Sarmalık olan yaprakları istediğiniz miktarda dizin ve poşetlere yerleştirin bir tutam kadarda haşlanmış saplarından koyun. Yemeklik lahanayı da istediğiniz miktarda poşetlere yerleştirin. Poşetlerin havasını alıp sıkıca bağlayın ve derin dondurucuya kaldırın. Kışın gerektiği zaman çıkarıp tazesi gibi kullanıyorum.
Fokurdamaya başlayan suyun içerisine lahanaları koyun ve 2 dakika kadar bekledikten sonra süzgeç yardımıyla alarak hemen soğuk suyun altına tutun. Süzülen lahana isteğe göre sadece ikiye bölünerek ya da yapılacak yemeğe göre ayrılarak poşetlerde veya kaplarda dondurucuda saklanabilir.
Kara lahana derin dondurucuya konur mu? Lahana yapraklarını buzdolabı poşetine veya hava almayacak bir kabın içerisine yerleştirin. Lahanayı buzlukta 3 aya kadar muhafaza edebilirsiniz. Kırmızı lahana doğrarken elleriniz boyanırsa, limon suyu ile ellerinizi ovuşturarak boyanın çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Kaynayan suya tüm lahanaları tek tek bırakıyoruz. Ara ara üzerine bastırıyoruz. 3-4 dakika kaynayan lahanaları soğuk suya alıyoruz soğumaya bırakıyoruz. Süzgeçle süzdükten sonra sarma büyüklüğünü ayarlayarak kesip dolap poşetlerine bırakıyoruz.
*Sarmalık şekilde bıçakla doğranır. İç harç konulur ve yapraklar tek tek sarılır. *Buzluk poşetine muntazam bir şekilde tek tek sarmalar yerleştirilir. Buzluğa kaldırılır.
İlgili 43 soru bulundu
Sarmalık olan yaprakları istediğiniz miktarda dizin ve poşetlere yerleştirin bir tutam kadarda haşlanmış saplarından koyun. Yemeklik lahanayı da istediğiniz miktarda poşetlere yerleştirin. Poşetlerin havasını alıp sıkıca bağlayın ve derin dondurucuya kaldırın. Kışın gerektiği zaman çıkarıp tazesi gibi kullanıyorum.
Lahanayı ince dilimleyin ve üzerine tuz dökerek elinizle ovun. Ovduğunuzda lahanaların suyu çıkacaktır. Bu suyu iyice süzdürün. Lahanaların üzerine zeytinyağı ve sirke dökün ve ağzı sıkıca kapanan cam bir kapta buzdolabında saklayın.
Karalahanaların yapraklarını sirkeli su ile iki kere yıkadıktan sonra suyunu salması bekleyin. Çiğ olarak Koroplast Kilitli Poşetlere, tek seferde pişirilecek şekilde ayırın. Daha sonra koroplast Kilitli poşetlerine koyulan karalahanalar üstlerine hafifçe bastırarak preslenip dondurucuya koyun.
Karabiber ve kuru naneyi de ekleyince sarma içiniz hazır demektir. Uygun şekilde keserek parçalara ayırdığınız lahana yaprağını tezgaha alarak bir kenarına iç koyun.
Lahanayı yıkayıp ince ince dilimlenir derin bir kaba alınır ardından su, tuz, limon tuzu, ilave edilir, en az bir gün bekletilmesi gerekir daha sonra ne zaman kullanmak isterseniz tercih ettiğiniz yemeklerle yenilir. Ve suyunu da salatalarda kullanabilirsiniz, nar ekşisi yerine çok pratik bir salata.
Kaynatılıp sıvı halde de tüketilebilen sebzenin suyunun da birçok faydası bulunmaktadır. Karalahana suyu; cilt ve saç köklerini besler, mide ve bağırsak ülserine iyi gelir, bağışıklık sistemini güçlendirir, vücudu toksik maddelerden arındırır, idrar söktürücüdür, yağ yakımını hızlandırır ve kilo vermeyi destekler.
Kara lahananın mevsimi ve saklanması
Kara lahana, kasım ve aralık ayına kadar tarlada ve bahçede büyüyebilen bir sebzedir. İlkbaharda dikildiğinde mayıs ve haziran ayılarında toplanabilen bitki, temmuz ve ağustos aylarında dikildiğinde kasım ayında toplanır.
Kesik halde saklamak için; Lahanayı yarım ya da çeyrek parçalar halinde kesin ve şeritleri ince bir şekilde dilimleyin ve dilimlenen lahanayı Koroplast Kilitli Poşet içerisine yerleştirin ve buzdolabına koyun. 1 hafta içerisinde tüketilmelidir.
Lahananın göbek kısmı güzelce oyulur biraz derine inerekten ve lahana geniş bir tencereye oturtulur. Tencerenin boyu lahanayı geçmek zorunda değil. üzerine sıcak su dökülür tencerenin yarısına kadar gelecek şekilde. İki üç dakika kaynatılır ve büyük bir çatal yardımıyla dikkatli bir şekilde lahana ters çevrilir.
Sarmalık lahana seçerken yapraklarının ince ve sık kapanmış yapraklı secmeye özen gösterirseniz daha iyi sonuç alırsınız. Sık kapanmış yaprak ne demek onuda söyleyim. Lahananın yaprak kısmının ortasına bastırınca içeri doğru gitmez yumuşak olmaz. Yapraklar gevşek olmadığı için lahana hareket etmez.
Suyu iyice çıkıp yumuşayana kadar ovma işlemine devam edin. Burada işin sırrı limon ya da sirkenin mor lahanayı yumuşatmasını sağlamak. Onlarsız olmaz. Bu aşamada dilerseniz limon tuzu ya da şeker ilavesi de yapabilirsiniz.
Sos için; sarmısakları tuz ve şekerle birlikte dövün. Sirke (limon suyu ya da nar ekşisi de kullanabilirsiniz) ve zeytinyağını katıp karıştırın. Lahana henüz ılık haldeyken sosunu aktarıp karıştırın ki iyice çeksin.
Lahana haşlanırken koku bırakmaması için en sık kullanılan yöntem lahana haşlama esnasında tencerenin içerisine elma kabuklarının atılmasıdır. Böylelikle lahananın kokusunu elma kabukları bastıracak aynı zamanda da lahananın hazmedilmesini kolaylaştırmaya yardımcı olacaktır.
Yaprakları sararmış, pörsümüş ve tadında acılık olan lahanalar kesinlikle tüketilmemelidir. Zira bağırsakları bozabilir.
Sarmalık lahana seçerken yapraklarının ince ve sık kapanmış yapraklı secmeye özen gösterirseniz daha iyi sonuç alırsınız. Sık kapanmış yaprak ne demek onuda söyleyim. Lahananın yaprak kısmının ortasına bastırınca içeri doğru gitmez yumuşak olmaz.
Derin bir yoğurma kabına alın lahanaları. Üzerine tuzu atın ve iyice yoğurun 3 4 dakika yoğurun. Limon suyu ve sirkeyide ilave edip iyice karıştırın ve kavanoza koyup altta kalan suyu da üstüne ilave edip kapağını kapatın. Buzdolabına kaldırıp istediğiniz zaman hatta akşama yemeğin yanına çıkarıp yiyebilirsiniz.
Lahana ilk önce dış kirli kabukları soyulur. Daha sonra ters çevrilip tam ortasından SAP kısmı bıçakla bir güzel resimde görüldüğü gibi çıkartılır. Daha sonra lahanayı alabilecek bir tencereye kaynayan suyun içine lahanayı koyup kapağını kapatırız. Kaynamaya başladıktan 15 dakika sonra lahanamız hazırdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri