Örneğin kurutmak için 50 derecede fırının ısısını ayarlayın ve kapağını hafif aralık bırakın, yaklaşık 8 saat fırına verin ve sonra 8-10 saat dinlendirin. En az 12 saat fırına yeniden verin ve kurutma tamamlanana kadar tekrar edin. Kurutulmuş mantarları bez veya kağıt torbada kuru ve serin ortamda saklayın.
Fazla sularını süzdürdükten sonra saplarından sağlam bir iple, güneş gören bir yere asın ve altlarına mutlaka bir kağıt, gazete ya da muşamba serin. Düşen parçalar mutlaka olacaktır. En pratik ve doğal şekilde salkım halde yaklaşık 1 haftada bu şekilde kurutabilirsiniz.
Kurutulacak sebze ve meyvelerin kurutmaya uygun olgunlukta olmasına (ham ya da fazla olgun olmamasına) dikkat etmek gerekir. Daha sonra içlerindeki yaprak, çöp, sap, taş gibi yabancı maddeler ayıklanıp yıkanmalıdır. Kurutma işlemi yapılacak sebze ve meyveler yara almamaları için çırpılarak değil, elle toplanmalıdır.
Kuruttuğunuz meyve ve sebzelerin daha dayanıklı olmasını istiyorsanız, açık havada kuruttuktan sonra meyve ve sebzeleri düşük ısılı fırında da ısıtabilirsiniz. Fırında kurutma işlemi içinse 75-100 dereceye ayarlanmış fırınınızda 15 dakika kurutmanız yeterli.
🤗. 🍋eğer ısınma sisteminiz yerden ısıtma ise sizin için tek çare fırın✌🏻. Bunun için yağlı kağıda dizilmiş meyvelerinizi 70 derecede ısıtılmış bir fırında gerçekleştirmelisiniz. Bu şekilde 8-10 saate kuruma gerçekleşir.
İlgili 35 soru bulundu
Pişirme kağıdı serdiğiniz bir fırın tepsisine elma dilimlerini üst üste gelmeyecek şekilde, yan yana dizin. Önceden ısıtmaya başladığınız 100 derecedeki fırında kontrollü bir şekilde pişirin. Ortalama 1,5-2 saatin sonunda kuruyan elma dilimlerini fırından çıkarın, oda sıcaklığında tamamen soğumasını bekleyin.
Bu yüzden yaz aylarının taze maydanoz ve dereotunu kurutmak istiyorsanız maydanoz ve dereotunu iyice yıkayıp kuruladıktan sonra yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. 160 dereceye ayarlı fırında kurutun. Daha sonra elinizde iyice ufalayıp kavanoza aktarabilirsiniz.
Kurutulmuş ürünler hava geçirmeyen kaplarda ve nemsiz ortamlarda saklanmalıdır. Kurutma işlemlerinde karınca ve böceklerden korumak için ürünlerin etrafına tuz serpilebilir. Ürünlerin bir kısmı fırında da kurutulabilir. Ancak güneşte kurutulan meyveler sağlık açısından daha faydalıdır.
"Kurutulmuş sebzeler nasıl saklanır?" diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Bu noktada özenle kuruttuğunuz sebzeleri; ipe dizili şekilde buzdolabının derin dondurucu bölümünde, konserve yapılarak ya da ufalanıp kavanozlara doldurularak güvenle saklanabilir.
Kurutulmuş sebze ve meyveler, kolay ve hızlı tüketilebilen bir atıştırmalık olmasının yanı sıra yüksek oranda lif içeren yapıları ile tercih sebebi oluyor. Yapılan çalışmalar kuru meyve ve sebze tüketmenin, sağlıklı bir diyette yararlı ve obezite düzeyinin düşürülmesinde de etkili olduğu saptanmıştır.
Sebze Kurutucu Çeşitleri. Mutfakta işleri kolaylaştıran hazırlık ekipmanları farklı tasarımlara sahiptir. Kurutma aparatları sayesinde hızlı ve pratik bir şekilde yıkanan salata ve yemek malzemelerindeki suyun süzülmesi sağlanır. Özellikle toprağa yakın yetişen sebzelerin iyice yıkanması ve kuruması gerekir.
Patlıcanları yıkayıp uygun şekillerde kestikten sonra tuzlu su dolu bir kap içinde bir saat kadar bekletmeniz sebzenizin kararmadan kurumasını sağlar.
Patlıcanlarınızın arasında aralık olmasına özen gösterin. İpe dizdiğiniz patlıcanları güneş alan bir yere asın. Güneş ışıklarını ne kadar aldığına bağlı olarak 7-12 gün arasında bekletin. Bir diğer yöntem için ise kemer ya da bostan patlıcanları kullanabilirsiniz.
Sabaha kadar vaktiniz varsa çamaşırı kurutmak istediğiniz odada hava sirkülasyonu sağlayın. Çamaşırı hızlı kurutmak için yapılabilecek en mantıklı ve en çok tercih edilen yöntemlerden biri de kaloriferin üzerine sermektir. En çok tercih edilen yöntemlerden bir diğeri de fön makinesi ile çamaşırı kurutmaktır.
Kurutmak istediğiniz 3 kilo kadar domatesi yıkayıp saplarını kesin. Daha sonra dikine doğru kesip kaya tuzu ile tuzlayın. Son olarak yağlı kâğıt üzerine aralıklarla dizip güneş altında bir hafta süresince arkalı önlü çevirerek bekletin. Domatesler istediğiniz gibi kuruyacak, lezzete doyacaksınız.
- Bol güneş alan sıcak bir balkona, ya da bahçeniz varsa, bahçenin güneşli bir bölgesine yerleştirdiğiniz bir masa veya zeminden yüksek bir tabla üzerine pamuklu temiz bir örtü serin. Domates dilimlerini örtünün üzerine yan yana dizin. Üst üste koymayın.
Domateslerinizin küflenmemesi ve daha hızlı bir sürede kuruması için, geceleri domatesleri iç mekana alın. Geceleri sıcaklık düşeceği için dışarıda kaldığında, kuruma süresi uzar. Ertesi sabah olduğunda domateslerinizi yeniden güneşe çıkarın. Alt ve üst yüzeyleri kuruyana kadar kurutma işlemine devam edin.
Dilimlediğiniz domatesleri aralıklı olacak şekilde dizin. Domateslerin üzerine isteğe göre karabiber, kekik veya tuz ekleyebilirsiniz. Eğer tuz kullanacaksanız, kaya tuzu olmasına özen gösterin. Önceden ısıtılmış 110 dereceli fırında domateslerini 3-3,5 saat kadar pişirin.
Yeşilliklerin tazeliğini korumak için yıkadıktan sonra hiç su damlası kalmayana kadar kurutmanız gerekir. Mümkünse sebze kurutucudan geçirerek fazla suyunu akıtın. Daha sonra mutfak havlusu veya kağıt havlu yardımıyla yeşillikleri güzelce kurutun.
Buzlukta Maydanoz Saklama Tarifi Nasıl Yapılır? Maydanozlar 5 dak suyun içinde bekletilir, ardından yıkanır ve süzülmeye bırakılır. Süzülmeye bıraktığımız maydanozları ince ince doğrayıp, buzdolabı poşetine doldurup buzluğa atılır. Lazım oldukça kullana bilirsiniz.
Doğradığınız dereotlarını iki ayrı küçük buzdolabı poşeti içine yerleştirin. Dereotlarını poşetin içine düzgünce yayın. Üzerine hafifçe bastırıp, poşetin havasını iyice alıp poşeti düğümleyin. Hazırladığınız dereotlarını dondurucuya düzgün bir şekilde koyup, aylarca saklayabilirsiniz.
Yıkayıp temizlediğiniz ayvaları ince ince dilimleyin. Dilimleri üst üste çıkmayacak şekilde tepsiye yerleştirin.50 derece sıcaklıkta kurumaya bırakın. Ara sıra tepsiyi çıkararak ayva dilimlerini ters çevirmeyi unutmayın.
Ortalama 6-7 gün içinde elmalar kuruyacaktır. Ancak her gün ters yüz etmeyi unutmayın. Bu sayede 2 tarafta eşit bir şekilde kurur. Elmaları yüksek bir yere koymamızın amacı, karıncaların gelmesini önlemektir.
Elmaların serin, karanlık ve yeterince nem alan bir yerde saklanması çok önemlidir. Havalandırması olan bir kiler bu iş için çok uygundur: eğer elmalarınızı saklayacağınız mekanın nem oranı yeterli değilse bu sorunu odaya su dolu kaplar koyarak çözebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri