Kırmızı pancar turşusu da yüksek C vitamini içerdiği için bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Bu nedenle kış aylarında ve hastalık dönemlerinde pancar turşusu tüketimi doktorlar tarafından önerilir. Yaş ilerledikçe bilişsel fonksiyonlar azaldığından kırmızı pancar turşusu da bunu düzenler.
Antioksidan özelliğiyle dikkat çeken pancar genellikle turşusu kurularak tüketiliyor. Alanının uzman doktorları ve beslenme uzmanlarının sıklıkla tüketilmesini tavsiye ettiği bu pancar turşusu aynı zamanda da A, B ve C vitamini bakımında oldukça zengin.
Kırmızı pancar turşusunu günlük hayatta tüketmek kilo vermeye, kemikleri korumaya, kan basıncını düzenlemeye ve kronik hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı olur. Bir fincan kırmızı pancar turşusu yaklaşık olarak 40 gram karbonhidrat içermektedir.
Aynı zamanda turşu, kalori bakımında da düşük bir değere sahiptir. Bu nedenle kilo verme sürecinde olan ve vücudunun sağlıklı çalışmasını isteyen herkes diyette rahatlıkla turşu yiyebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Şeker oranı yüksek bir sebze olduğundan, pancar suyunun da aşırı tüketilmemesi gerektiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Özgür Şamilgil, "Çalışmalara göre çok yüksek besin değeri nedeniyle haftada 2 gün, yarım veya bir bütün pancar ya da aynı aileden pazı, ıspanak, kinoa tüketimi önerilmektedir.
Uzmanlar mevsim geçişleri için pancarın suyu çıkarılarak buzdolabında muhafaza edilmesini tavsiye eder. Pancar suyuna iki tüm ceviz koyup blendırdan geçirdikten sonra her gün bir bardak düzenli bu karışımı tükettiğinizde hem bağırsakları temizlemede hem de kilo vermede oldukça yardımcı bir karışımdır.
Buzdolabında muhafaza edip 3 gün sonra yemeye başlayabiliriz.
Pancar Suyu Sizi Tepeden Tırnağa İyileştirecek!
Mesela; turşusunu hazırlayabilir veya salatasını yapabilirsiniz. Haşlayıp tek başına tüketebilir veya cipsini yapabilirsiniz. Dilerseniz suyunu sıkıp içebilirsiniz. Birçok kişinin aklında “pancar suyu içilir mi” sorusunun olduğunu biliyoruz.
- Pancar yüksek oranlarda demir içerdiğinden demir eksikliğine bağlı kansızlık için bulunmaz nimetlerden biridir. Kırmızı pancar içerisinde bulunan diğer bazı bileşikler ise demir emilimi arttırarak kansızlığa karşı mücadele etmektedir.
Şalgam, kırmızı pancar, mor havuç üçlüsünün muhteşem birlikteliğinden meydana gelen, zengin probiyotik bakteriler ve beraberinde gelen geleneksel lezzet.
Ancak 'tansiyonu düşürdüğünden' aşırı tüketiminden kaçınmak gerekir. Çünkü yaklaşık 136 gram gelen yumru bir kırmızı pancar 106 mg sodyum içerir.
Pancar yıllarca karaciğer detoksunda kullanılmış, aynı zengin içeriği ile karaciğerin detoks kapasitesini arttırır. Pancardaki kalori oranı çok düşük olduğu gibi yüksek oranda lif içerir. Buda kilo almanıza sebep olabilen yiyeceklerden daha az tüketmenizi sağlar.
Bağışıklığı güçlendiren bu besin salatalarda ve turşu yapımında da kullanılmaktadır. Stres önleyici bir özelliği olan pancar genellikle gaz yapmaz.
Bunun için pancarlara ön haşlama yapmadan kabuğunu ince soyup, küp şeklinde doğrayın. Bir kavanoz içine doğradığınız pancarları koyun. Üzerlerine tuz, sirke ve içme suyu ekleyip, kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Haşlamadan pancar turşusu uzun sürede olacaktır.
Pancar: Pancar (ya da pancar turşusu) yemek karaciğerin normal fonksiyonlarını düzenlemesine yardımcı olur. İçerdiği bioflavonoidler sayesinde karaciğere olduğu kadar dolaşım sistemine de faydalı bir fıda maddesidir.
İçerisinde A, B, C vitaminler ile demir, fosfor, magnezyum, potasyum, çinko, kalsiyum ve folik asit ve betalain de bulunur. İçeriğindeki “betalain” maddesi, strese bağlı ruhsal bozukluklara karşı etkilidir. Pancar, karaciğer için ideal bir toniktir. Kanın toksinlerden temizliği için önemli bir besindir.
Pancarların pişirilmesinden anlayacağınız gibi yumuşak oluyor pancar turşusu. Yerken doğrudan sirke kokusu hissedilmiyor ama ekşisi hissediliyor. Ekşiyi o kadar hissetmek istemiyorsanız sirke miktarını azaltabilirsiniz. Yine aynı şekilde tuz miktarını da damak zevkinize göre artırıp azaltabilirsiniz.
Kırmızı Pancar Turşusu (Eski Usül Haşlanmadan) Tarifi Nasıl Yapılır? Pancarları soyup, küp şeklinde doğrayınız. Bir litrelik cam kavanoza pancarları aralarında sarımsak olacak şekilde doldurunuz. Bir kasede tuz, sirke ve tatlı suyu eritip, pancarların üzerine dökünüz.
Kırmızı pancarları kavanozlara yerleştirdikten sonra her üç kavanoza ayrı ayrı olacak şekilde önce birer tatlı kaşığı kaya tuzu ve birer çay kaşığı toz şeker koyun. Daha sonra her üç kavanoza ayrı ayrı olacak şekilde yarımşar çay bardağı üzüm ya da elma sirkesi koyun.
Çünkü yaklaşık 136 gram gelen yumru bir kırmızı pancar 106 mg sodyum içeriyor. Bu da aşırı tüketiminin riskli olabileceğini gösteriyor. Yine diyabet hastaları da 136 gramlık bir pancarda 9 gram şeker bulunduğu için aşırı tüketmemelidir” diyor.
Bazı kişilerin pancar tüketimi sonrası 24-48 saat kadar süren idrar ve dışkıda koyu kırmızı renk değişimi görülebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri