Turşu yapmak için genellikle en uygun zaman güz dönemidir. Turşuda kullanacağınız meyve ya da sebzenin taze olmasına dikkat etmelisiniz.
Turşu yaklaşık olarak 15 gün içerisinde olgunlaşır. 15 gün beklenilmesi turşu için yeterlidir.
Turşu hemen hemen her dönem aralığında yapılmaktadır. Bu istediğiniz mevsimdeki ham maddelere göre belirlenmektedir. Örneğin, kışın birbirinden leziz elmalardan turşu tutabilirken, yazın karışık ve uygun fiyatlı sebzelerden dilediğiniz gibi turşu tutabilirsiniz.
Sonbaharın gelmesiyle birlikte kışlık hazırlıkları da sofralarda yerini almaya başladı. Kış hazırlığı denildiğinde ilk akla gelen ise turşu yapımıdır. Mevsimin en taze meyve ve sebzeleriyle hazırlanan bu turşular, hemen hemen her yemeğin yanında afiyetle tüketilir.
Turşu hemen hemen ham olan tüm malzemelerle yapılabilir. Bu sebeple mantık olarak mevsimi yoktur. İster yaz kirazıyla ister kış elmasıyla hazırlayabilirsiniz.
İlgili 45 soru bulundu
İzmir'in Ödemiş ilçesinde haziran ayının ilk haftasından itibaren hasadı yapılan kornişon olarak da bilinen turşuluk salatalığın üreticiye can simidi olması bekleniyor.
14 KASIM DÜNYA TURŞU GÜNÜ
Tamam, hepimiz turşu âşıklarıyız.
Karnabahar, kereviz, soğan, havuç gibi kış sebzeleri, bahar sebzelerinden biraz daha fazla A vitamini içerir, bolca lif ve mineral barındırırlar. Bu sebeple, sonbaharda kurduklarımızın yanında sofraya alacağımız kış sebzesi turşuları, besin değeri açısından da oldukça zenginleşmeyi sağlayacak.
Her bir litreye ayrı ayrı 1 yemek kaşığı kaya tuzu, 1 çay kaşığı limon tuzu, 1 çay kaşığı tozşeker ve 1 çay bardağı üzüm sirkesi ekleyelim ve üzerine kaynar su dökelim. Kapağı sıkıca kapatıp ters çevirelim. 10 gün sonra turşumuz hazır.
Tuz, şeker, sirke, limon tuzunu kaynar su ile çözündürelim ve turşumuzun üzerine dökelim. Kavanoza dolana kadar kaynamış su ile dolduralım. Kapağını sıkıca kapatıp kavanozu iyice çalkalayalım. Güneş görmeyen bir yerde 4-5 gün muhafaza edelim.
5 litrelik turşu için; 1 çay bardağı iri kaya tuzu. 1,5 su bardağı üzüm sirkesi. 1 yemek kaşığı limon tuzu.
Beyaz sirke de turşu yapımında kullanılabilen bir sirke çeşididir. Salatalık turşusu ne zaman yapılır diye sorulduğunda ise genelde kışa hazırlık için yaz sonunda yapılır olarak cevap verilebilir. Salatalık turşusu kaç günde olur sorusu da önemlidir. Yaklaşık 15 gün içinde yenmeye hazır olacaktır.
Sıcak hava, özellikle direkt güneş ışığı turşularınız için iyi değildir. Bu nedenle serin bir kileriniz yoksa yazın turşular için en ideal saklama alanı buzdolabı olacaktır.
5 yemek kaşığı kaya tuzu (eksik olursa ekleyebilirsiniz) 2, 5 litre hazır su (eksik gelirse ekleyebilirsiniz) 3 su bardağı sirke (üzüm sirkesi)
Ağustos sonundan başlayıp Kasım ayı sonuna kadar süren hasat döneminin üretici için can simidi olduğunu belirten üretici Veysel Danış, fiyatların birinci ürün için 4 lira, ikinci ürün için 2 lira, üçüncü ürün içinse 50 kuruş civarında seyrettiğini söyledi.
Turşu kavanozunun içine nohut koymuyorsunuz
Kahraman bakliyatımız nohut burada imdadımıza yetişecek ve turşumuzun hızlı bir şekilde olgunlaşmasını sağlayacak. Turşu kavanozunun dibine koyacağınız ya da aralara serpiştireceğiniz 8-10 adet nohut turşuyu çabuk olgunlaştıracaktır. Şimdiden ellerinize sağlık!
Püf noktası: Bu salatalık turşusu tarifini diğer tariflerden ayıran en önemli özelliği içerisine sıcak, kaynar halde su koyuluyor olması. Salatalık turşusunun içerisine kaynar su koyuluyor olması sizi şaşırtmasın, bu halde yapılan turşusunun tadı daha kıtır kıtır ve lezzetli oluyor.
Kaya tuzu, bir gece dinlendirilen suyun içinde iyice eritilmelidir. Kaya tuzu ne kadar fazla kullanılırsa, turşunun yumuşama ihtimali o kadar azalıyor. Turşular kavanoza arada boşluk kalmayacak şekilde dizilirken, arzu edilmesi halinde bir limon dilimlenerek aralara yerleştirilebilir.
Turşunun uzun süre dayanması için turşunuzu kuracağınız kavanozları önceden sterilize edin. Bunun için kavanozlarınızı kaynayan suda bir kaç dakika tutabilir, ardından da 180 derecelik fırında birkaç dakika tutarak kavanozların kurumasını sağlayabilirsiniz.
Kornişon turşu yapmak için genellikle en uygun zaman ağustos ile ekim aylarıdır.
Mutlaka turşuluk tuz olarak iri kaya tuzunu kullanın. Çünkü rafine tuz turşunun kısa zamanda yumuşamasına neden olur.
Kurucumuz Tevfik KİRAZ'ın 1981 yılında biber turșusu üretimiyle bașlayan Kaliteye yolculuğumuz 5.000 m2 kapalı 13.000 m2 si açık alana kurulu modern tesisimizde devem etmektedir.2000 yılında yenilenen modern tesisimiz her türlü teknolojik donanımına sahip olmakla beraber insan sağlını ön planda tutan,hijyenik ...
Turşu kurmak için sonbahar en ideal zamandır. Ancak havaların serinlemesini beklemelisiniz, sıcak sonbahar günlerinde kurulan turşular olgunlaşmadan bozulabilir. Havalar serinlesin diye çok da geç kalmayın, ekim ayından sonra bazı sebzeleri bulamayabilirsiniz.
Sarmısakları ikiye bölelim. Şişenin içine atalım, sirke, tuz ve limon tuzunu da ilave edip üzerine geçene kadar su koyalım. Güneş görmeyen bir yerde muhafaza edelim. Afiyet olsun inşallah.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri