Bir kimse hakkında zanna dayalı olarak hüküm verme, suç isnadında bulunma anlamında fıkıh terimi.
Töhmet, herhangi bir mevzuda kabahati bile olmayan birine suç isnat etmek anlamına gelir. Töhmet altında bırakılan kişi, kendisini savunmak ve suçsuzluğunu ispat etmek zorunda kalır.
a. Birine yüklenen, işlenildiği sanılan fakat henüz aydınlanmamış olan suç, suçlama: “Talebeyi dersten başka şeylerle işgal töhmeti ile tevbihe maruz kaldı, istifaya mecbur oldu.” -A. H. Müftüoğlu.
( ﺗﻤّﺖ– ﺗﻢّ) çekimli f. (Ar. temme – temmet) “Bitti, tamam oldu” anlamında kitapların ve yazıların sonuna yazılan kelime: Etti sâz-ı kalem-i nâdire-kâr / Sâmiya nağme-i temmetle karâr (Sâmi'den).
Tekabül etmek kelimesinin en çok kullanıldığı anlamı karşılıklı olan, bir şeyin yerini tutmayı sağlayan anlamında olduğunu söyleyebiliriz. Yerini tutma, karşılık, karşılama, olgunlaşma gibi farklı anlamları belirtmek amacıyla da bu kelimenin kullanılmış olduğunu söyleyebiliriz.
İlgili 21 soru bulundu
1. Tadının nasıl olduğuna baktırmak. 2. Çok az miktar yedirmek veya içirmek.
Teessür kelimesinden türetilmiş olan müteessir sözcüğü dilimize Arapçadan geçmiştir. Müteessir kelimesi, hep bir tesirin altında kalan, etkilenen, hem de üzgün ve çaresiz anlamına gelir.
Teverrüm etmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: vereme yakalanmak, verem olmak.
Görünmeye başlamak anlamına sahip olan bir kelimedir. Tecessüm etmek kişiler tarafından, görünmeye başlamak anlamında yaygın olarak kullanılıyor.
Tevcih ya da tevcih etmek kelimesinin TDK Sözlük anlamı makam ve mevki vermek, terfi ettirmek demektir.
Genellikle cansız varlıklar ve mekanlar için kullanılan tahrip kelimesi, bir şeyi bozmak, yıkıma uğratmak, zarar görmesine neden olmak gibi anlamlara gelir. Kelimenin sıfat hali ''tahripkar'' şeklinde yazılır.
Binaenaleyh TDK Sözlük Anlamı Nedir? Cümleyi destekleyici bir anlama sahip olan binaenaleyh kelimesi, Türk Dil Kurumu üzerinden sözlük anlamı ile ifade ediliyor. Bu şekilde herhangi bir neden ya da bir durum olduğu vakit, amaca uygun şekilde cümleyi tamamlayıcı bir etki sağlamaktadır.
Yekpare kelimesinin sözlükte yer alan anlamının bütünlüğünü korumuş olan, bölünemez, tek vücut manalarına geldiği de bilinmektedir.
Muhayyile TDK Sözlük Anlamı Nedir? Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı vakit muhayille kelimesi adına, 'Hayal gücü' kelime grubu olarak ön plana çıkmaktadır. Kişinin herhangi bir konu hakkında yaratmış olduğu fikir ve düşünceler bütünü olarak da ifade etmek mümkün.
Lakırtı kelimesinin anlamını öğrenmek için TDK Sözlüğüne bakıldığında lakırtı boş söz, laf ve dedikodu anlamındadır. Lakırtı kelimesini içeren birçok deyim ve atasözü mevcuttur. Bu deyim ve atasözleri farklılık gösterse de içerdiği lakırtı kelimesi ile boş lafları veya sözleri anlatmaktadır.
1. Söz, kelime, lafz: Hiç işitmediğim Türkçe bir lakırdı idi. 2. Kelâm, mükâleme, konuşma, sohbet: lakırdı ediyordu; bütün gece lakırdı edip beni uyutmadılar.
Fransızca mot à mot "kelimesi kelimesine" deyiminden alıntıdır. Fransızca deyim Fransızca mot "kelime" sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcük Latince muttum "ağızdan çıkan ses, lakırdı" sözcüğünden evrilmiştir.
Palanka, palanga veya parkan ahşap ve topraktan yapılan ufak bir kaledir. Osmanlı İmparatorluğu ve hasımları tarafından yaygın olarak kullanılmıştır. Palankalar hızlıca inşa edilip, genişletilebilmelerinin yanı sıra basit malzemeler ile düşük bir maliyetle inşa edilebiliyordu.
MUHTEVÂLI. sıf. (Söz, yazı ve konuşma için) Boş ve anlamsız olmayan, fikir yönünden zengin ve doyurucu, anlamlı, özlü.
Aba; seslenme ünlemi, şaşma ünlemi, dikkat çekme ünlemi ve korku ünlemi olarak kullanılır.
Mütevellit kelimesi bir olayın ortaya çıkması sebebiyle oluşan sonuca kaynak göstermek niyetiyle kullanılmaktadır. Örneğin kar yağmasından mütevellit bu çığ sonucu oluştu cümlesinde mütevellit ortaya çıkma nedenini belirtmek için kullanılmaktadır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan müştak kelimesi ''iştiyak'' sözcüğünden türetilmiştir. İştiyak, arzu etmek ve özlemek manasına gelirken, müştak da özleyen, hasret çeken demektir.
Teveccüh, yönelmek demektir. Bir tasavvuf terimidir. Tasavvufta teveccüh, şeyhin, bütün manevî gücünü adeta bir aşılama sebep olacak şekilde müridin kalbi üzerine yöneltmesi ve aktarmasıdır. Camide toplanıp sırt sırta oturulur ve mürşit, sufilere tek tek teveccüh eder.
Seremoni kelimesinin sözlük anlamı resmi davet ve törendir. Antik Roma döneminde krallar için özel olarak tertip edilen törenlere seremoni olarak nitelendirilirdi. Avrupa ülkelerinde resmi törenlerin tümü seremoni olarak adlandırılır.
ihtiraz / ihtirâz / احتراز / اِحْتِرَازْ
Sakınmak, çekinmek, kaçınmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri