Kışlık kabaklarda sapın kuru olmasına rağmen koparılması uygun olmaz. Kışlık kabaklar da kesilerek hasat edilmelidir. Yağlık kabaklar, hava durumuna bağlı olarak eylül ve ekim aylarında hasat edilir.
Kabak yaz mevsiminin tüm aylarında yenebilecek bir sebzedir. Hazirandan eylül sonlarına kadar doğal yetiştirilen kabakları tüketmeniz mümkündür. Ancak kış aylarında da birçok tezgahta kabak bulabilme imkanı vardır.
Balkabağının olgunlaştığı zaman pedinkülü kuru ve serttir. Pedinkül hala yeşil ise olgunlaşmasını beklemek gerekmektedir. Bitkinin üzerindeki yapraklar ve kırbaçlar kısmen sararmış ve kurumuştur. Balkabağı olgunlaştığında koyu turuncu zengin bir renge sahiptir.
Kasım ayında ise balkabağı, kabak, beyaz lahana, kereviz, pırasa, yerelması, havuç, ıspanak, karnabahar, pazı, mor lahanayı sebze olarak tüketirken meyve olarak ise eviz, kestane, üzüm, elma,muz, mandalina, nar, armut, kivi, greyfurt tüketebilirsiniz.
Kabaklarda vejetasyon süresi yazlık çeşitlerde 100-130 gündür. Uzun süreli kuraklık ve aşırı nem mantari hastalıkların yayılmasına neden olur. Bu nedenle yetiştirme dönemleri ve yerinin iyi seçilmesi gerekmektedir. Kabaklar toprak isteği bakımından çok seçici olmamakla beraber çok ağır ve kumlu toprakları sevmez.
İlgili 26 soru bulundu
Kabakları kurutarak kışa iyi bir hazırlık yapmak istiyorsanız pişirme yönteminiz her ne olacaksa olsun kabakların iyi bir şekilde kuruması için bir yorgan iğnesi yardımıyla ipe dizerek kurutmaya uygun bir yere asın ya da dilimledikten sonra biz bez üzerine dizerek güneş altına bırakın.
Gölgeli ve ağaç altlarında kabak yetiştiriciliği yapılmaz. Gölgeli yerlerde bitki hem narin bir yapı kazanır hemde bitki üzerinde dişi çiçek oluşturma ve meyve bağlama oranı azalır, verim düşer. Kabaklarda vegetasyon süresi yazlık çeşitlerde yaklaşık 100, kışlık çeşitlerde ise 180-200 gündür.
Kabak yaz mevsiminin tüm aylarında yenebilecek bir sebzedir. Hazirandan eylül sonlarına kadar doğal yetiştirilen kabakları tüketmeniz mümkündür. Ancak kış aylarında da birçok tezgahta kabak bulabilme imkanı vardır. Bunlar da sera ile yetiştirilen kabaklardır.
Yaz sebzeleri arasında taze patates, marul, enginar, kabak, taze fasulye, bamya, bezelye, dolmalık biber, sivribiber, taze sarımsak, mısır, salatalık, domates, börülce yer alır.
Kabak meyveleri çok hızlı büyüdüğü için sulamayı oldukça sık aralarla ve mümkünse 3-4 gün aralarla yapmak, bitkinin gelişmesi ve verimi bakımından çok faydalıdır. Kabaklarda susuzluk, sabah ve akşam saatlerinde yapraklarının anormal olarak pörsüyüp aşağıya doğru sarkmaları ile kolayca anlaşılır.
Osmanlı saraylarından çıkma yemeklerden biri olan zeytinyağlı kabak kalye içinde et olmayan ama yediğinizde et yemiş kadar doymuş hissedebileceğiniz bir yemektir. Kalye kelime olarak yağda kavrulduktan sonra kaynatılmış etsiz pişmiş sebze yemekleri anlamına gelir. Anadolu'da 'kale' olarak da bilinir.
Bal kabağı, kış meyvesi olarak bilinir. Özellikle Kasım ve Aralık aylarında pazar tezgahlarında sık sık rastlamak mümkündür. Ancak ekim zamanı da hasat dönemini belirler. Ekim işleminden 110-120 gün sonra hasat edilmesi gerekir.
Kabak tatlısının ilk aşaması kabağın seçimi ile başlıyor. Biz bir tek tip kabak görüyoruz genelde ama bal kabakları da kendi içlerinde ayrılıyor. Tatlı yapmak için daha sert ve şeker oranı yüksek bal kabaklarını seçmenizi öneririz.
Bu tarif için 2. bir yöntem; küp küp doğradığımız kabaklarımızı uygun bir kap içerisine alalım. Üzerine kabuğunu soyarak doğradığımız domatesi ilave ederek kaşık yardımı ile karıştıralım. Daha sonra kabaklarımızı buzdolabı poşetlerine paylaştırarak yine havasını alalım ve ağzını kapatalım.
Kabak tohumu ekimi için genellikle İlkbahar, Sonbahar ve yaz ayları tavsiye edilir.
Soğuk maruziyeti kabaklara zarar veriyor. Hatta sıcaklık -2, -3 derecelere düştüğünde kabak bitkileri, ölebiliyor. Buna ek olarak kabak tohumlarının çimlenmesi için 10-12 dereceye ihtiyaç duyuluyor.
Genel olarak onlara bal kabağı diyoruz ama aslında dünyada kış kabaklarının yüzlerce çeşidi var. Bazılarının kabukları kıpkırmızı, bazıları ise koyu yeşil. Bazılarının kabukları pürüzsüzken, bazılarınınki pütür pütür. Kocaman kabakların yanında elinizin içine bile sığabilen minicik olanlar da var.
Balkabağının toplanma zamanı bölgeden bölgeye değişmekle birlikte genellikle ekim ve kasım aylarında toplanır. Bu aylar arasında balkabağının meyveleri tam olarak olgunlaşır ve en lezzetli hale ulaşır.
Balkabakları kış ayı hariç her mevsimde ekilebiliyor. En taze balkabağına ulaşmak isteyenler Ekim ayının başlangıcında marketlere giderek satın alabiliyor. Balkabakları Ekim ayının başlamasıyla birlikte marketlerdeki yerini alıyor. Hasadı yapılarak, tüm marketlere taze olarak ulaştırılıyor.
Peki, kış mevsimi sebzeleri ve meyveleri neler? İşte mevsimin ürünleri: Sebzeler: Lahana, yer alması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar.
Potasyum eksikliğinde meyve renginde ve kalitesinde bozukluk, soluk çiçeklenme, yaprak kenarlarında yanıklık, hastalık görülür. Fosfor eksikliğinde tohum oluşmaz ve meyve büyümez. Kalsiyum eksikliğinde yaprak yanıkları ve zayıf kök görülür. Kükürt eksikliğinde yaprak sararması, verimsizlik ve kalitesizlik görülür.
UYGULAMA: Bitkinin kök gelişim dönemi vegatasyon dönemi 100 gün olduğundan 5-6 yapraktayken (Kaymak tabakasını kırmak ve yabani ot mücadelesi için yapılan temizlikten sonra) EkosolFarm Sıvı Solucan Gübresinin ilk yaprak uygulamasını dekara 350 cc. olacak şekilde uygulanmalıdır.
Çapalama: Tohumlar 10-12 gün sonra topraktan çıkar. Her ocakta 1 adet bitki bırakılmak üzere ocaklarda seyreltme yapılır. Seyreltme ile beraber çapa yapılarak topraktaki kaymak tabakası kırılarak bitkinin kökünün hızlı gelişmesine teşvik edilir. Sonrasında 15-20 gün ara ile en az 2 defa daha çapa yapılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri