Kabak çekirdeğinin içeriğinde ayçekirdeğine göre daha az yağ bulunduğunu dile getiren Gençyürek, “İçerdiği yüksek miktarda çinko, magnezyum ve doymamış yağ asitleri ile kalp sağlığını korumaya yardımcı olan kabak çekirdeği, yüksek çinko içeriğiyle hafızayı güçlendirir.
Beyin sağlığı için önemli besinlerden olan kabak çekirdeği bir avuç tüketildiğinde günlük çinko ihtiyacını karşılar ve hafızayı güçlendirmeye yardımcı olur. Kabak çekirdeği kilo vermeye yardımcıdır. Şeker hastalığı, kalp hastalığı, obezite gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
Fazla çekirdek tüketiminde vücutta fosfor ve selenyum fazlalığı görülebilir. Fosfor fazlalığı iskelet dokularında kireçlenme yapabilir, böbreklere zarar verebilir. Selenyum fazlalığı ise saçlarda ve tırnaklarda kırılma, halsizlik ve sinirlilik hali yapabilir. Aşırı tüketildiğinde ciltte akne sorunları görülebilir.
Ay çekirdeği kolesterol seviyesini de dengede tutarak, kalp ve damar hastalıklarını önler. Özellikle de damar tıkanıklığı konusunda büyük bir koruyuculuğa sahiptir. Ayçiçeği tohumlarından elde edilen ay çekirdeği sağlıklı bireylerin günlük beslenme ihtiyacının karşılayan E vitamini bakımından zengindir.
Ay çekirdeği Ne Kadar Tüketilmeli? Günlük olarak ara öğünlerde en fazla bir avuç içi çiğ Ay çekirdeğinin tüketilmesi önerilmektedir. Genel olarak kadınlarda günlük 25 gram, erkeklerde ise günlük 38 gram ay çekirdeğinin tüketilmesi gerekmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Ayçekirdeği bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan ve her türlü infeksiyöz ajana karşı kahramanca savaşan bir mineral olan çinko açısından da zengindir. Ayçekirdeğinde C vitamini dışında bütün vitaminleri içerir. Çok iyi bir D vitamini kaynağıdır ve kemikler için çok önemlidir.
Kabak çekirdeğinin içeriğinde ayçekirdeğine göre daha az yağ bulunduğunu dile getiren Gençyürek, “İçerdiği yüksek miktarda çinko, magnezyum ve doymamış yağ asitleri ile kalp sağlığını korumaya yardımcı olan kabak çekirdeği, yüksek çinko içeriğiyle hafızayı güçlendirir.
Ay çekirdeği kolesterol seviyesini de dengede tutarak, kalp ve damar hastalıklarını önler. Özellikle de damar tıkanıklığı konusunda büyük bir koruyuculuğa sahiptir.
İçeriğinde karbonhidrat, protein, potasyum, gram lif ve yağ bulunmaktadır. Tuzsuz ve taze tüketilen çekirdek, kilo vermeyi kolaylaştırmaktadır. Dikkatli bir şekilde tüketildiğinde, çekirdeğin kilo yapması mümkün değildir. Polene alerjisi olanların çekirdek tüketirken dikkatli olması gerekmektedir.
Ayçekirdeği Ayçekirdeğinin içeriğindeki yağ damar sertliğini giderir. Kalp, sinir hastalıklarını önler. Bol E vitamini ve protein içerir. Cinsel gücü arttırır.
Yaz aylarında özellikle çocukların ya da anne adaylarının; başta kayısı olmak üzere acı badem, zerdali, kiraz, şeftali ve elma çekirdeklerini tüketmesi, zehirlenmelere yol açabiliyor.
Çekirdek yüksek yağ, vitamin ve minerallere sahiptir. Bu nedenle çok fazla tüketildiği zaman ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Özellikle karaciğer toksinlerini ciddi derecede olumsuz etkiler ve ciltte tahribata neden olur.
Fazla tüketildiğinde sindirim sorunlarına yol açabilir ya da fazla kilo alımına sebep olabilir. Ayrıca kabak çekirdeğinin aşırı tüketimi sivilce oluşumuna neden olabilir. Bu yüzden cilt sorunu olan ve yağlı cilde sahip olan kişilerin, kabak çekirdeği aşırı tüketmemesi tavsiye edilir.
Kalp ve Karaciğer Sağlığına Faydalıdır: Kabak çekirdeği lifler, sağlıklı yağlar ve antioksidanlar açısından zengin bir besin kaynağıdır. Kabak çekirdeğinin içermiş olduğu bu maddeler özellikle kalp ve karaciğer açısından çok önemli olup, tüm organları da güçlendirmektedir.
İçeriğinde çok sayıda mineral ve vitamin ihtiva etmesi ile kalbinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Ayrıca kabak çekirdeği yağının tansiyonu ve kötü kolesterol düzeylerini düşürebildiği gözlemlenmiştir. İçeriğinde yer alan nitrik oksit kan damarlarını genişletmeye katkı sağlar.
ABD'de yapılan araştırma, içerisinde fitosteroller bulunan ay çekirdeğinin kolesterolü azalttığını ortaya koydu.
Doğal bir antidepresan görevi gören Ay çekirdeği hafızanın güçlendirilmesine ve unutkanlığa iyi gelir. Ay çekirdeğinin tok tutma etkisi vardır. Ay çekirdeği E vitamini, folik asit, B5 ve B1 vitaminleri açısından oldukça zengindir ve bu durum da doğal bir vitamin deposu olmasına neden olur.
İçinde bolca B12 B6 riboflavin kalsiyum ve protein vardır. Ayçiçek yağı ve ay çekirdeği B vitamini açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır.
Selenyum, çinko ve fosfor içerir. E vitamini zenginidir. B6 vitamini kaynağı olan ay çekirdeği bağışıklık sistemini güçlendirir. Omega 6 ve Omega 3 yağ asidi, protein içermesi bakımından beslenmemizde ayrı bir önemi vardır.
Kabak çekirdeğinin diğer bir faydası da uyku düzenine yardımcı olmasıdır. İçerdiği triptofan isimli amino asit sayesinde daha iyi bir uyku uyumanıza yardımcı olur. Kabak çekirdeğindeki çinko, triptofan amino asidinin serotonin hormonuna ve melatonin hormonune dönüşerek uyku döngülerini düzenlemeye yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri