Tedavi edilmeyen ve ilerleyen sistit vakaları mesane fonksiyonlarında bozulmaya sebep olabilmekte ve böbrekleri de etkileyebilmektedir. Sistit akıntı yapar mı? Sistit vakalarında, özellikle hastalık ilerlediğinde bulanık, koyu renkli ya da kötü kokulu akıntı oluşabilmektedir.
Görülme oranı kadınlarda çok daha yüksek olan sistite, kadınların en az yüzde 20'si, yaşamları boyunca en az bir kez yakalanır. Zamanında tedavi edilmezse böbrekleri de etkileyecek biçimde yayılabilen bir hastalık olan sistit, mesane ve böbreklerde kalıcı hasarlarda oluşturabilir.
Sistik tedavisi
Ancak tekrarlayan veya kronik hale gelen sistit tedavi edilmediğinde oluşan enfeksiyon böbreklere ulaşarak çok daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
Tam olarak nedeni bilinmeyen ve tespit edilemeyen bu hastalıkta tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, bazı alerjik reaksiyonlar, idrar kesesinde alerjide görevli bazı hücrelerin aşırı fonksiyon göstermesi, idrar kesesinin içini döşeyen hücrelerin fonksiyon bozukluğu gibi nedenler suçlanabilir.
Kotrimoksazol bir 400 mg tablet haftada üç kez, Nitrofurantoin günde bir 50 mg tablet, Fosfomisin trometanol 3g her 10 günde bir, Norfloksasin günde bir 200 mg veya bitkisel enfeksiyon önleyici olarak uzun süreli kızılcık suyu tedavisi önerilebilir.
İlgili 19 soru bulundu
Özellikle maydanoz, karanfil, ebegümeci, civanperçemi, yaban mersini, ekinezya, karahindiba, güvey otu ve kekik sistit için etkili doğal bitkilerdir. Kaynattığınız suyun içine bu bitkilerden bir tutam atın ve 5 dakika demleyin. Sonrasında süzerek çayınızı içebilirsiniz. Günde en fazla 2 fincan içebilirsiniz.
Sistit için en etkili tedavi antibiyotiklerdir. Doktorunuzun belirlediği süre boyunca düzenli olarak kullanmanız gereklidir. Ayrıca, bol su içmek ve sık idrara çıkmak, idrar yolundaki bakterilerin dışarı atılmasına yardımcı olabilir.
Bazı hafif durumlarda 4-5 gün kadar sürede kendiliğinden geçebilmektedir. İdrar yolu enfeksiyonunun daha ciddi bir sağlık problemine dönüşmemesi için tedavi edilmesi gerekir.
kronik idrar yolu enfeksiyonu tedavisi antibiyotiklerle tedavi edilir. Enfeksiyon semptomları hafifledikten sonra uzun süreli, düşük doz önleyici antibiyotikler önerilebilir.
Mesane kapasitesi çok küçük olanlarda mesanenin tamamının alınması (total sistektomi) ameliyatı uygulanır. Bir hasta grubunda mesane kısmi olarak çıkartılır ve barsaktan alınan bir parça ile büyütülür. Bir başka grupta, mesaneden hiç parça çıkarılmaz, barsaktan alınan parça ile mesane kapasitesi büyütülür.
Bunun dışında fluoroquinolonlar olarak bilinen bir antibiyotik grubu da yine ayaktan İYE tedavisinde son yıllarda çok kulllanılan ilaçlardır (Cipro, Ciproxin). Komplike olmayan, sık tekrarlamayan ve özellikle bayanlarda görülen sistit gibi enfeksiyonlarda kısa surely tedavi tercih edilir.
İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmediği zaman mesane ve böbreklerde ciddi hasarlar oluşabilir. Böbreklere geri idrar kaçması yaşanabilir ve bu tablo böbrek yetmezliğine kadar gidebilir.
Bakteriyel enfeksiyon olmaksızın mesane duvarının iltihaplanmasıdır. İntersistiyal sistit, “ağrılı mesane sendromu” olarak da tanımlanır. Ağrı, sürekli idrara sıkışıklık hissi veya yanmanın mevcut olduğu uzun süreli (kronik) bir sorundur. Tedavide mesane içerisine farklı ilaç uygulamaları yapılabilir.
Sistit, idrar yolu iltihaplanması nedeniyle ortaya çıkan ve en sık karşılaşılan üreme sistemi hastalıklarındandır. Kadınlarda erkeklere göre daha sık görülen sistit, zamanında tedavi edilmezse ciddi böbrek sorunlarına ve kalıcı mesane hasarlarına neden olabilir.
İnterstisyel sistit ise mesanede enfeksiyon belirtisi olmadan, mesane duvarının iltihaplanması ve tahrişi olmasıdır. Ağrılı mesane sendromu olarak da bilinen interstisyel sistit mesanede ağrı, sürekli idrara sıkışıklık hissi veya yanmanın mevcut olduğu uzun süreli (kronik) bir sorundur.
Cinsel ilişki sonrası sistit, idrar yolu enfeksiyonu olarak da bilinir ve özellikle kadınlarda cinsel ilişki sonrasında ortaya çıkabilen bir durumdur. Bu durum, mesane ve idrar yollarının enfeksiyonuyla karakterizedir ve bazen "balayı sistiti" olarak adlandırılır çünkü yeni evli çiftler arasında sıkça görülebilir.
Kronik idrar yolu enfeksiyonu, bakteriyel bir enfeksiyonun sonucudur. Çoğu durumda, bakteriler üretra yoluyla üriner sisteme girer ve daha sonra mesanede çoğalırlar. Nasıl geliştiklerini daha iyi anlamak için Kronik idrar yolu enfeksiyonu, mesane ve üretral enfeksiyonlara ayırmak yararlıdır.
Ortak kullanım alanları olan havuz, deniz, hamam, sauna gibi ıslak ortamlar, genital hijyene dikkat edilmemesi, cinsel ilişki, sık partner değişikliği, antibiyotik kullanımı, diyabet, yetersiz sıvı alımı ve buna bağlı yetersiz idrar çıkışı idrar yolu enfeksiyonunun nedenler arasında yer alır.
Sarı homojen toz içeren açık-koyu yeşil 3 no'lu kapsül. olmayan alt idrar yolu enfeksiyonu tedavisi ve profilaksisinde endikedir. PİYELOSEPTYL® özellikle Escherichia coli, Enterococci, Staphylococci, Citrobacter, Klebsiella ve Enterobacter'in duyarlı suşlarının neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde endikedir.
İşeme harici zamanlarda cinsel organda kaşıntı vardır. Görülmesi muhtemel diğer belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz: İdrarda bulanık renk, ağır koku, bazen kan.
Böbrek ağrısı nedenlerinden bazıları şunlardır: idrar yolu enfeksiyonları (İYE) mesane enfeksiyonu (sistit)
Sistitin (İdrar Kesesi İltihabı) Tedavisi. Belirtileriniz azaltmak için evde uygulayabileceğiniz birkaç yöntem vardır; Karnınızın alt bölümüne ısı uygulayın.Bu bölgeye su torbası,ısıtıcı ped veya sıcak havlu koyarak ağrıların ve bu bölgedeki baskı hissinin azalmasını sağlayabilirsiniz. Bol bol sıvı tüketin.
Alıç sirkesinin en çok faydalanılan özelliği, idrar yolları üzerinde gösterdiği olumlu etkidir. Antioksidan etkisiyle vücuttan yabancı maddelerin uzaklaştırılmasını sağlayan alıç sirkesi, bu sayede idrar söktürücü bir etki oluşturur.
Çocuklarda görülen sistit için antibiyotikler arasında korunan penisilinler (augmentin, amoksmklav), sefalosporinler (sefiksim, sefuroksim), alternatif olarak ise ko-trimazole, nalidiksik asit, nitrofurantoin, sistit için antibiyotik hamileler için, amoxiclav, monural yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri