Bamyanın üzerine yarım çay kaşığı tuz ve yarım limon suyu koyun. Bamyaların rengi sararıncaya kadar arada bir hafifçe karıştırarak, yaklaşık 15 dk kadar pişirin. Kış için hazırladığınız bamyayı ocak üzerinden alıp, soğumaya bırakın. Soğuyan kışlık bamyayı buzdolabı poşetlerine paylaştırın.
Ara ara tencereyi sallayarak karıştıralım. Sürenin sonunda bamyaları ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım. Soğuyan bamyaları buzdolabı poşetlerine koyalım ve ağzını kapatalım. Tüm bamyaları poşetledikten sonra derin dondurucuya kaldıralım.
- Ayıklanan bamyaları birer yemek hazırlanacak miktarlarda bölün ve pişirmeden, çiğ olarak buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuda dondurun.
Buzdolabı rafına yerleştirerek 1-2 gün saklayabilirsiniz. Tekrar yemek için, bamyaları tencereye alın ve kısık ateşte pişirin.
Şoklama yöntemi ile bamya saklama;
Bamya ya da daha farklı sebzeleri dondurucuya atarken şoklama yöntemi de kullanılmaktadır. Şoklama yöntemi rengi değişene kadar kaynar suda haşladığınız bamyalarınızı ardından soğuk suyun içerisine atarak şoklayabilir ve poşetleyebilirsiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Taze fasulye ve bamya gibi sebzeleri dondurucuya atmak için şoklama yani önce kaynar suda rengi değişene kadar kaynatıp ardından soğuk suyun içine bırakma yöntemini kullanmanızı öneririm. Bu şekilde kışın yemek yapmak için çıkardığınızda hem lezzet hem de renk olarak yazın pişirdiklerinizden bir farkı olmuyor.
Bamyalar soğurken; buzdolabı poşetleri hazırlanır ve her bir poşet için 1 domates doğranır. Soğuk bamyalar poşet içine alındıktan sonra üzerine domates atılarak sıkıca bağlanır. Hazır olan poşetler de derin dondurucuya daha sonra tüketilmek için gönderilir!
Pişirme hazırlığı esnasında da ayıklanmış bamyalar limonlu soğuk suda bekletilmelidir. Eğer kış mevsiminde tüketilmek üzere saklanmak isteniyorsa, bir an önce saklama koşullarına uygun hale getirilmelidir.
Şoklama işleminden sonra bamyaları kağıt havlu üzerine çıkarın. Tamamen kuruyunca da porsiyonlara ayırıp buzdolabı poşetlerine koyun ve ağzını hava almayacak şekilde düğümleyin. Hazırladığınız bamyaları 1 yıl boyunca tüketebilirsiniz.
Tek tek poşetlenmiş olarak derin dondurucuya atılan bamyalar, birçok sebze türünde olduğu gibi dondurucu içerisinde 8 ila 12 ay arasında bir süre boyunca tazeliğini korur. Bu nedenle bamya, derin dondurucu içerisinde saklanmaya oldukça elverişli olan besinler arasında yer almaktadır.
Ben 1 kg bamyayı 3 poşete böldüm. Siz istediğiniz kadar yapabilirsiniz. Poşete sadece bamya koyulur. Ağzı sıkıca kapatılır ve derin dondurucuya kaldırılır.
Bamyaların baş kısımlarını fotoğrafdaki gibi bıçak ile sağdan sola doğru kesin. Huni şeklinde çıkartın. Daha sonra bamyaların yapışkanlı sıvısını gidermek için muslukta bol su ile yıkayın. Ardından yıkanmış olan taze bamyaları süzmeye bırakın.
Çoğu sebzenin aksine bir ön hazırlık gerektirmez. Şoklama gerektirmez. Ön haşlama yapmanıza gerek yoktur. Bamyaları doğrudan buzluğa ya da dondurucuya atıp uzun bir süre saklama yapabilirsiniz.
Sıcak su ve tuz ekledikten sonra, tencerenin kapağını kapatın. Orta ateşte yaklaşık 20 dakika pişirin. Bamyalar yumuşamaya başlayınca, limon suyu ve toz şekeri de ekleyin. 5 dakika daha pişirdikten sonra, ateşten alın ve soğumaya bırakın. Bamyayı yanına çok yakışan pirinç pilavı ile birlikte servis edebilirsiniz.
Çok uzun bir süre saklama imkanı verecek yöntemler sayesinde, bamyaları sağlıklı biçimde saklayabilirsiniz. Bu konuda genel olarak şoklama, kurutma ya da konserve üzerinden bamyaları saklamak mümkün. Her bir yöntem uzun vadede kış ayları için bamyanın lezzet içerisinde tüketilmesine imkan tanımaktadır.
Kurutulmuş bamyanın dayanma süresi yaklaşık 2 yıldır. Bu yüzden üreticimiz kuruttuğu bamyayı istediği zaman satabiliyor." ifadelerini kullandı.
Kaynayan yemeğimize limon suyu eklenir. Yazdan hazırladığımız dondurulmuş bamyalar çözdürülmeden tencereye alınarak yemeğin tuzu ilave edilir, karıştırılıp tencerenin kapağı yarım olarak kapatılır. Yemeğimiz kısık ateşte etler ve bamyalar yumuşayana kadar pişirilir.
Bamyalar pişmeden önce içerisine eklediğiniz limon suyu bamyaların salyalaşmasını engelleyecektir.
Bamyayı pişirmeden önce kuru olmasına dikkat edin. Sıvıyı dışarı salmamalı. Eğer suda bekletmeyi tercih ederseniz, limonlu su kullanmalısınız. Böylece kararmayı önler ve daha diri olmasını sağlar.
Şoklama yönteminde; ayıklanıp limonlu ve tuzlu suda bekleyen bamyalar, kaynar suda 3 dakika haşlanır. Sonrasında blanşe ederek yani kaynar sudan çıkarıp buzlu suya koyarak şoklama işlemini tamamlayın. Suyunu süzdüğünüz bamyaları poşetleyerek derin dondurucuya kaldırın.
Bamya ayıklama aşamasında suyun içerisinde bamyaları yıkarken bile ayıklayabiliriz. Bamyaları elinizde güzelce yıkayarak yıkadığınız bamyaların yenilecek durumuna göre temiz ise bir kaba, temiz değilse çöp poşetine atabilirsiniz. Şimdi bamyaların sap kısımlarını kesmeniz gerekir.
Kuru bamyaları serin bir yerde bez bir torba veya kapalı bir kavanozda saklayın. Ayrıca saklarken torbanın içerisine bir avuç kaya tuzu veya deniz tuzu eklemeniz kuru bamyaların raf ömrünü arttıracaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri