Önceliğiniz hangisi: Daha uzun süre taze kalan domatesler mi, daha lezzetli domatesler mi? Sonuç olarak domatesleri buzdolabında saklamak kesinlikle onların daha uzun süre taze kalmasını sağlayacaktır ancak bu şekilde onların lezzetini daha hızlı bir şekilde kaybetmesine de yol açacaktır.
Kabuğunu soymadan domatesleri halka halinde dilimleyin. Geniş bir tepsiye dilimleri dizin ve tepsiyi buzluğa koyun. Buzlukta donan dilimleri bir bıçak yardımı ile tepsiden ayırarak buzdolabı poşetine koyabilirsiniz.
Taze domatesleri buzlukta saklamanın en pratik yolu tabii ki onları bütün halde saklamak. Bunun için yapmanız gereken domatesleri güzelce yıkayıp kurulamak. Hemen ardından sap kısmında yer alan yeşil kısmı bir bıçak ya da oyacak yardımıyla güzelce ayıklamak ve buzdolabı poşetlerine ya da kilitli poşetlere pay etmek.
İstenirse domateslerin kabukları soyulup buzdolabı poşetine konup, derin dondurucuda saklanabilir. Kışın yemeklerde kullanılır. Bunun dışında domatesler rendelenip porsiyonlara ayrılıp buz kalıplarında dondurulabilir. Hepsi bir buzdolabı poşetine konarak saklanır.
Domates, kısa sürede tüketilmesi gereken bir besindir. Buzdolabında maksimum 1-3 gün arasında saklanabilir. Saklamak için güzelce yıkanmalı ve kurulanmalıdır. Ardından sap kısımları temizlenmeli ve bütün bir halde buzdolabının sebze-meyve rafına yerleştirilmelidir.
İlgili 35 soru bulundu
Pazardan ya da manavdan aldığınız domatesleri buzdolabında saklamak doğru bir yol değil. Domatesler soğudukça lezzetini kaybederler. Bunun yerine hem domateslerin ömrünü uzatan hem de lezzetini koruyan bu yöntemi uygulayabilirsiniz. Domatesi buzdolabının dışında saklayarak raf ömrünü uzatabilirsiniz.
Domatesin bütün olarak saklanması çok yer kaplaması bakımından tercih edilmeyebilir. Derin dondurucusunda yer problemi olmayanlar için kolay bir yöntem ancak derin dondurucusunda yeteri kadar yeri olmayanlar domatesleri rendeleyerek veya sos yaparak konserve şeklinde saklayabilirler.
Genelde, domatesin hem bol bulunduğu hem de fiyatının daha ucuz olduğu Temmuz-Ağustos aylarında domates konservesi yapılır. İklimin daha ılıman olduğu bölgelerde Eylül ayında da domates bol bulunduğundan, domates konservesi yapmak için daha uzun bir döneme sahip olurlar.
Domates sosu, kışlık menemen, domates konservesi, sarımsak ve fesleğen eklenen aromalı domates sosları, buzluğa domates atma ve listede göreceğiniz değişik değişik yöntemler… Damak zevkinize uyacağını düşündüğünüz bir yöntemi seçerek hazırlıklara başlayabilirsiniz.
Domatesleri yıkayıp kabuğunu soymadan doğruyorum küçük küçük küp şeklinde. Birer pişirimlik saklama poşetlerine koyup pipetle havasını alıyorum. Bu şekilde dondurucuya yerleştiriyorum. Kullanacağım zaman buzluktan çıkarıp çözülmeden öylece atıyorum tencere/tavaya.
Temiz ve kuru cam kavanozlara domateslerimizi koyup sıcak kavanoz kapaklarımızı kurulayarak sıkıca kapatıyoruz ve kavanozları ters çevirerek koyuyoruz. Bu aşamaya dikkat edin sıkıca kapatmazsanız veya kapak yamuk çıkarsa sıcak domates eline boşalıp yakabilir. Aman dikkat!
Dr. Özyaral, özellikle konserve yaparken domatesin kabuğunun kullanılması gerektiğine dikkat çekti. Domatesin kabuğunun ziyan olmaması için konservede rende tekniğini kullanan Özyaral, “Kış domatesi güneşle tanışmamış oluyor ve içinde D vitaminini yaşatmıyor.
Nitekim dondurulmuş domates dilimleri çözülünce, adeta ezilmiş gibi bir nitelik kazanarak dokusunu tümüyle kaybetmektedir. Hatta "130 ppm Ca/taze ağırlık" düzeyindeki kalsiyum uygulaması bile dokuyu önemli düzeyde etkilemediği saptanmıştır. Bu nedenlerle halen domatesler, hemen hemen hiç dondurulmamaktadır.
Tam olgun domatesler, 0 °C ile 2 °C sıcaklık ve %85 bağıl nemli depolarda saklanmalıdır. Bu koşullarda olgun domatesler ancak 5-6 gün kadar depolanabilir. Depolama sonunda hızla tüketime verilmelidir.
Kışlık domates sosu konserveleri, güneş görmeyen bir ortamda, oda sıcaklığında muhafaza edilmelidir. Kavanozlar açıldıktan sonra ise buzdolabında saklanmalı ve iki gün içerisinde tüketilmelidir.
4. aşama: 20 dakikanın sonunda 5 litrelik tencereye 2 yemek kaşığı olacak şekilde kaya tuzu dökelim, karıştıralım ve ocağın altını orta ateşe getirelim. 40 dakika böyle arada karıştırarak pişirelim.
Kabarma, bombeleşme varsa bu clostridium botulinum adlı bakterinin ürediğini gösterir ve asla tüketilmemelidir. Kapak eğer sızdırmışsa, küflenme varsa kesinlikle bu konservenin de tadına bile bakılmamalıdır. Kapağı açtığınızda renginde, kokusunda, değişiklik varsa bu konserve de tüketilmemelidir.
Ben sizlere 20 kavanoz ölçüsü vereceğim. 1er litrelik 20 kavanoz için 30 kilo domates gerekli.
Kavanoza içerik konulduktan sonra kapak sıkıca kapatılarak ters çevriliyor. Bu ters çevirme işlemi önemli zira kavanozun kapağının sızdırmaması gerekiyor.
Küp küp doğrayıp, derince bir tencereye alın. Üstüne tuz ve şekerini ilave edin, yağı da gezdirip güzelce karıştırın ve ocağın altını açın. Kaynamaya başladıktan sonra, 1,5 saat boyunca ara ara karıştırarak domateslerinizi pişirin. Kavanozları ve kapaklarını kaynar suda sterilize edin ve güzelce kurulayın.
Sonuç olarak domatesleri buzdolabında saklamak kesinlikle onların daha uzun süre taze kalmasını sağlayacaktır ancak bu şekilde onların lezzetini daha hızlı bir şekilde kaybetmesine de yol açacaktır. Belki de çözüm kısa sürede tüketebileceğiniz miktarda almak ve onları oda sıcaklığında bekletip kullanmaktan geçiyordur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri