Yavaş yemek yeme vücuda sağlık kazandırır!
Yavaş yenilen yemek sayesinde midede yanma, ekşime, dolgunluk hissi oluşma riski en aza iner. Bu da yemeği daha keyifli hale getirir, besinlerden tat almayı sağlar. Besinlerin iyi çiğnenmesi, özellikle pişmemiş çeşitli meyve ve sebzelerin sindirimi için oldukça önemlidir.
Yavaş yemek ve besinleri çiğnemek tokluk hissini artırır ve kilo vermenize yardımcı olur. Ayrıca yavaş yemek sağlığınıza ve yaşam kalitenize katkı sağlar : Yemekten daha fazla zevk almanızı sağlar. Sindirimi artırır.
Yemek yavaş yenildiğinde daha az besin tüketiliyor ve alınan kalori miktarı da azalıyor. Çünkü açlık hormonları acele yenilen yemek sırasında ortaya çıkıyor. Ayrıca yemeğin hızlı yenilmesi kan şekerinde ani yükselmelere ve ani açlık krizlerine neden olabiliyor. Bu nedenle yemeği yavaş tüketmek kilo almanızı engelliyor.
Yavaş yeme, sindirim sistemi ve özellikle mide fonksiyonlarımızın bozulmasını engeller. Ülser gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarının tedavisinde yavaş yemek çok yararlıdır. Yeme hızını azaltıp yeme süresini uzattıkça tokluk duygusu daha uzun süre hissedilir.
İlgili 24 soru bulundu
Teşekkürler. Evet olur.Yavaş yemek ve besinleri çiğnemek tokluk hissini artırır ve kilo vermenize yardımcı olur. Ayrıca yavaş yemek sağlığınıza ve yaşam kalitenize katkı sağlar.
Tam olarak çiğnenmeden yutulan lokmaların midenin yorulmasına neden olduğunu söyleyen Kesici, “Yemek en az 20 dakika süreyle ve çiğnenerek yenmeli. Hızlı yenilen ve iyi çiğnenmeden yutulan lokmalar, dişlerin görevinin mide tarafından yapılmasına neden olur.
Aç kalma, etkili ve güvenli bir ağırlık kaybı için şüphesiz önerilmemektedir. Çünkü bu yolla kaybedilen vücut ağırlığı, büyük oranda yağsız vücut ağırlığı yani kas dokusudur. Aç kalma ile kaybedilen ağırlığın yalnız üçte biri yağ dokusundan, üçte ikisi ise yağ olmayan dokudan kilo kaybı gerçekleşmektedir.
Özellikle hareketsiz bir yaşam sürüyorsanız ve gün boyu masa başında çalışıyorsanız günlük harcadığınız kalori az olmakla beraber, zamanla bazal metabolizma hızınız düşebiliyor. Yani az yemek yiyerek çok az kalori alsanız bile, vücudunuz bu enerjiyi harcayamadığı için kilo vermeniz zorlaşıyor.
Hızlı yemek yeme sonucunda besin maddeleri mideye tam sindirilmemiş bir halde ve daha büyük lokmalar olarak ulaşır. Besinler sindirim için hazır olmadığından da mide daha fazla efor harcar, yorulur ve beraberinde de hazımsızlık, dolgunluk hissi, yanma, şişkinlik ve ağrı gibi şikayetler ortaya çıkar.
Konuyla ilgili yapılan çalışmalar, az ve sık yemek yemenin metabolizma hızı ve yağ yakımı açısından anlamlı bir etkisi olduğunu göstermemiştir. Sonuç olarak az ve sık yemek metabolizmanızı hızlandırmaz ve daha fazla kalori yakmanızı sağlamaz.
Yavaş çiğnemenin başka bir faydasına gelirsek beynin, sonra da mide ve bağırsakların sindirim işlemini erken başlatmasına ve fazla uyarmasına neden olur. Yavaş yedikçe beyin tokluk hissini daha çabuk algılar. Böylece ihtiyaçtan fazlasını yememiş oluruz aynı zamanda çabuk doyma hissine kapılırız.
Hızlı yemek yemek besinlerin kana hızlı bir şekilde karışmasına ve fazla kalori almanıza sebep olur. Aşırı kilo alımının yanı sıra bu durum sebebiyle çeşitli metabolizma problemleri de ortaya çıkabilir. Diyabet, insülin direnci bunlardan bazılarıdır.
Protein ve lifli gıdalar tüketin
Aynı zamanda protein ve lifli gıdalar sindirim sisteminde daha uzun süre kaldığı için yemek yeme isteğinizi bastırır ve daha az yemek yersiniz. Araştırmalara göre, lif açısından zengin fasulye, bezelye, nohut ve mercimek gibi gıdalar doygunluk hissini %31 oranında arttırır.
HER LOKMA EN AZ 15 SANİYE ÇİĞNENMELİ
Daha yavaş yemek yemenin tokluk hormonu seviyelerini artırabileceği, daha çabuk tok hissetmeye yardımcı olabileceği ayrıca kalori alımını azaltabileceği uyarılarında bulunan Dr. Mehmet Akif Öztürk, hızlı yemek yeme davranışını değiştirmenin mümkün olduğunu da söyledi.
Duruşunuzun Sindirim Üzerindeki Etkisi
Yeme sırasında benimsediğiniz duruş şekli, gıdaları sindirme yeteneğinizi etkileyebilir. Bunun sebebi, oturarak ya da uzanarak yemek yerken ayakta yemek yemeye kıyasla yiyeceklerin mideden daha yavaş boşalmasıdır.
Bu konuda azimli ve kararlıysanız İsveç diyetini deneyebilirsiniz. Kısa sürede hızlı kilo kaybı yaşamak isteyenler, İsveç diyetini tercih ediyorlar. 13 gün boyunca çok sıkı bir diyet programının uygulanması sonucunda 7 ile 20 kg arasında kilo kaybı yaşandığı vurgulanıyor.
GECE AÇLIĞI YAĞ YAKIMINI ATEŞLER
Glikojen depolarının boşalması ile vücut açlık sırasında ilk olarak depolanmış yağlarınızı parçalar. Bu da kalıplaşmış yağların azalmasına neden olur, gece açlığında bu durumu sağlamış olup bölgesel yağlarımızdan daha hızlı kurtulabiliriz.
Günde bir öğün yiyen kişiler, günlük olarak alınması gereken vitaminleri vücuda kazandıramaz. Yeterli vitamin, mineral alınmazsa sonucunda; tırnak kırılması, halsizlik, saç dökülmesi gibi durumlar meydana gelebilir. Şurada Paylaş! Günde tek öğün yiyen ya da yeterli besini alamayan kişilerde baş ağrısı görülür.
Açlığın ikinci aşamasının birkaç hafta sürebileceğini ve bu süreçte ilk olarak yağların ana enerji kaynağı olarak kullanıldığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, “Kişinin karaciğeri, yağ asitlerini bir enerji kaynağı olarak kullanılabilecek keton cisimlerine metabolize eder.
Aslına bakarsanız "Gece Aç Uyumak Kilo Verdirir mi?" sorusunun cevabı koca bir "HAYIR"dır. Akşam saat 8den sonra , yatmadan birkaç saat önce veya ne zaman olursa olsun , yemek yeme kesintileri sizin daha fazla yağ yakmanızı veya yağ depolamanızı sağlamayacaktır.
Vücutta yağ kaybını gösteren en önemli ölçütlerden biri de mezura ile çevre ölçümleridir. Her ay düzenli yapacağınız mezura ölçümleri yağ kaybettiğinizi anlamanın en iyi ölçütlerinden biridir. Bunun dışında; kaliper ölçümü kullanılabilecek en doğru ölçüm tekniklerinden biridir.
Prensip olarak imkanı olan akşam yemeklerinin 18.00-19.00 arasında yenmesinde fayda var. Özel durumlar haricinde akşamları yeme içme işini 20.00'den önce tamamlamak şart. Uzmanların başka tavsiyeleri de var: Akşam öğünleri mümkün olduğu kadar hafifletilmeli.
Hatta atlanan öğün yüzünden diğer öğünde daha çok ve zararlı yemek tüketme eğilimi ise uzmanlar tarafından sıkça dile getirilen bir gerçek. Günde sabah-öğle-akşam olmak üzere 3 adet öğün tüketmeliyiz.
Sindirim sistemi sağlığını iyileştirme: OMAD diyeti, sindirim sistemi sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Yalnızca bir öğünde yeterli besin tüketmek, sindirim sistemi organlarına dinlenme süresi sağlar ve bu da sağlıklı bir sindirim sistemi için faydalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri