesi gerektiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Özgür Şamilgil, "Çalışmalara göre çok yüksek besin değeri nedeniyle haftada 2 gün, yarım veya bir bütün pancar ya da aynı aileden pazı, ıspanak, kinoa tüketimi önerilmektedir.
-Kırmızı pancar, soyulup dilimlenerek salataya eklenebilir ve çiğ olarak tüketilir. Pancarı dilimleyip, tuz, karabiber, limon suyuyla ve baharatlarla sağlıklı bir atıştırmalık hazırlanabilir. -Yapraklar, potasyum, bakır, magnezyum, A, K ve C vitaminleri açısında zengindir.
Hipertansiyonu olan kişilerle yapılan çalışmalar, günde 1 su bardağını geçmemek şartıyla (250 ml) kırmızı pancar suyu tüketimin kan basıncını önemli ölçüde düşürdüğünü gösterir. Ancak 'tansiyonu düşürdüğünden' aşırı tüketiminden kaçınmak gerekir.
İçeriğinde A, B6, B12, C, E ve K vitaminleri bulunmaktadır. Aynı zamanda fosfat ve potasyum gibi birçok mineral içeren pancar kansere karşı koruyucu görevi yapmaktadır. Pancar betalain denilen fitonutrientler içerir. Bu madde kalp damar hastalıkları gibi kronik hastalıklarıda engelliyebilir.
İlgili 22 soru bulundu
Şeker oranı yüksek bir sebze olduğundan, pancar suyunun da aşırı tüketilmemesi gerektiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Özgür Şamilgil, "Çalışmalara göre çok yüksek besin değeri nedeniyle haftada 2 gün, yarım veya bir bütün pancar ya da aynı aileden pazı, ıspanak, kinoa tüketimi önerilmektedir.
Uzmanlar mevsim geçişleri için pancarın suyu çıkarılarak buzdolabında muhafaza edilmesini tavsiye eder. Pancar suyuna iki tüm ceviz koyup blendırdan geçirdikten sonra her gün bir bardak düzenli bu karışımı tükettiğinizde hem bağırsakları temizlemede hem de kilo vermede oldukça yardımcı bir karışımdır.
Bazı kişilerin pancar tüketimi sonrası 24-48 saat kadar süren idrar ve dışkıda koyu kırmızı renk değişimi görülebilmektedir. Bu durumdakilerin demir metabolizma bozukluğu veya sık böbrek taşı düşürme sorunu olabilir, hekimlerine danışmadan fazla pancar tüketmemeleri önerilir.
Kansızlığı Önleyici. Kırmızı pancarın faydalarından bir diğeri de kansızlık ve demir eksikliği sorunlarının çözümüne destek olması. Alyuvar düzeyini artırdığı gözlemlenen pancar suyunun kan yapımına katkıda bulunması, bu sebzeyi oldukça değerli bir besin haline getiriyor.
Haşlayıp tek başına tüketebilir veya cipsini yapabilirsiniz. Dilerseniz suyunu sıkıp içebilirsiniz. Birçok kişinin aklında “pancar suyu içilir mi” sorusunun olduğunu biliyoruz. Uzmanlara göre pancar suyu içmek çok faydalı.
Sindirim sisteminize ne kadar betalain gireceği, mide asidine ve mide boşalma hızına bağlıdır (mide asidini düşürücü ilaç kullanan insanlar pancarüriye yatkındır). Kana giren betalain pigmentleri 2 ile 8 saat arasında böbrekler vasıtasıyla dışarıya atılır.
Yoğurt, sarımsak, zeytinyağı ve tuz ile karıştırılarak tüketilir.
Kırmızı pancarın posa içeriği yüksek bir besin olduğunu belirten Balcı, “Bu özelliği sayesinde bağırsak hareketlerini düzenler. Böylece kabızlık, hazımsızlık, karında şişlik gibi sorunların önüne geçer. Düzenli ve ölçülü tüketildiğinde özellikle kabızlık sorununda oldukça etkili olur.
Hazımsızlık ve sindirim problemi çekenlere faydalıdır. İdrar söktürücü bir bitki olan tirşik otu aynı zamanda idrar enfeksiyonunun tedavisinde de etkin bir rol oynar. Ateş düşürücü özelliğe sahip olan bitki kış hastalıklarına meydan okur, kansızlığa da faydalıdır.
İdrarın kırmızı renk olması mide asidi yetersizliğine işaret
Kırmızı pancardaki betalain asidik ortamda parçalanır. Eğer mide asidi yetersizse betalain yeterince parçalanamaz ve o şekilde emilemez. Bu yüzden idrar veya dışkı rengi değişebilir.
Pancarları haşlamadan önce güzelce yıkayın. Sap kısımlarını bıçak yardımıyla kesin. Bu kısımlarını dilerseniz atmadan pancarlarla beraber haşlayarak da kullanabilirsiniz. Saplarından yemek ve salata da yapabilirsiniz.
Zengin demir içeriği
Pancar suyunun kanı soğutucu etkisi bulunmaktadır. Zengin demir içeriği sayesinde de kan yapıcı etkisi mevcuttur. Kanı soğutma etkisi gösteren pancar suyunun, damarları temizlediği ve kanı temizleyici etkisi olduğu bilinmektedir.
Balcı, “Kırmızı pancarın faydalarından bir diğeri ise demir eksikliği ve kansızlığın giderilmesinde etkili olmasıdır. Pancar suyunun alyuvar düzeyini arttırarak kan yapımına katkıda bulunması, bu sebzeyi oldukça değerli bir besin haline getirmektedir.
Günlük olarak erkekler için 8 mg, kadınlar için 18 mg, hamilelik sürecinde gereksinim artacağı için günlük 27 mg, emzirme döneminde ise 18 mg demir alınması gerekiyor.
Pancar mideye iyi gelen besinlerden bir tanesi olduğu için gaz yapmaz.
Kırmızı renk pancardaki betanin (betain, betalain, betasiyanidin vb hepsi küçük farklarla benzer moleküller) maddesi nedeniyle oluyor. Asidik ortamda bu molekül parçalanıyor. Dolayısıyla kırmızı renk de kalmıyor.
Dışkı çeşitli renklerde oluşabilir; kahverengi ve yeşilin tonları normal kabul edilir; yani sağlıklı bağırsak hareketleri ve sindirim sisteminin göstergesidir. Dışkı rengi genellikle yediklerinizden ve dışkınızdaki yağları sindiren sarı-yeşil bir sıvı olan safra miktarından etkilenir.
İçerisinde A, B, C vitaminler ile demir, fosfor, magnezyum, potasyum, çinko, kalsiyum ve folik asit ve betalain de bulunur. İçeriğindeki “betalain” maddesi, strese bağlı ruhsal bozukluklara karşı etkilidir. Pancar, karaciğer için ideal bir toniktir. Kanın toksinlerden temizliği için önemli bir besindir.
Kırmızı pancar mideye dokunur mu sorusu sıklıkla merak edilir ancak kırmızı pancar mide rahatsızlıklarını önler ve mide ekşimesi gibi sorunları ortadan kaldırır. İçerisindeki nitratlar sayesinde beyin işlev ve fonksiyonlarını arttırır. Demans, Alzheimer gibi hastalıkları önler. Lif bakımından zengin bir sebzedir.
Besin Değerleri
1 adet kırmızı pancar 35 (kcal) kalori değerine sahiptir. 1 adet kırmızı pancarda 6.42 gram karbonhidrat değeri bulunur. 1 adet kırmızı pancarın içeriğinde 0.98 gram protein bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri