- Kış lastiğinin basıncı arttırma veya azaltma gibi bir özelliği bulunmamaktadır. Trafik konusunda daha fazla bilgi öğrenmek için daha önce cevapladığımız soruların cevaplarına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
Lastik basıncında bir azalmaya neden olabilen ısı dalgalanmaları nedeniyle kış lastiklerinde basıncın 0,2 bar arttırılması önerilir. Sürüş sırasında oluşan ısının basıncı değiştirmediğinden emin olmak için, soğuk hava koşullarındaki basınç, tercihen aracın kullanılmasından en az 30 dakika sonra ölçülmelidir.
Kış sıcaklıkları lastiklerinize doğrudan etki eder: sıcaklık düştüğünde lastiklerinizin basıncı da düşer. Gerekli ayarı yapmak için lastik basıncınızı ayda bir kontrol edin. Lastik basıncınızı mutlaka dış ortam sıcaklığında kontrol etmenizi ve düzenlemenizi tavsiye ederiz.
Kış aylarında araba tekerleklerine zincir takılması basıncı arttırır. Neden?? Çünkü tekerleğe zincir takıldığında tekerleğin yere temas eden yüzey alanı azalır. Yüzey alanı azalırsa basınç artar.
Lastik daha çabuk ısınır. Isınma ve yumuşama sonucu özellikle yüksek hızlarda yarılma ihtimali artar.
İlgili 40 soru bulundu
Kış ve kışlık araba lastiği olarak tabir edilen lastik türü, oldukça yumuşak bir hamura sahiptir. Bu sayede de soğuk havalarda bile kolayca ısınabilirler.
Maalesef, tüm yıl boyunca kar lastiklerini kullanmak tavsiye edilmez. Uzun vadede, lastikleri değiştirmekten daha maliyetli olur ve aracınızın yoldaki performansını olumsuz etkileyebilirler.
Kış lastiği tabii ki tutunmayı artırır. Ancak hız yaptığında ufacık bir kayma takla attırabilir. Aracın burnu döndükten sonra yere tutundu mu taklaya kadar yolu var.
Yazın lastiğin ana maddesi olan kauçuk gevşer ve zemin kuru olur. Kışın ise kauçuk soğuktan sıkılaşır, sertleşir ve zemin de ıslak ya da buzlu olur. İşte, bu mevsim farklılığı da lastiğin yol tutuş kapasitesini etkileyen ana nedendir. Bu sebeple önerilen sürelerde kış lastiği uygulamasına geçmek oldukça önemlidir.
Kış mevsiminde yaz lastiği kullanmak ya da yaz mevsiminde kış lastiği kullanmak yakıt tüketimini yüzde 5/10 arasında artırmaktadır. Bu anlamda yakıt tüketiminin artmaması için her mevsim, lastik değişimi yapmak daha doğru olacaktır. Bunun yanında lastiğin aşınmamış ve yıpranmamış olması gerekir.
Ancak bu kış mevsiminde değişiklik gösterecektir. Şöyle ki; kış mevsiminde lastik basıncı 2.2 bar 32 Psi yerine, 2.4 bar 35 Psi olarak ayarlanmalıdır. Böylece kış mevsiminde aracınızdan daha iyi bir performans sağlayabilir ve yol güvenliğinizi artırırsınız.
Kış mevsimindeki sıcaklık düşüşleri de lastiklerin hava kaybetmesine neden olur. Bu olağan bir durumdur. Lastiğinizin üzerinde bulunan küçük delikler veya kesikler de zamanla lastiğin hava kaçırmasına yol açar.
Radyal lastiklerde dönüş yönünü değiştirmeden, öndeki lastikler arkaya, arkadakiler de öne takılmalıdır. Uzun yola çıkarken ve araç yüklüyken hava basıncı 2 PSI arttırılmalıdır.
Yağmurda: dört mevsim lastiklerine karşı yaz lastikleri
Yaz lastikleri suda kızaklama riskini azaltan özelliklere sahip olsalar da, yağmurda dört mevsim lastiklerinden daha az performans gösterirler ve ıslak yolda kontrolü kaybetme olasılıkları daha yüksektir.
Ağırlık (kuvvet) artış gösterdikçe basınç da aynı oranda artış gösterir. Örneğin; bir tuğla yere az basınç yaparken üst üste konulan üç tuğla yere daha fazla basınç uygular. Basınç yüzey alanı ile ters orantılı hareket etmektedir. Ağırlık aynı kalmak suretiyle yüzey alanının artması basıncı artırır.
Çünkü yapısı sert olmasından dolayı kış lastiklerinin aksine sıcak havalarda asfalta daha iyi tutunurlar. Fakat yaz lastiği soğukta büzüştüğü ve sert bir hamur yapısı olduğu için frene bastığınızda, hele ki yağmur ve kar varsa kayma olasılığı çok yüksektir.
Kış lastikleri sadece karda ve buzda değil, 7 derecenin altında ıslak veya kuru hava şartlarında da kullanımı güvenli kılıyor. Özellikle yağmurlu havalarda kış lastikleri, standart lastiklere göre avantaj sunuyor.
Yaz mevsiminde kış lastiği kullanmanın önerilmemesinin en önemli sebebi, kaza ihtimalini arttırmasıdır. Örneğin yaz aylarında kış lastiğinin çabuk ve daha çok ısınması nedeniyle fren mesafesi uzar. Ayrıca kış lastiklerinin yumuşak yanakları nedeniyle keskin virajlarda araçlar yana daha çok yatıp yoldan ayrılabilir.
Kış lastiklerinin sırt bölgesindeki kanallar daha kılcal yapılara sahip. Tam da bu nedenle karlı bir zeminde kış lastikleri daha sağlam bir yol tutuşu vadediyor. Ayrıca kılcal kanallar yağmurlu havalarda su tahliyesi görevi de görüyor.
Dört mevsim lastik, araç sürücülerinin yaz - kış lastik değiştirmemek için kullandıkları bir yöntem. 4 mevsim lastik, kış lastiği yerine geçmektedir. 4 mevsim lastikler, yaz ve kış mevsiminde kullanılmak için üretilmiştir.
Araç lastiklerinin kullanım ömrü montaj işleminden itibaren 4-6 yıl arasındadır. Elbette bu değerler, kullanım ile de doğrudan orantılıdır. Lastik diş derinliği gibi faktörler elverişli olduğu sürece lastiklerinizi 6 yıla kadar gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
Yağmurlu ve serin havalarda, buzlanma ve kayma söz konusu olduğu için yaz lastikleri takmak konforlu olmayacaktır. Aracın yol tutuşu daha temkinsiz hale gelecek ve kimi durumlarda kayma da gözlemlenecektir. Bu sebeple yaz lastiklerinin en ideal kullanımı sıcak bahar ve yaz ayları denilebilir.
Dört mevsim lastikleri, dayanıklılık açısından da oldukça iyi performans gösterir. Zorlu koşullar dışında her koşulda optimum yol tutuşu ve iyi fren performansı sağlarlar. Hatta daha ılıman kış koşullarında bile, dört mevsim lastikleri bileşimleri sayesinde son derece dayanıklıdır.
Yapılan bu düzenlemeye ve zorunlu olmasına karşın kış lastiği taktırmayan sürücüler için 2023 yılı itibaren 1152 lira para cezası yaptırımı uygulanacaktır.
SORU: Kış lastiğinin sadece çekiş olan tekerleklere takılması yeterli midir? HAYIR ! Kış lastikleri dört tekerleğe de takılmalıdır, çünkü aracın en kısa mesafede durması hareket edebilmesinden daha önemlidir. İyi bir fren performansı ve kararlılık için 4 tekerlekte de Kış Lastiği şarttır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri