Yemeklerin vazgeçilmezi olan havuçlar salatalarda da sıklıkla kullanılır. A vitamini açıdan zengin olduğu bilinen bu kış sebzesi göz sağlığı bakımından yararlı olabilmektedir. K vitamini ve C vitamini açısından da oldukça zengindir. Havuç ayrıca tek başında da tüketilebilen, güzel bir atıştırmalıktır.
Lahana, yer elması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar gibi sebzeler ve elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane gibi meyvelerle menünü zenginleştirmeye hazır mısın?
Sebzeler: Lahana, yer alması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar. Meyveler: Elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane.
İlgili 35 soru bulundu
Yaz boyunca kış sebze ve meyvelerinin güneş ışığını çekerek köklerine kadar ulaştırdığını dile getiren Karacanoğlu, 'Bu dönemin vazgeçilmez sebze ve meyveleri kereviz, brokoli, Brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, soğan, turp, havuç, lahana, bal kabağı; meyveleri ise, elma, ayva, nar ve armuttur.
Hâlbuki doğru olan yazın yaz sebzelerini kışın kış sebzelerini tüketmek. Dolayısıyla kalorisi çok düşük olsa da domates, salatalık, biber gibi yaz sebzelerini kışın salataların içinde kullanmamak gerekiyor.
Yaz sebzeleri arasında taze patates, marul, enginar, kabak, taze fasulye, bamya, bezelye, dolmalık biber, sivribiber, taze sarımsak, mısır, salatalık, domates, börülce yer alır.
Enfeksiyon önleyici yapısıyla pek çok rahatsızlığa iyi gelen karnabahar, yine en sevilen kış sebzelerinden biri olarak değerlendirilebilir. Kalsiyum, potasyum, fosfor, fosfat ve demir içeriğiyle göz dolduran karnabahar, buna benzer şekilde vitaminlerce de zengindir.
Dr. Canan Karatay, patlıcan, biber ve domatesin kış aylarında tüketilmesinin sağlık açısından sakıncalarını anlattı." Kış mevsiminde ucuz olan kış sebzelerini tüketmeliyiz. Yazın da yaz sebzelerini yemeliyiz.
Kış Salatası Tarifinin Servis Önerisi
Arzuya göre yeşil soğan, kıyılmış ceviz, dereotu ya da maydanoz ekleyebilirsiniz.
Kış aylarında en çok marul, havuç ve turp kullanarak hazırlanan karışık mevsim salatalarının içine tercihen kuru soğan, yeşil soğan, yeşil biber, limon, sirke ve nar ekşisi ekleyebilirsiniz.
Mevsiminde yetişen sebze ve meyveler besin değerleri açısından daha zengindir ve besleyici özellikleri daha yüksektir. Örneğin; kışın toplanan ıspanakla yazın toplanan arasında C vitamini içeriği açısından üç kat fark saptanmıştır.
Meyveleri mevsiminde yemek hem vitaminlerinden hem de lezzetlerinden en iyi biçimde yararlanabilmenizi sağlar. Şeftali, kiraz, kayısı ve karpuz gibi yaz meyvelerini sıcak günlerde bolca tüketebilir, portakal ve mandalinayı ise kışın vitamin deposu olarak rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Meyve ve sebzelere mevsimlerinin dışında yetişmeleri ve taze görünümlerini korumaları için pestisitler, mumlar ve koruyucular eklenir. Pestisitler ve koruyucular; baş ağrısı, mide bulantısı, kanser, astım ve Parkinson hastalığına kadar birçok konuda insan sağlığını tehdit edebilir.
Marketten konserve, salça, hazır çorba almak yerine gıda kolektiflerinin, köy kooperatiflerinin ya da kadın üreticilerin kendi evlerinde ürettiği doğal ürünlerden satın alabilirsiniz. Sera domates ve salatalık yerine kışın kahvaltıda havuç, roka, tere, pancar tüketebilirsiniz.
Her mevsimde yetişenler
Dereotu, marul, maydanoz, nane, roka, tere, pazı, yeşil soğan gibi sebzeler dört mevsim boyunca yetişir.
Domates yılın tüm aylarında tüketilen bir sebzedir. Yaz aylarında açık tarlalarda yetiştirilen domates kış aylarında da korunaklı alanlarda yetiştirilebildiği için kış aylarında da domates tüketilebilir.
Salatalık ve domates birbiriyle uyumlu sebzeler değiller. Bu iki sebze mideye ulaştığında fermantasyon başlıyor. Karın boşluğunda sindirim için salınan asitte birçok sindirim problemine sebep olabiliyor. Bu yüzden asla birlikte tüketilmemeli.
Kış soğuklarında sağlığınızı koruyup hastalıklarla mücadele etmek istiyorsanız neler tükettiğinize dikkat etmelisiniz. Mevsimine göre beslenmek bu süreçte son derece önemli. Evet, kışın domates, salatalık, patlıcan, karpuz, kavun gibi yiyeceklerin tüketilmemesi gerektiğini hepimiz biliyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri