PSA normalde, 4 ng/ml'nin altında olmalıdır. 4 ng/ml altındaki değerler normal olarak kabul edilmektedir. 4-10 ng/ml arasındaki değerler şüpheli sınır değerler olarak kabul edilmektedir. 10 ng/ml üzerinde elde edilen PSA değeri ise yüksek olarak değerlendirilmektedir.
Prostat kanserini erken yakalamak için ilk yapılan test Total PSA değerinin belirlenmesidir. Normal değerlerin daha üstünde ölçüldüğü durumlarda (total PSA: 4-10 ng/ml arasında olduğunda) kanda proteinlere bağlı olmayan serbest PSA düzeyine ve serbest PSA'nın total PSA'ya oranına bakılır.
PSA testi, öncelikle prostat kanserinin taranması için kullanılan bir kan testidir. Bu test, prostat spesifik antijenin (PSA) kanınızdaki miktarını ölçer. PSA, erkeklerde mesanenin hemen altındaki küçük bir bez olan prostattaki hem kanserli hem de kanserli olmayan hücreler tarafından üretilen bir proteindir.
Tek başına PSA düzeyinin yüksekliği ile prostat kanseri tanısı konulamaz. PSA yüksekliği yalnızca prostat kanseri riskini gösterir. Prostat kanserinin kesin tanısı biyopsi ile konur.
Değerlendirmede idrar tetkiki de yapılır. Hastanın durumuna göre aşağıdaki testler de yapılabilir: Prostat spesifik antijen (PSA) testi: Prostat kanseri olasılığına yönelik kan testidir.
İlgili 36 soru bulundu
4 ng/ml altındaki değerler normal olarak kabul edilmektedir. 4-10 ng/ml arasındaki değerler şüpheli sınır değerler olarak kabul edilmektedir. 10 ng/ml üzerinde elde edilen PSA değeri ise yüksek olarak değerlendirilmektedir. PSA testi sonucu ne kadar yüksekse, prostat kanseri riski de o derecede yüksektir.
Prostat Kanseri Nasıl Teşhis Edilir? Hastanın PSA kan testi ve/veya makattan parmakla muayene sonuçlarına göre prostat kanseri olasılığı söz konusu ise, şüphenin biyopsi ile onaylanması gerekir. Prostat kanserine, prostat bezine yapılan bir veya birden fazla biyopsi sonucunda tanı konulur.
PSA seviyesi 4 ile 10 arasında olan erkeklerin prostat kanseri geliştirme riski yaklaşık 4'te 1'dir. PSA 10'dan fazlaysa prostat kanseri olma riski % 50'nin üzerindedir.
Belirli bir süre içerisinde olan hızlı psa artışları prostat kanseri olasılığını arttırmaktadır. Yapılan çalışmalarda PSA seviyesi 4-10 ng/ml arasında olan hastalarda yıllık 0.75 ng/ml'nin üzerindeki artışlarda kanser saptama spesifikliği % 90 ve sensitivitesi % 80 olarak bildirilmiştir.
PSA enzimi prostatın epitelyal hücre yapılarında üretildiği için bu hücre yapılarının bozulmasına neden olan hastalıklarda kan düzeyi yükselmeye başlar. Prostatın başta kötü huylu hastalıkları olmak üzere, iyi huylu prostat büyümesi veya iltihaplı prostat hastalıkları kandaki PSA düzeylerinde yükselmeye yol açmaktadır.
Makattan ince bir cihaz aracılığıyla yapılan transrektal ultrasonografi prostat bezinin incelenmesinin çok daha başarılıdır. Bu sayede prostat bezine yakından bakılarak prostatın doku detayları ve şüpheli kitleler değerlendirilebilmektedir.
PSA'nın normal olması gereken değeri her ülkeye, her yaşa göre farklılık göstermektedir. Genel olarak 40 yaşındaki bir kişide PSA değeri bir olmalıdır. 50-55 yarısı arasındaki bir kişide ise PSA değeri 2 kabul edilebilmektedir. 60'lı yaşlarda ise 4 olurken, 70'li yaşlarda 6 normal sınır olarak kabul edilmektedir.
Enfeksiyonlar: İdrar yolu veya prostat enfeksiyonları PSA değerini yükseltebilir. Bu yüzden PSA değeri yüksek olan hastalarda olası prostat iltihabı için antibiyotik verilip, daha sonra kontrolü şeklinde bir uygulama yaygındır.
PSA için eşik değerin >4 ng/ml olmasının yanı sıra hastanın yaşına göre karar verilmesi gerekir. 40-50 yaş arası için >2.5 ng/ml, 50-60 yaş için >3.5 ng/ml, 60-70 yaş için >4.5 ng/ml ve >70 yaş için 5.5 ng/ml üstü değerler anormal kabul edilir.
50 yaşına gelmiş erkeklere PSA testi yapılmalıdır. Aile bireylerinde prostat kanseri tanısı alan hastalarda 45 yaşından sonra yılda bir kere PSA testi yapılmalıdır. Afrika kökenli (siyah ırka) 40 yaşından sonra başlanmalıdır.
Kanser dışında BPH, prostatit, cinsel ilişki sonrası, biyopsi sonrası, rektal muayene sonrası, idrar yolu enfeksiyonu, idrar yolu girişimleri (sonda takmak) ve ameliyatları sonrası yüksek çıkabilir. PSA değeri normal seyreden bir erkekte ani PSA yükselmesi genellikle kanser dışı sebeplerle olur.
Orta miktarda haftalık boşalma (haftada 2 ile 4 boşalma) prostat kanseri görülme riskinin %9 daha azaltmaktadır.
Genellikle 30 gramın altında TUİP, 30-80 gram aralığında monopolar veya bipolar TUR-P ve 80 gramın üstünde HOLEP, açık prostatektomi veya laparoskopik/robotik adenom çıkartılması işlemleri yapılmaktadır. Ancak hastadan hastaya göre değişen faktörler farklı tedavi seçeneklerinin yapılmasını gerektirebilir.
Prostat kanseri sıklıkla kemiğe metastaz yapması sebebiyle (sıçrayabildiğinden) bel, kalça veya bacakta şiddetli ağrılara neden olabilir. Prostat bezinin mesanenin hemen altında yerleşmesi sebebiyle en sık olarak ortaya çıkan belirtiler üriner sisteme ait problemlerdir.
Bu kanser, prostat bezinin hücrelerinin kontrolsüz büyümesi ve çoğalması sonucu ortaya çıkar ve en sık görülen kanser türlerinden biridir. Genellikle yavaş ilerler, ancak bazı durumlarda daha hızlı yayılabilir.
Alfa-blokerler, prostatın düz kaslarını gevşeterek belirtileri ve idrar akışını iyileştiren bir grup ilaçtır. BPH'si olan erkeklere en sık önerilen ilaç grubudur. Alfuzosin, Doxazosin, Tamsulosin, Terazosin, Silodosin bu gruptaki ilaçlardandır. İlaçlar tam etkilerini genellikle birkaç haftada gösterir.
Çoğu kişinin sandığının aksine, kolay ve genelde ağrısız bir uygulamadır. Prostatın büyüklüğünü ve iç yapısını görmek için en pratik yöntem Ultrason'dur. Ultrason'da zararsız ses dalgaları kullanılarak vücudun içi görülür. Prostatın büyüklüğünü görmek için karın üzerinden yapılan basit bir ultrason tetkiki yeterlidir.
Prostat kanseri, kanda PSA (prostat spesifik antijen) seviyeleri ölçülerek veya doktor tarafından parmakla rektal muayene yapılarak erken teşhis edilebilir. PSA ölçümü basit bir kan tahlili ile yapılır. Parmakla rektal muayenede, doktor eldiven giydiği parmağı ile prostat bezinin muayenesini yapar.
Kanda dolaşmakta olan PSA miktarının pek çoğunun proteinlere bağlı olduğunu söyleyebiliriz. %5 ila %35 aralığındaki PSA ise herhangi bir protein ile ilişkili olmadan kanda dolaşır. Bu serbest PSA'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri