Kabaklar için ocak açılarak ekim yapılır.
Balkabağı, Ocak ile Mart arasındaki dönemde ve Eylül ile Aralık arasındaki dönemde yetiştirilebilir. Ayrıca, Mayıs ile Haziran arasındaki ilk yağışlardan sonra sulama gerektirmeyen ürünler için ekim de başlatılabilir.
Su Kabaklarının Ekimi
*Tohumların ekim zamanı toprağın ısınmaya başladığı (bölgesel olarak değişiklik gösterebilir), Şubat ayının sonu, Mart, Nisan ve Mayıs aylarıdır. *Tohumlar 1-2 gün bardak içerisindeki suda bekletilir. Su üstünde kalan/yüzen tohumlar bozuk, boş dikime uygun değildir.
Çok verimli, kolay hasat edilen standart bir üründür. -Dış Mekan İçin Ekim Zamanı; İlkbahar,Yaz. -İç mekanda dört mevsim ekim yapabilirsiniz. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir.
Kabak tohumları, toprağın ısınmaya başladığı ilkbahar veya yaz mevsimlerinde ekilir. Optimum sıcaklık aralığı genellikle 18-30°C civarındadır. Bu sıcaklık aralığında, kabak bitkisi daha hızlı büyür ve verimli bir şekilde meyve verir.
İlgili 38 soru bulundu
Kabaklar için ocak açılarak ekim yapılır. Tıpkı fasulye yetiştiriciliğinde olduğu gibi kabak yetiştiriciliğinde için de ocak adı verilen açtığınız çukurlara tohumlarınızı ekebilirsiniz. Çukurları ekimden 10 gün kadar önce açarsanız çok daha verimli olur. 30x30 ölçüsünde ve 10 cm derinliğinde çukurlar açın.
Kabak yaz mevsiminin tüm aylarında yenebilecek bir sebzedir. Hazirandan eylül sonlarına kadar doğal yetiştirilen kabakları tüketmeniz mümkündür. Ancak kış aylarında da birçok tezgahta kabak bulabilme imkanı vardır.
İlkbahar ve sonbahar devreleri arasında uygun şartlarda iyi gelişir. Ancak sıcak dönemlerde düzenli olarak sulama yapılmalıdır.
Kabak meyveleri çok hızlı büyüdüğü için sulamayı oldukça sık aralarla ve mümkünse 3-4 gün aralarla yapmak, bitkinin gelişmesi ve verimi bakımından çok faydalıdır. Kabaklarda susuzluk, sabah ve akşam saatlerinde yapraklarının anormal olarak pörsüyüp aşağıya doğru sarkmaları ile kolayca anlaşılır.
Bal kabağı, kış meyvesi olarak bilinir. Özellikle Kasım ve Aralık aylarında pazar tezgahlarında sık sık rastlamak mümkündür. Ancak ekim zamanı da hasat dönemini belirler. Ekim işleminden 110-120 gün sonra hasat edilmesi gerekir.
Balkabağının toplanma zamanı bölgeden bölgeye değişmekle birlikte genellikle ekim ve kasım aylarında toplanır. Bu aylar arasında balkabağının meyveleri tam olarak olgunlaşır ve en lezzetli hale ulaşır.
Fakat en ideal ekim dönemi ilkbahardır. Hasat döneminden sonra balkabağı çekirdeklerini kurutarak tohum için saklayabilirsiniz.
sonu-Mayıs başında yapılır. Ekimde mibzer kullanılabilir. Bunun yanında elle ekim yapan üreticiler de bulunmaktadır. Kullanılan çeşidin dikine büyüme göstermesi veya yayılıcı gelişme göstermesi dikkate alınarak tohumlar 60x60 cm, 70x70 cm veya 80x80 cm aralıklarla açılmış olan ocaklara ekilir.
Uygun ortamda yetiştirilen yazlık kabak fideleri, 60-80 cm sıra arası ve 50-60 cm sıra üzeri mesafe korunarak ocaklara dikiliyor. Eğer tohumla yetiştiricilik yapılacaksa 60-80 cm sıra üzeri aralıkla tohum ekiliyor. Her ocağa 2-4 adet tohum verilmesi yeterli oluyor.
Kabak meyveleri çok hızlı büyüdüğü için düzenli ve yeterli sulama önemlidir. Kabak bitkisi toprakta nemli bir ortamı sever, ancak su birikiminden hoşlanmaz, bu nedenle drenajın iyi olması önemlidir. Sık aralıklarla sulama, bitkinin gelişmesi ve verim bakımından önemlidir.
Yaz sebzeleri, sıcak havalarda yetişen ve yazın tüketilen sebzelerdir. Bu sebzeler arasında en popüler olanları domates, biber, patlıcan, kabak, salatalık, fasulye ve mısır gibi sebzelerdir. Bu sebzeler genellikle mayıs, haziran ve temmuz aylarında ekilir.
Toprak İsteği: Çok ağır ve kumlu topraklar haricinde tüm topraklarda yetiştiriciliği yapılabilir. Derin, geçirgen, su tutma kabiliyeti çok iyi, organik ve mineral maddelerce zengin tınlı topraklarda en iyi ürün alınır. Kumlu topraklarda çiftlik gübresi ve ticari gübre kullanılır kabak yetiştiriciliği yapılabilir.
Kabak yetiştiriciliğinde budama işlemi pek yapılmaz. Bunun yerine hastalanan yaprakları koparmak yeterlidir.
Bitkiler meyve vermek için besin maddelerine ve tozlaşmaya gerek duyar. Eğer toprakta yeterli miktarda besin elementi yoksa ve yeterli tozlama olmaz ise meyveler tutmaz sararıp dökülür.
Sağlıklı kış sebzeleri olarak; brokoli, karnabahar, ıspanak, pırasa, kabak ve kara lahanayı tüketebilirsiniz.
Kasım ayında genel olarak kışlık sebzeler; Brokoli, bakla, enginar, yer elması, ıspanak ve turp ekimi yapılır. Buğday, yulaf, arpa, yonca ve bezelye tohumları ekilebilir. Soğuk havanın hakim olması ile birlikte, yenilen içilen besinlere daha çok dikkat edilmelidir.
Ekim ayında ekilebilecek sebze sayısı oldukça fazladır. Ispanak, maydanoz, taze soğan, nane, semizotu, dereotu, marul, kabak, roka gibi çok sayıda sebze bu ayda ekilebilenlerden bazılarıdır. Her mevsimin kendine özgü özellikleri olması nedeni ile ekilen sebze ve meyve türlerinde de değişiklik olması kaçınılmazdır.
Yaz Meyveleri:
Yaz sebzeleri arasında taze patates, marul, enginar, kabak, taze fasulye, bamya, bezelye, dolmalık biber, sivribiber, taze sarımsak, mısır, salatalık, domates, börülce yer alır.
Tohumlar, direk tarlaya ekilebildiği gibi viyol ve torbalarda da yetiştirilip tarlaya aktarılabilmekte- dir. Toprağın sıcaklığı 10-12°C'yi bulduğunda 60- 80 cm sıra arası, 40-60 cm sıra üzeri olacak şekilde ocaklara ekim yapılmaktadır. Sakız kabakları tekli masuralar üzerinde yetiştirilir.
Yavaş yarayışlı Kompost hayvan gübresi, peletli gübreler ve organik gübrelerle desteklenen toprakta yetişen kabak bol hasat verir. Tohumlar iç mekânda Nisan ayından itibaren, dış mekânda ise son donlardan sonra toprak ısınmaya başlayınca ekilir. İç mekânda erken fidelenen tohumlar, erken hasat almanızı sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri