Latte yapacağınız bardağa 1 shot espresso ekleyin. Kahve makineniz ile veya başka bir süt köpürtme ekipmanı ile taze sütü ısıtın ve yoğun olmamasına dikkat ederek bir miktar köpürtün. Espresso üzerine ısıtıp köpürttüğünüz sütü ilave ettikten sonra servis edebilirsiniz.
Espresso ve süt ile hazırlanan latte, yumuşak içimlidir. Genelde ince ve uzun cam bardaklarda servis edilir. İsteğe göre üzerine tatlı krema ve süt köpüğü de eklenebilir. Lattenin bu kadar popüler olmasında, latte artın etkisi de oldukça büyüktür.
Kişi sayısına göre cezveye su ve kahve ekleyerek kısık ateşte ısıtın. Yaklaşık 30 sn – 1 dakika kadar karıştırarak su ile kahveyi homojen bir kıvama getirin. Daha sonra üzerine 1 tatlı kaşığı kadar süt tozu ekleyip karıştırarak suda eritin. Kahve kaynayıp taşmaya başladığında ocaktan alın ve fincan/fincanlara doldurun.
Pitcher diye adlandırdığımız süt köpürtme kabına 1/3 oranında sütü koyup süt köpürtme çubuğunun ucunu hafifçe süte batırıp köpürtme işlemine başlıyoruz.
İlgili 32 soru bulundu
Bir French Press'iniz varsa evde süt köpürtmenin en basit yoluna sahipsiniz demektir. Biraz kol kasına ihtiyacınız olsa da French Press'e 1/3 oranında süt koyduktan sonra pistonu hızlıca yukarı aşağı hareket ettirirseniz sütün köpürdüğünü göreceksiniz.
Pınar Latte Art Barista Süt, içerdiği doğru yağ ve protein oranı ile üst düzey lezzet ve kusursuz kremsi köpük oluşturmak için mükemmel seviyede dengelenmiştir. Bu sayede buhar ile ısıtıldığında ya da bir french press yardımı ile köpürtüldüğünde krema kıvamında benzersiz bir köpük elde edilir.
Barista sütü diğer sütlere oranla daha homojen bir yapıdadır. %4 gibi yüksek yağ oranı sayesinde daha yoğun bir kıvamdadır ve bu sayede kahve sanatı için ideal süttür. Süt bazlı yapılan kahve çeşitlerinde sütün tadını korumak ve uzun ömürlü köpük oluşturmak için özel üretilmiştir.
Latte, İtalyanca'da Süt anlamına gelmektedir. Asıl adı Caffe Latte Machiatodur. Espresso, buharla ısıtılmış kıvamlı süt dolu bir kupaya eklenir. Genellikle ince ve uzun bardakta servis edilir. İsteğe göre üzerine süt köpüğü ve tatlı krema eklenir.
Diğer içeceklerle karşılaştırıldığında, latte daha yumuşak, hafif tatlı bir tada sahiptir, çünkü daha büyük oranda süt içerir.
Sütünüz ısınınca sütü temiz bir french pressin içine aktarın ve pistonunu aşağı yukarı hızlıca hareket ettirerek sütün köpürmesini sağlayın. Bu işlemi süt köpükleri koyu bir kıvam alana dek devam ettirin. Eğer süt köpürtücü çubuklardan kullanacaksanız yine süt köpüğü bolca olana dek köpürtün.
Latte, espresso bazlı bir kahve olup espressonun az miktarda kullanılması ve yoğun olarak süt kreması elde edilmesinden yapılmaktadır. Temelde latte yapım aşaması; öncelikli olarak yüksek basınca sahip kahve makinesinden espresso kahve yapılır.
latte hafif bi içeçek olup içerisinde az süt süt kreması ve köpük bulunur cappuccino ise süt kreması daha yoğun olup üzerine sütün köpüğü konulup servis edilir resimde gördüğünüz sütün kendisi yada köpüğü diğil sütten yapılan süt kremasıdır.
Tam yağlı süt, Latte Art için çok iyi bir kıvamda olan kremamsı bir köpük verir. Homojenleştirilmiş süt son derece stabil bir köpük verir. Hepsi için geçerli olan: Süt 70°C'nin üzerinde, soya sütü ise 45°C'nin üzerinde ısıtılmamalıdır.
%100 Arabica kahve çekirdeklerinin sütle buluşmasıyla yumuşak bir süt köpüğü tabakası oluşur ve bu pürüzsüz & kremamsı kıvama sahip leziz Starbucks Caffé Latte oluşur.
%3,1 Yağlı süt (%75), Starbucks Arabica kahve (su ve kahve ekstraktı) (%20), şeker (%5), doğal aroma verici: kahve, asitlik düzenleyici (potasyum karbonat), stabilizatörler (karragenan, guar gum), emülgatörler (sebze kökenli yağ asidi mono- ve digliseritleri).
Türk kahvesinden latte yapımı oldukça basittir. Temel olarak tabii ki Türk kahvesine ve birkaç malzemeye daha ihtiyacınız var. Belki bir de kahve köpürtmek için kullanılan tellerden varsa çok daha güzel bir latte elde edebilirsiniz. Elinizde yoksa da sıkıntı olmaz, iyice çırparak da köpüklendirebilirsiniz.
Espressonun doğru hazırlanması: Süt kremasının yüzeyde tutunabilmesi için espressonun yoğun olması gerekiyor. Yapım aşamasında kahve tanecikleri doğru sıkıştırılamamışsa espresso daha akışkan ve seyrek olacaktır. Bunun sonucunda eklenen süt doğrudan kahveye karışır ve art yapalimemiz mümkün olmaz.
Uzun, cam bardaklar latte bardağı olarak kullanılır. Cappuccino ölçüsü sabit bir boyuta sahiptir. Armut şeklindeki 6 onsluk bir fincan kullanılır. Küçük fincanın taban çapı köpüklü sütten önce dökülen espressoyu, kabın eğimine akmasını sağlar, böylece işlemde "kötü" kabarcıklar oluşmaz.
Sütlü kahve sevenlerin favorisi olan latte, normalde sıcak tüketilmesine rağmen soğuk haliyle de oldukça lezzetli olan bir soğuk kahve çeşidi… Orijinalinde espresso ile yapılan bu kahveyi, moka pot kahvesi kullanarak da yapabilirsiniz.
Vanilyalı dondurmanın kokusu ve tadı yavaşça kahveye geçer. İspanya'ya özel bir kahve türüdür. Bir espresso shot'ı ve yoğunlaştırılmış sütle hazırlanır. Kahvenin iki kademeli görünmesini sağlamak için süt yavaşça dökülür ve dibe çökmesi beklenir.
Lattenin kilo aldırmaması için günde 1 bardaktan fazla içmemelisiniz. Diyetisyeninizin kontrolü dahilinde her gün 1 bardak ya da 2 günde bir tüketebilirsiniz. Diyette latte içilebilir anca şekeriniz ya da insülin direnci gibi durumunuz varsa tüketmemeniz daha iyi olacaktır.
Isıttığınız 150 ml sütün kremasını bir kaşık ile süzerek servis bardağına ilave edin. Hazırladığınız 30 ml espresso'yu, kaşığın ters tarafıyla yayarak sütün üzerine ilave edin. İçmeden önce karıştırmayı unutmayın. Latte Machiato'nuz hazır.
Sertlik dereceleri her bir kahve için farklıdır. Kişiden kişiye göre de farklı kahve sertliği tercih edilebilir. Espresso kahvesi sert gelen fakat latte kahve yumuşak gelen kişiler için Cappuccino kahvesi tam karardır.
İçerdiği antioksidanlar ile Cafe Latte, kanser riskine karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Fitokimyasal içeriği sayesinde Latte soğuk algınlığına iyi gelir. Bu amaçla tüketilecek lattenin içerisine zencefil veya kakule tarzı baharatlar da eklenebilir. Cafe lattenin halsizliğin giderilmesine yardımcı olduğu bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri