Gelin duvağı tarihi Antik Yunan dönemine dayanır. O dönemde gelinlerin şeytani ruhlardan korunmak için kırmızı bir duvak taktıklarına inanılıyor. Bu inanışa göre kırmızı duvağı takan gelin hareket ettikçe alev gibi bir görünüme kavuşur ve kötü ruhları kaçırırdı.
Kırmızı duvak ne anlama gelir? Kırmızı duvak, Türk kına gecesinde kırmızı duvak, gelinin saçının üzerine takılır ve geleneksel olarak gelinin saçına, ebe veya bir kadın akrabası tarafından takılabilir.
Duvak, gelinlerin başlarını, bazen de yüzlerini kapayan dantel veya tülden oluşan süslü örtü. Elli yıl öncesine kadar pırlantalı elmasla taçlara tutturularak gelin başına konurdu. Kısa veya yere kadar uzun olabilir. Nikâh kıyılıncaya kadar gelinin başını örter, nikâhtan sonra damat tarafından açılır.
Hangi geline sorarsanız sorun, gelinliğin olmazsa olmaz parçası. Duvak, eski çağlarda gelinleri kötülüklerden korumak amacıyla takılırmış. Eski kraliyet ailelerinde ise gücün göstergesi olarak bilinirmiş. Duvak, ne kadar uzun seçilirse, aile o kadar saygın sayılırmış.
Duvak örtüp örtmemek tamamen kişisel bir tercihtir. Duvak çeşitlerinde bir çok farklı model bulunmaktadır. Seçtiğiniz her gelinlik için duvak tercihi de farklı olabilir. Gelin adayı ister duvağı takar isterse takmaz.
İlgili 16 soru bulundu
Bir diğer geleneğe göre duvak, gelinin baba evinden ayrıldığı için yaşadığı duygusallığı gizleme amaçlı kullanıyor. Bu amaç için çoğunlukla kırmızı ya da yeşil duvaklar tercih ediliyor. Kırmızı duvak “sevinç”, yeşil duvak ise “muradına erme” anlamına geliyor.
îzmir'e bağlı Bayındır îlçesi'nde ise duvak, Cuma günü yeni gelinin evinde kadınlar arasında düzenlenen bir eğlen cedir. Gelinliğini yeniden giyerek misa firleri karşılayan gelinin başına kırk parçalı, pembe veya kırmızı renkli duva ğı (yüzü açık bırakacak şekilde) örtülür (24).
Düğünden sonra olan pazartesi gününe yaygın olarak "gelin ertesi" denilir. Bugün, Senirkent ve Yalvaç'ta "gelin yüzü", Yenişarbademli'de "bürümcek günü", Keçiborlu'da “gelin yanı”, Gelendost'ta “gelin aşı/ertesi” olarak adlandırılır.
Genellikle erkek tarafı geline takı seti ve bilezik takarken damada ise tam altın ya da zincir takabiliyor. Erkek tarafı nişanda geline takı seti taktı ise düğünde sadece bilezik ya da tam altın takabiliyor.
En uzun ve en kalın tel mutlaka geline takılacak olan özel teldi. Gelinin ahretliği (sağdıç) arkadaşları ve yakınları da gelin kınasında mutlaka gelin teli takarlardı saçlarına. Bir de bazı geleneğe göre bekâr kızlar gelin teli yumağından tel çekerlermiş, kısa teli çeken yakın zamanda evleneceği anlamına gelirmiş!
Gelin Damadın Ayağına Neden Basar? Aslında sadece gelinler değil damatlarda gelinlerin ayağına basabilir asıl önemli olan kimin daha hızlı olduğu diyebiliriz. Gelinin damadın ayağına basması hem eğlenceli bir gelenek. Hem de evde ayağa basanın sözü geçer manasına geliyor, tabi kadınlar genelde daha hızlı davranıyor.
Sağdıçların düğündeki işlevleri; sağdıç olan kişilerin düğün esnasında her türlü hizmette yer aldığı görülmektedir. Gelinin sağdıçları, çeyizin serilmesi, gelinin hazırlanması, oyun oynanması, kına yakılması, kına yakıldıktan sonraki uygulamalar, düğün evine hizmet gibi konularda gelinin yanındadırlar.
Çeyizle beraber kız evinden giden kadınlar çeyizleri asar ve gelin odasını hazırlar. Gelin hazırlanır, gelin almak üzere oğlan evinin akrabaları ve kaynana kız evine giderler. Gelin kızın babası yakın akrabaları duvak örterler, görümlük para verirler.
Türkiye'de evlenecek olan kadınların birçoğunun düğün gününde beline kırmızı renkte bir kuşak bağlanır. Yıllardır bu kuşağın evlenen kadının 'bekaretini' temsil ettiği düşünülür.
Bu adla anılmasının sebebi, gelinin gayretli ve kudretli olması, ailesine sonuna bakar bağlı olması içindir. Kuşak aynı zamanda gelinin güçlü olmasının da sembolüdür. Gelin kuşağının 3 kez bağlanmasının bir nedeni de gelinin evine bolluk-bereket ile gitmesini sağlamaktır.
Telli duvaklı TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Duvakla ve telle süslenmiş olan (gelin)
Yüz görümlüğü hediyesi genellikle düğün gecesi takılır. Damat gelinin duvağını açmadan önce yüz görümlüğü hediyesini takar, daha sonra duvağı kaldırır ve gelini alnından öper.
Düğünler ve özellikle gelin adayları için tercih edilebilecek 25 gram altın bilezik modelleri, aynı zamanda yatırım için de son derece iyi bir tercih olarak ön plana çıkar.
Aile çok fakir ise en az 2 çift (4 adet) bilezik istenir. Bunun yanında olmazsa olmazlar saat, yüzük, küpedir. Daha varlıklı ise en az 4 çift (8 adet) bilezik, küpe, gerdanlık, saat istenir.
Gelin gerdek odasına girmeden önce kapıya bir parmak yağ çalar,çivi çakar,gelinin eline ekmek verilir.Gelin ekmekleri omzundan geri atar.Orada bulunanlar ekmekleri toplarlar.Gerdek gecesi akşamı hoca çağrılır.Daha önce kıyılmış resmi nikaha ilaveten dini nikah kıyılır.Damat sağdıcı tarafından yumruklanarak gelin ...
Hassas bir cilt yapısına sahip olan kişilerin cilt kusurlarının iyileşebilmesi için daha uzun bir süreye ihtiyacı bulunmaktadır. Bu nedenle hassas cilde sahip olanların ağda gibi epilasyon işlemlerini 7 veya 8 gün önceden yaptırması da önerilmektedir.
Yatağı, yatak odasını oğlan tarafı hazırlar. Yatak hazırlanacağı zaman kızlar toplanıp çeyiz yünü yıkamaya giderler.
Duvak şiiri, Yavuz Bülent Bakiler'in en bilindik şiirleri arasında yer almaktadır. Anadolu'ya ve Anadolu insanına eğilen duvak şiirinin, sade ve rahat bir dili bulunmaktadır.
“Duvak” genel olarak, hem kız, hem de erkek tarafından bayanların katıldığı, ortak bir eğlence görünümündedir. Kütahya'da duvak eğlencesine sadece erkek tarafının kadınları davet edilir, kız tarafından hiç kimsenin katılmaz.
"Tepeden duvak" ya da "Türkan Şoray duvağı" da denilen patlayan duvak tipleri aslında bir duvak modeli değil, duvağın takılış biçimidir. Tarak tokanın üzerine monte edilen duvak, gelin saçının tepesine takılır ve tüller genişleyerek açılan bir görünüm oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri