Bu nedenle kışlık domates yaparken zeytinyağında kavurun. Domateslerin kabuklarını soymayın, dilerseniz doğrayıp kaynattıktan sonra blander'dan geçirerek kabuklarını yok edebilirsiniz.
LİKOPENİ KAYBETMEMEK İÇİN KABUKLARI KULLANIN
Dr. Özyaral, özellikle konserve yaparken domatesin kabuğunun kullanılması gerektiğine dikkat çekti. Domatesin kabuğunun ziyan olmaması için konservede rende tekniğini kullanan Özyaral, “Kış domatesi güneşle tanışmamış oluyor ve içinde D vitaminini yaşatmıyor.
Bol antioksidan içeriği, özellikle de likopen sayesinde kanseri bile önlemeye yardımcıdır. Domatesi kabuğu ile tüketmek, domates kabuğu yüksek miktarda likopen içerdiği için çok daha faydalıdır.
Eğer domatesleri rendeleyerek saklamak istiyorsanız, güzelce yıkayın ve ikiye ayırın. Kabuklarına dikkat ederek rendeleyin. Fazla suyunu süzmek için süzgeçten geçirin. Elde ettiğiniz domatesleri buzdolabı poşetlerine pay edin ve buzluğa kaldırın.
Büyük bir derin dondurucunuz varsa domatesleri bütün halinde de saklayabilirsiniz. Yıkadığınız domateslerin sap dibindeki yeşil bölümlerini bıçak yardımı ile oyarak çıkarabilirsiniz. Ayıkladığınız domatesleri bir saklama kabı ya da buzdolabı poşetinde muhafaza edebilirsiniz.
İlgili 25 soru bulundu
Domatesleri gönül rahatlığıyla buzluğunuza kaldırabilirsiniz. Bu şekilde domateslerinizi 10-12 ay kadar güvenle kullanabilirsiniz.
Taze bir domatesi asla buzdolabına koymamak gerek. Satın aldığınız domatesin olgun ya da henüz olgunlaşmamış olması önemli değil; domateslerinizi her şartta oda sıcaklığında muhafaza etmelisiniz. Domates, iyice olgunlaştığında ve oda sıcaklığında saklandığında maksimum lezzete ulaşır.
Domatesleri yıkayıp kabuğunu soymadan doğruyorum küçük küçük küp şeklinde. Birer pişirimlik saklama poşetlerine koyup pipetle havasını alıyorum. Bu şekilde dondurucuya yerleştiriyorum. Kullanacağım zaman buzluktan çıkarıp çözülmeden öylece atıyorum tencere/tavaya.
Domatesleri buzdolabında (dondurucu kısmında) 6-8 aya kadar buzdolabı poşeti ya da kağıt bardaklarda (dondurucu kokusunu almamak için kağıt bardakları poşete koyun) muhafaza edebilirsiniz. Bengü Doğruel'in mutfağından videolu pratik ve nefis yemek tarifleri.
Sos suyunu salarken içerisine tuz ilave edin. En önemli püf noktasına geldi sıra. Domates sosu yaparken içine mutlaka şeker ilave edin.
Bazı yörelerde ise kumi otu denilen otla birlikte büyüyen mantar, toprağın yüzeyinden belli olmaz ve otla birlikte sökülerek çıkarılır. Domalan mantarı saklanmak istendiğinde ise temizlenip dilimlenir veya bütün halinde uzun süre buzlukta saklanabilir.
Kısa bir şey söyleyip gidiyorum, Şu güzelim domateslerin kabuğunu yemek yaparken soymayın efendim. İçerisinde bulundurduğu lifler kilo kontrolüne, kan şekerinin düzenlenmesine, bağırsakların düzenli çalışmasına o kadar faydalı ki.
Domates konservesine tuz konulmasının sebebi tadından ziyade, konservenin uzun süre dayanmasını sağlamaktır. Domates konservesine konulan tuz, doğal bir koruyucu görevi görmektedir. Kısa zaman içinde tüketmeyi planlıyorsanız, tuzsuz ya da az tuzlu olarak domates konservesini hazırlayabilirsiniz.
Konserve yapılacak sebzeler, düdüklü tencere gibi basınçlı kaplarda asitlik derecesine bağlı olarak 10-20 dakika kaynatılmalıdır. Asitlik seviyesi yüksek olan meyve ve domates gibi gıdalar, ortalama 20 dakika kaynatılmalıdır.
Konserve kutusunun üst ve alt kısmına bakarak, konserve ağızlarının düz ve deforme olmadığından emin olmalısınız. Bu şekilde duran konserve kapakları, konservenin bozulmadığını size gösterir.
Domatesleri soymadan önce iyice yıkayınız çünkü bu yöntemde domates kabuklarını da kullanacağız. Yıkadığınız domatesleri soyun. (kabukları ince soymaya gayret ediniz) ben soyacakla soydum incecik oldu :) soyduğunuz kabukları bir tepsiye yayıp buzluğa koyun.
Biberleri doğrayıp yağda hafif kavurup küçük küçük doğradığımız domatesleri de üzerine ekleyip 15 dk pişiriyoruz. Fırın tepsisine menemeni boşaltıyoruz. Soğuyunca buzdolabı poşetlerine tek seferde tüketebileceğimiz kadar paylaştırıp dondurucuya kaldırıyoruz.
İstediğiniz kadar domatesi yıkayın sapının olduğu yeri bıçakla kesip alın. Sonra domatesin ebatına göre dilimleyip poşetleyip buzluğa atın.
Domatesleriniz dilediğiniz çeşit domateslerden olabilir. Domates sos yapımında en çok tarla domates, pembe domates, lamba (linda) domates kullanılıyor ancak elinizde farklı çeşitlerde domatesler varsa onları da kullanabilirsiniz.
Mutlaka ve mutlaka konserveyi yaptığınız tarihi, konserve kutularının üzerine not etmeli ve bunun silinmeyeceğinden emin olmalısınız. Hazırladığınız ev yapımı konserve gıdaları; karanlık, serin ve kuru ve rutubetsiz ortamda en uygun şartlarda muhafaza etmelisiniz.
Hangi yöntem ve teknik uygulanırsa uygulansın domates dondurmada bugüne kadar başarı sağlanamamıştır. Nitekim dondurulmuş domates dilimleri çözülünce, adeta ezilmiş gibi bir nitelik kazanarak tekstürünü tümüyle kaybetmektedir.
Süzgeç yardımıyla tuzlu sudan çıkardığınız patlıcanları buzdolabı poşetlerine doldurun. Poşetlerin ağzını büzdükten sonra bir pipet yardımıyla içindeki havayı vakumlayın. Ağızlarını sıkıca kapattıktan sonra difrize koyabilirsiniz. Çiğ patlıcanları bu yöntemle 12 aya kadar dondurucuda saklamak mümkündür.
Patlıcanların kabuklarını soyduktan sonra oda sıcaklığında tamamen soğuyana kadar bekleyin. Soğuyan patlıcanları porsiyonlar halinde ayırın ve buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Poşetlerin ağzını düğümledikten sonra üzerine tarih etiketi koyun ve buzluğa yerleştirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri