Bir ceza yasası birden çok normdan oluşur. Ceza normları, suçlayıcı normlar ve tamamlayıcı normlar olmak üzere ikiye ayrılır. Suçlayıcı ceza normları, suç ve ceza öngören normlardır. Tamamlayıcı ceza normları ise suç ve ceza öngörmemekle birlikte suçlu ve cezaya ilişkin olan normlardır.
Tekmilî (tamamlayıcı) cezalar ise aslî ceza ile birlikte verilen, fakat tebeî cezalardan farklı olarak ayrıca hâkim kararına gerek olan cezalardır. Zina veya yol kesme suçlarında hâkim, gerekli gördüğü takdirde faili, hadd cezasına ek olarak, sürgün cezasına da mahkûm edebilir.
Cebir suçu; ceza hukukumuzda düzenlenen birçok suçun unsuru veya nitelikli halini oluşturmaktadır. Bununla birlikte, hürriyete karşı işlenen fiillerin cezasız kalmaması amacına yönelik olarak tamamlayıcı bir hüküm niteliğinde bağımsız bir suç olarak da düzenlenmiştir.
Literatürde uluslararası hukuk suçları olarak soykırım suçu, insanlığa karşı suçlar, savaş suçları ve saldırı savaşı (saldırganlık) suçu olarak dört grup suç kabul edilmektedir.
Müelliflere göre, hareketten doğan netice, bazen muayyen bîr müddet devam eder: işte neticenin devam etmeyip derhal nihayete erdiği suçlara ani, neticenin devam ettiği suçlara ise mütemadi suç denir.
İlgili 37 soru bulundu
Müteselsil suç, failin aynı suçu icra etmek amacı ile ve kanunun aynı hükmünün değişik zamanlarda aynı mağdura karşı ihlal edilmiş olması nedeni ile faile tek bir ceza verilerek cezanın arttırılmasını öngören bir ceza hukuku müessesesidir.
İtiyadi suçları, diğer birden fazla hareketli suçlardan ayıran husus, bu suçu meydana getiren hareketin ayn ı türden ol- masıdır. Türk hukukunda itiyadi suça örnek olarak tefecilik göste- rilmektedir. Buna göre, faizle para vermenin itiyadı gösterecek şe- kilde tekerrür etmesi gerekir ki suç meydana gelsin (29).
“Suçların içtimaı” başlıklı bölüm altında düzenlenen “Zincirleme Suç”tan anlaşılması gereken, değişik zamanlarda bir kişiye karşı aynı suçun birden fazla işlenmesi ya da aynı suçun birden fazla kişiye karşı tek bir fiille işlenmesidir.
Kanuni tanımda neticeye yer verilen suçlara “neticeli suçlar” adı verilir. Neticeli suçlar, ancak kanuni tanımda yer alan neticenin gerçekleşmesi ile tamamlanır. Örneğin, kasten öldürme (m. 81), kasten yaralama (m. 86) suçları, netice suçudur.
Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası Türk Ceza Kanununun 47. Maddesinde (1) Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası hükümlünün hayatı boyunca devam eder, kanun ve Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelikte belirtilen sıkı güvenlik rejimine göre çektirilir.
Tamamlayıcı ceza normları ise suç ve ceza öngörmemekle birlikte suçlu ve cezaya ilişkin olan normlardır. Bu normlar bir hüküm kısmı ve yaptırım içermezler, ancak emredici niteliğe sahiptirler.
İrtikap, TCK'nın 250'nci maddesinde de belirtildiği üzere kamu görevlisinin görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanarak kendisine ya da bir başkasına yarar sağlanması veya böyle bir vaatte bulunmasıdır.
Herkes şeref, onur ve haysiyet sahibidir. Kişinin toplumda sayılması, şerefine saygı duyulma hakkı bulunmaktadır. Şerefe karşı suçlar bölümün iki ayrı suç düzenlenmiş olup birincisi hakaret diğeri ise kişinin hatırasına hakaret suçudur.
Ceza Türleri. Türk ceza hukukunda yaptırım iki türlüdür. Birisi ceza, diğeri ise güvenlik tedbiridir. Ceza ise, hapis ve adli para cezası olarak ikiye ayrılır.
a) Suç. Eşkıyalık (klasik literatürdeki adıyla hırâbe veya kat'u't-tarîk) genelde silâhla yahut başka bir şekilde zor kullanarak yol kesip veya baskın yapıp mala ve cana tecavüz, kamu düzenini ve asayişi ihlâl olarak anlaşılır.
Hadd suçlarının cezaları Kuran veya Hadis tarafından belirlenir, inanca göre "Tanrı tarafından tanımlanmıştır", kasten bedensel zarar verme durumlarında kısas uygulanır, ta'zir ise Kuran'da veya Hadis'te cezası belirtilmeyen veya kısas veya hudud ile cezalandırılmayan diğer suçlar için kişiye uygulanan cezaları ifade ...
Suçu oluşturan temel unsurlar, kanuni unsur, maddi unsur, hukuka aykırılık unsuru ve manevi unsurdur.
Şantaj Suçu, Tehdit Suçu ve konut dokunulmazlığını ihlal suçu açısından etkin pişmanlık hükümleri veya ceza indirimi gerektiren özel bir düzenleme kanunda mevcut değildir. Bu nedenle bu suçlarda etkin pişmanlık hükümleri uygulanamaz.
Bazı suçları ise sadece belirli bir hukuki ya da fiili durumda olan kişiler işleyebilirler. Bu suçlara da “mahsus (özgü)” suçlar denir. Örneğin, güveni kötüye kullanma (TCK. m. 155) suçu genel bir suç; zimmet (TCK m. 247) özgü bir suçtur.
Mükerrer, TDK sözlüklerinde; “Tekrarlanmış, yinelenmiş” demektir. Mükerrer suç ise tekrar edilen, yinelenen suç anlamına gelmektedir. Buradan hareketle, tekrarlanan ve süreklilik kazanan suçlar için “mükerrer suç” deyimi kullanılır.
Failin bir suçu işlemek için aynı hukuki değeri koruyan daha hafif bir suçu işlemek zorunda kaldığı hâllerde “geçitli suç” söz konusu olur. Geçit suçlar cezalandırılmayan önceki eylemlerin kapsamında sayılırlar ve bu nedenle bütün cezalandırılmayan önceki eylemlerle birlikte görünüşte içtimanın bir türünü oluştururlar.
Örneğin; yağma suçunda, hırsızlık ve tehdit ve/veya yaralama suçları bütünleşerek bağımsız suç olma niteliklerini yitirmiş ve yağma suçunun birer unsuru haline gelmiştir. (1) Biri diğerinin unsurunu veya ağırlaştırıcı nedenini oluşturması dolayısıyla tek fiil sayılan suça bileşik suç denir.
Sırf hareket suçları: Tamamlanması için neticenin aranmadığı suçlardır. Örneğin konut dokunulmazlığını ihlal ve hakaret suçu. Neticeli Suçlar: Kanuni tanımında hareketten ayrı olarak, hareketten ayrılabilen bir neticenin meydana gelmesinin arandığı suçlara neticeli suçlar denir.
Kümülatif nedensellik halinde, birbirinden bağımsız olarak gerçekleşen birden fazla şartın birleşmesi, neticeyi meydana getirmektedir. Burada şartlardan hiçbirisi tek başına yeterli değildir, ancak bu şartlar bir araya geldiklerinde neticenin sebebini oluşturmaktadır.
Kesintisiz (mütemadi) suç - ani suç: Failin hareketiyle ortaya çıkan hukuka aykırı veya zararlı durumun, yine failin iradi hareketinin sürmesiyle devam ettiği suçlar “mütemadi- kesintisiz” suçlardır. Fail burada hukuka aykırılığı dolayısıyla normun ihlalini iradesiyle devam ettirmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri