Balkonunuzdaki patatesleri eğer mümkünse temiz bir çuvala doldurabilirsiniz. Çuvalın yanı sıra karton kutular da patateslerinizi balkonda muhafaza edebilmeniz açısından oldukça idealdir. Eğer karton kutu tercih edecekseniz kutunun etrafına küçük hava delikleri açmalı ve patateslerin hava almasını sağlamalısınız.
Patateslerini her zaman karanlık bir yerde, 20 derecenin altında, güneş ışığı almayan ve kuru bir yerde saklamalısın. Patatesler başka sebze ya da meyvelere temas etmemeli, mümkünse çuval, sepet ya da da kutu içinde saklanmalıdır.
Patatesleri çuval, sepet ya da kutu içine yerleştirerek saklayın. Patatesleri saklarken plastik poşetlerin içinde tutmamalı. Mümkünse onları hava alabilen çuvalların, sepetlerin ya da kutuların içine koyarak saklamalısınız.
Patates ve soğan uzun süre bozulmadan durabiliyor. Genelde patates soğan için özel satılan saklama kutularında muhafaza ediyor olsak da uygun ortam koşullarında saklamak patates ve soğanın taze kalmasını ve uzun süre dayanmasını sağlamak mümkün. Patates ve soğanları kullanacağınız zaman yıkamak hemen bozulmasını önler.
Çiğ patates oda sıcaklığında 1 haftadan 1 aya kadar çürümeden kalabilir. Daha soğuk, kiler gibi ortamlarda biraz daha uzun süre dayanabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Eğer patateslerinizi uzun vadede muhafaza etmek istiyorsanız plastik poşet kullanmamalısınız. Balkonunuzdaki patatesleri eğer mümkünse temiz bir çuvala doldurabilirsiniz. Çuvalın yanı sıra karton kutular da patateslerinizi balkonda muhafaza edebilmeniz açısından oldukça idealdir.
Patates yetişme mevsimi boyunca ortalama 15- 18°C bir sıcaklık ister. Ancak bu ortalama sıcaklık üzerine gün uzunluğu ve ışık yoğunluğu etkilidir. Özellikle bitki gelişmesinin ilk devrelerinde -2°C' lik sıcaklık kısa bir sürede bitkiyi dondurabilir. En çok ilkbahar donlarından korkulur.
Patateslerinizi küp küp ya da yuvarlak bir şekilde doğrayıp saklayamak için doğradıktan sonra buzdolabı poşetine aktarmanız yeterli. Ardından buzlukta patateslerinizi uzunca bir süre saklayabilirsiniz.
Eğer vaktiniz varsa patateslerinizi buharı çıkana kadar bekletmeniz daha iyi olacaktır. Poşetlerimizin fermuarlarını kapatalım ve dondurucuya kaldıralım. Patateslerinizi kullanırken dilediğiniz kadarını alıp deri kalanını tekrar dondurucuya kaldırabilirsiniz. Dondurduğunuz patateslerinizi 6 aya kadar saklayabilirsiniz.
Patatesleri asla plastik bir poşet ya da torba içinde saklamayın. Patateslerin hava geçiren bir malzeme içerisinde olması gerekiyor. Bez bir çuval, torba, sepet ya da kuturların içerisi olabilir. Şimdi adım adım patates saklama yöntemlerini inceleyelim.
Bütün halinde soyulmuş patates buzdolabında soğuk suda üzeri kapalı bir şekilde en fazla 24 saat bekletilebilir. Bir iki damla limon suyu veya sirke ile kararmaları önlenebilir. Patatesin kesildikten sonra kararması veya pembeleşmesi zararlı bir durum değildir.
Soğanı saklamak için en uygun ortam, serin ve karanlık yerlerdir. Soğanları çuvala koyarak serin, kuru ve güneş görmeyen bir alanda aylarca muhafaza edebilirsiniz. Ancak çuvalın içinde saklarken, betonla temas etmemesine özen gösterin. Serin bir yerde hafif kokulu soğanı, 1-2 aya kadar saklayabilirsiniz.
Soğuk depolarda tohumluk patatesler +2 ile +4°C arasında saklanırken diğer patates türleri +4 ile +10°C arasında muhafaza edilir. Ancak soğuk depolamada sıcaklık ve rutubet kontrolü kadar karbondioksit kontrolü de önemlidir. Yükselen karbondioksit kontrol altına alınmalı ve belirli limitler içinde tutulmalıdır.
Patates ne zaman ekilir? Tohum patatesi kış aylarında (ya da ilkbaharda şubat-nisan aylarında) veya yazın (çoğu bölgelerde temmuz-ağustos aylarında) tepe veya eğimli tarların güneşli bir bölümünü seçerek ekeriz. Ekimden 3-4 ay sonra yer altında oluşan yumruların hasadını yapabiliriz.
Patatesleri bahar ayına kadar toprak altında sakladıklarını belirten Salih Çapa, “Patatesleri bahara bırakmak için toprağa koyuyoruz. Toprağın altında patates hem tatlanır, hem de iyi şekilde saklanmış olur. Asla dondan da etkilenmez. Bu yöntemi de atalarımızdan, dedelerimizden öğrendik.
Yağ cızırdamaya başladıktan sonra 5 dk pişirin, Ateşten alıp süzün ve kağıt havlu serilmiş geniş bir tepsiye yayın, Soğuduktan sonra buzdolabı poşetine koyup dondurucuya kaldırın, En az 1 gece beklettikten sonra çözdürmeden kızgın yağın içine atarak kızartın.
Ön pişirme yaptığımız patatesleri kağıt havlu serili bir tabağa alıp soğuyunca üzerindeki yağı kağıt havluyla alalım. Tam bu sırada lezzetini arttırmak için varsa deniz tuzu serpelim ve patatesleri kilitli buzdolabı poşetine koyup buzluğa atalım. En az 24 saat buzlukta durmalı.
Başka sebzelerle karıştırılan patates daha kolay bozulacaktır. Soyulmuş patetesi saklamak için yağ ve tuz kullanabilirsiniz. Buzlukta saklayacağınız soyulmuş patetslerin içerisine zeytinyağı ve tuz koyarsanız uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
The Mirror gazetesinin ajansın internet sitesinden aktardığı bilgiye göre; buzdolabına konmaması gereken en kritik yiyecek patates. Çünkü buzdolabında saklandığında, patatesin içindeki nişasta şekere dönüşüyor.
Eğer uzun bir süre boyunca saklamak istiyorsanız evinizin serin ve güneş görmeyen yerlerinde saklayın. Buzdolabı ortamı +4 derece olduğu için patateslere uygun değildir. Patatesleri saklamak için sepet ya da çuval tercih edebilirsiniz.
Patatesi saklamanın en doğru yolu soğuk, karanlık, kuru bir yerde tutmak olacaktır. Bu yüzden patatesi satın aldıktan sonra sandık, kutu, açık kavanoz ya da delikli bir poşetini içinde muhafaza etmeniz daha doğru olacaktır. Kullandığınız bu yöntemler patateslerin hava almasını sağlayarak bozulmalarını engelleyecektir.
Patatesten ortalama 2.500 – 3.000 kg/da verim alınabilir.
Patates ekimi kış aylarında veya ilkbahar aylarında yahut yaz aylarında yapılabilir. Patates ekimi çoğu bölgelerde temmuz ve ağustos aylarında yapılmaktadır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Patates eksi kaç dereceye kadar dayanır? Soğuk depolarda tohumluk patates 2-4 derece arasında saklanırken, diğer patates türleri 4-10c arasında korunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri