Turunçgiller, havuç, brokoli, kabak, brüksel lahanası, yeşilbiber, karnabahar, mandalina tüketilmesi gereken besinlerin başında gelmektedir. Maydanoz, roka, tere gibi sebzeler de vitaminler açısından zengin besinler arasındadır. Çay ya da kahve yerine kuşburnu çayı tercih edebilirsiniz.
Kış aylarında güçlü bağışıklık için C vitamini
Portakal, mandalina, kivi ve greyfurt gibi meyvelerinin yanı sıra; kırmızı biber, kırmızı pancar, turp, kereviz, ıspanak, pırasa, lahana ve pazı gibi C vitamini kaynağı olan sebzeler, sofralarda bulunması gereken besinler arasındadır.
Soğuktan korunmak için peynir, kuru fasulye, nohut gibi kaliteli protein kaynaklarını diyete dahil etmelisiniz. Demir, vücudun çalışmasını hızlandırarak ısı dengesinin sağlanmasında yardım eden önemli bir mineraldir. Demir açısından oldukça zengin olan ciğer ve kırmızı et soğuk havalarda üşümeyi azaltır.
Gün içinde domates, taze biber, roka, maydanoz, mandalina, greyfurt, portakal, nar, kuşburnu ve kivi gibi C vitamini içeren besinler tüketilmelidir. Çinko ve selenyum: Bağışıklık sistemi için önemli minerallerdir. Selenyum; deniz ürünleri, et, soğan ve sarımsakta bulunur.
C vitamini, A vitamini, E vitamini ve çinko alınımı bu dönemlerde artırılmalıdır. Beslenmemiz günlük ihtiyacımızı karşılayacak enerjiye sahip olmalıdır. Kış aylarında C vitamini yönünden çok zengin olan kuşburnu, yeşil biber, maydanoz, mandalina, portakal, kivi tüketimimi biraz daha artırılmalıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Hangi Vitaminlerin Eksikliği Üşümeye Neden Olur? B12 vitamini, demir, C vitamini ve folat eksikliği anemiye neden olarak çok üşümenin bir belirtisi olabilir.
Üşütme rahatsızlığında sıvı tüketimi oldukça önemlidir. Başta su olmak üzere adaçayı, nane-limon, ıhlamur gibi şifa olacak bitki çayları ve C vitamini içeren meyve suları içmek oldukça önemlidir. Vücudun direnç kazanabilmesi için yemek yemek çok önemlidir.
Ayrıca potasyum bakımından da zengin olan bu meyve, en değerli gıdalardan biridir. Enfeksiyon: Grip, nezle gibi enfeksiyonlara karşı vücudu korur.
Öncelikle Gribin bir günde geçmesi için özellikle istirahat çok önemlidir. İstirahat etmeden grip hastalığının bir günde geçmesi olanaksız bir durumdur. Aynı zamanda bol bol sıvı tüketmek vücudun grip virüsünden hızlı bir şekilde kurtulmasını sağlamaktadır.
Ciğer ve kırımızı et gibi demir mineralinden zengin besinler, vücudun çalışmasını hızlandırarak ısı dengesinin sağlanmasında etkilidir. Tarçın, zencefil, acı biber, zerdeçal, karabiber, ıhlamur, havlıcan, elma, kuru üzüm, dut, keçiboynuzu pekmezi gibi besinler de vücut ısısının ve direncinin artmasına yardımcıdır.
Üşüme Hissi Neden Olur? Solunum yolu, mide-bağırsak ve idrar yolu enfeksiyonları, menenjit, hipotiroidi, romatolojik hastalıklar, kansızlık, vitamin ve mineral eksiklikleri, kalp-damar hastalıkları, diyabet, böbrek hastalıkları ve hipotermi üşüme hissi oluşturabilir.
Kış döneminde soğuk algınlığı ve gripten korunmak için bağışıklık sistemimizi güçlü tutmalıyız. Bu açıdan, meyve-sebze tüketiminin artırılması önemli. Elma, armut, nar, portakal, kivi, mandalina ve greyfurta mutlaka yer ayırın. Yulaf betaglukanı da bağışıklık sistemini güçlendirmede oldukça etkili.
Her gün mutlaka taze meyve ve sebze tüketin
Evde geçirilen sürede çok yağlı ve şekerli besinlerden olabildiğince uzak durulmalı, mevsim sebze ve meyveleri günlük beslenmede mutlaka yer almalıdır. Meyve, sebze ve diğer besin öğelerinin dengeli alınması bağışıklık sistemini güçlendirir.
Parol ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar grubundandır. Etken maddesi parasetamol migren, diş ağrısı, adet krampları gibi ağrılarda ve grip, soğuk algınlığı kaynaklı ateşin tedavisinde kullanılır. Parol kısa süreli kullanıma uygun bir ilaçtır.
Muz içerdiği yüksek minerallerden dolayı afrodizyak besinlerde üst sıralarda yer alır. Magnezyum, potasyum ve B vitamini libidoyu artırmak için önemlidir. Erkeklerde cinsel isteği artırmak için bilinen bromeliad enzimler içerir. İçerdiği yüksek potasyumdan dolayı orgazm için önemli besinlerdendir.
Uyumadan önce yenilebilecek meyvelerin başında muz geliyor. Çünkü muz, magnezyum ve potasyum içerir. Bu içeriğinden dolayı da kasları rahatlatır ve uyurken daha rahat bir bedenle uyumuş oluruz. Ayrıca, mutluluk hormonu olan serotonin ve daha iyi uyumamıza yardımcı olan melatoninin üretimini sağlar.
Yorgunluk ve halsizliğe iyi gelen vitaminler; B vitaminlerinin tümü ve D vitamini şeklindedir. B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 vitaminleri ile D vitamini içeren besinler halsizliğe ve yorgunluğa iyi gelmektedir.
Gribin bir günde geçmesi için özellikle istirahat çok önemlidir. İstirahat etmeden grip hastalığının bir günde geçmesi olanaksız bir durumdur. Aynı zamanda bol bol sıvı tüketmek vücudun grip virüsünden hızlı bir şekilde kurtulmasını sağlamaktadır.
Vücutta kırgınlık, vitamin eksikliği, duygu değişikliği, kronik yorgunluk, mental yorgunluk, fiziksel yorgunluk ve depresyon gibi sebeplerden ötürü ortaya çıkabilir. Tüm bunlardan kurtulmak ve halsizliği üzerinizden atmak için dengeli beslenmek, gerekli vitamin ve mineralleri almak gerekir.
D vitamini gereksinmesini karşılamak için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır. D vitaminin diyetle alımı ise sınırlıdır. Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır.
D vitamini eksikliğinde; vücut ağrısı, halsizlik, yürüme güçlüğü, kemik ağrısı, güçsüzlük, saç dökülmesi, baş ağrısı, depresyon, değişken ruh hali, uykusuzluk, gözaltı morlukları, aşırı terleme, kilo vermede güçlük çekme, sürekli üşüme gibi belirtiler hakimdir.
D vitamini içeren bitkisel kaynaklar oldukça sınırlıdır. Ulusal Sağlık Enstitüsü'ne göre sebzeler arasında brokoli ve havuçta, meyveler arasında ise elma ve muzda, bademde, mercimekte, tam tahıllı ekmekte de eser miktarda D vitamini bulunabilir 1.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri