Özellikle evde tedavi gerektiren krup tanısı konmuş çocukların çoğunda tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Çünkü oldukça hafif düzeyde seyreden vakalardır. Genellikle 20-30 dakikalık bir soğuk buhar uygulaması, bol sıvı tüketimi ve ateş için de ağrı kesicilerin verilmesi yeterli görülmektedir.
Viral krup antibiyotik tedavisi gerektirmez. Tedavide genellikle 20-30 dakika soğuk buhar uygulanması önemlidir. Çünkü soğuk hava ses tellerindeki şişliği azaltarak çocuğun nefes almasını kolaylaştırır. Soğuk buhar uygulaması için buhar cihazı kullanılır.
Su, meyve suyu veya bitki çayı gibi içecekler, boğazı yumuşatabilir ve öksürüğü hafifletebilir. Buhar tedavisi de etkili bir evde krup tedavi yöntemidir. Bu yöntem, çocuğunuzun solunum yollarını rahatlatmaya yardımcı olabilir. Sıcak bir banyodan çıkan buhar veya bir buharlaştırıcı kullanarak da bu sağlanabilir.
Bazı uygulamalarla nemli, buhar verilmesi evde buhar makinesi bulunmuyorsa banyo ortamında buhar oluşturularak çocuğunuzun 10-15 dk kadar kalması, serin havalarda dış ortamda nefes alıp verilmesinin sağlanması rahatlatıcı olacaktır. Ateşli şekilde geçiriliyorsa doktor tavsiyesi ile verilen ateş düşürücüler verilebilir.
Krup hastalığının belirtileri ve semptomları üç ile dört gün arası sürebilir; bununla birlikte, öksürük üç haftaya kadar devam edebilir. Stridor durumu devam etmez. Çocuğunuzda kaba ve havlamayı andıran bir öksürük varsa, sakin, rahat ve kolay nefes alıp verirken stridor yoksa, hafif bir krup krizi geçiriyor demektir.
İlgili 16 soru bulundu
Özellikle evde tedavi gerektiren krup tanısı konmuş çocukların çoğunda tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Çünkü oldukça hafif düzeyde seyreden vakalardır. Genellikle 20-30 dakikalık bir soğuk buhar uygulaması, bol sıvı tüketimi ve ateş için de ağrı kesicilerin verilmesi yeterli görülmektedir.
Huzursuz, ajite ya da ilgisiz ve yorgun görünüyorsa. Normalden daha hızlı nefes alıp veriyorsa. Solunumda zorluk yaşıyorsa. Ağız, burun ve tırnaklarda gri-mavi renk oluşumu gibi siyanoz belirtileri gösteriyorsa, bu durumlar acil tıbbi müdahale gerektiren olaylardır.
Bu bölgelerde gelişen şişlik ve balgam ile tıkanıklık belirti vermeye başlar. Sıklıkla ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde görülen bu hastalık, çocuklarda; öksürük, ses kısıklığı, nefes alırken ıslık sesini andıran bir ses çıkması ve nefes darlığı gibi belirtilerle kendisini gösterir.
Krup hastalığı normal bir soğuk algınlığı gibi başlayabilir. Fakat kısa süre sonra çocukta havlamayı andıran bir öksürük gelişir. Ayrıca nefes alıp verirken hırlama ile karışık tiz bir ses çıkarabilirler. Krup hastalığının öncesinde hafif burun akıntısı ile birlikte ateş görülebilir.
Öksürürken çocuğunuzu yüzükoyun olarak dizinize yatırın, sırtına hafif hafif vurarak balgamını çıkarmasına yardımcı olabilirsiniz. Geceleri öksüren çocuğunuzun yastığının altına destek koyarak baş tarafını yükseltebilirsiniz. Geniz akıntısının boğazından aşağı tarafa inerek tahrişe yol açmasını da engellemiş olursunuz.
İlaç tedavisi olarak 'kortikosteroid' verilir. Kortikosteroidler, nefes borusu girişi ve ses tellerindeki ödemi azaltarak etkili olur. Aynı zamanda nebulize yani buhar yoluyla da uygulanabilir. Belirgin nefes darlığı olan hastalarda 'epinefrin' de buhar tedavisi şeklinde uygulanır.
Krup hastalığına genellikle viral bir enfeksiyon, çoğunlukla da parainfluenza virüsü neden olur. Çocuğunuz, öksürdüğü veya hapşırdığı enfekte solunum damlacıklarını soluyarak bir virüs kapabilir.
Öksürme ve hapşırma sonrası saçılan damlacıklar ile bu virüs kapılabilmektedir. Bulaşıcılığı olan genellikle hafif geçirilen krup hastalığı 3 ila 4 gün içerisinde tedavi gerektirmeden geçmektedir. Viral krup geçiren çocukların çoğu hastalığı birkaç gün içinde sorunsuz atlatmaktadır.
Ananas, tavuk suyu çorbası, zencefil, karabiber, kuşburnu, badem, bal, ceviz, ayva, limon, incir ve soğan ürünleri çocuklardaki kuru öksürüğe iyi gelmektedir. Bunun yanında bol su tüketmek, ballı ve ılık bir süt içmek de öksürüğü hafifletecektir.
Bol sıvı tüketmek boğazın nemlenmesine yardımcı olarak tahriş edicilerin etkisini azaltır. Günde en az sekiz bardak su içmek, bitkisel çay veya limonlu ılık su tüketmek gece öksürüklerini hafifletir. Uyumadan önce boğaz pastili kullanmak boğazdaki tahrişi azaltarak öksürüğün giderilmesine yardımcı olur.
diye merak ediyorsanız işte bu sorunun yanıtı: Geceleri yaşanan öksürüğe grip, soğuk algınlığı veya alerji gibi faktörler neden olabilir. Bu faktörler yatar pozisyona geçtiğinizde solumun salgılarının boşaltılmasını zorlaştırır ve akıntı birikmesi yaratarak aniden gelen öksürük krizi durumunu tetikler.
Halk arasında, yalancı difteri, akut larenjit veya yalancı kuşpalazı olarak da bilinmektedir. Enfeksiyona bağlı olarak gırtlak ve çevresindeki organlarda şişlik meydana gelir ve solunum sıkıntısı baş gösterir. Bunun sonucunda boğuk ve havlamaya benzeyen bir öksürük görülür.
Kuru öksürük
Bademcik iltihabı, laranjit, sinüzit gibi üst solunum yollarında enfeksiyon kuru öksürüğe neden olabilir. Alerji nedeniyle olan öksürükler genelde kuru öksürük şeklindedir. Alerjik astımda kuru öksürük görülür. Ev tozuna bağlı, sigaraya bağlı irritasyona bağlı kuru öksürük görülebilir.
Öksürük şikayetinin 3-8 hafta arasında sürmesi ve bu süre zarfının sonunda gerileme göstermesi subakut öksürük olarak isimlendirilir. 8 haftadan daha uzun süreli devam eden öksürük ise kronik öksürük olarak tanımlanır.
“Artık Buhar Tedavisi Fayda Etmiyor Hatta Daha Da Artırıyor”
Çocuğun astım, alerjik bronşit ya da reaktif hava yolu hastalığına Reflü eklenmiştir.
Eğer ateş, mide bulantısı, halsizlik ile birlikte görülmüyorsa genellikle ciddi bir hastalık belirtisi olmasa da kuru öksürük özellikle nezle ve grip, farenjit, astım, geniz akıntısı, reflü, kalp yetmezliği, tüberküloz, akciğerde sıvı toplanması gibi durumlarda ortaya çıkar.
KRUT: Kabuk.
Vezikül, bül ve püstülün çatlamasından sonra buradan çıkan sıvı ile epiderm hücre döküntülerinin birleşmesinden oluşan kabuklar.
Krup (veya laringotrakeal bronşit) genellikle üst hava yolunun viral enfeksiyonunun neden olduğu bir solunum bozukluğudur. Şişme normal nefes alıp vermeyi zorlaştırır. Krup semptomları şunlardır: "havlar tarzda" öksürük, stridor (tiz ve hırıltılı bir ses), ve boğukluk.
Astım, solunum yollarının mikrobik olmayan bir iltihap sonucu aşırı derecede duyarlı olmasına ve bazı etkenlerle ataklar halinde daralmasına neden olan bir solunum yolu hastalığıdır. Toz, duman, koku gibi uyaranlar öksürük, nefes darlığı ve göğüste sıkışma hissi gibi yakınmalara yol açar.
Solunum yollarının etkilenen bölgesine göre akut larenjit, akut laringotrakeit veya akut laringotrakeobronşit isimlerini alan krup, ani başlayan ses kısıklığı, havlar tarzda öksürük, solunum sıkıntısı ve hırıltı (stridor) ile karakterize bir hastalıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri