Yakıt bulmak için geçen araçlardan yardım isteyebilir ya da en yakın akaryakıt istasyonuna yürüyebilirsiniz. Ancak sizin ve aracınızın güvenliği için yol yardım - sigorta şirketi ya da çekici çağırmak en doğrusu olacaktır. Karakoldan izin belgesi alarak bidonla benzin alabilirsiniz.
Motor gaz yememeye başlar sende benzinin bittiğini anlarsın ve kenara çekip yedek depoya geçersin..
Yakıt deponuzun yeteri kadar dolu olmaması deponuzun alt kısmında birikmiş tortuların aracınıza zarar verme olasılığı yüksektir. Bu tortular ulaşması gereken aksana borular ile ulaşım sağlarken tortular aracınızın borularını aşındırabildiği gibi aracın aksanına da zarar verebilmektedir.
LPG'li araçta benzinin önemi ne ya da LPG'li arabada benzin neden gerekli diye merak edenler için hemen açıklayalım: Sıralı sistem araçlarda benzin biterse aracın marşına basıldığında çalışmaz hale gelir. Nedeni ise sıralı sistemlerde ecunun yani aracın beyninin ilk çalışmada benzine programlanmış olmasıdır.
İbre sıfırın altına geldikten sonra 30 km daha gidiyor yedek depo ile fakat yakıtı sonuna kadar tüketmek motora zarar verebilir. Ayrıca depo yakıttan ötürü kirlenmiş olabilir benzin filtresinden geçen kirleri motora iletmiş olursunuz.
İlgili 37 soru bulundu
Bir aracın, Avrupa standartlarına göre benzin ikaz ışığı yandıktan sonra minimum 80 km gidebilmesi gerekiyor. Lakin bu durum marka ve modele göre değişiyor. Haliyle araçların uyarı lambası yandıktan sonra en fazla 40 km gidebildiği de yaygın yanlışlar arasında yer alıyor.
Güvenlik öncelikli konu. Her ihtimali gözeterek aracın stop ettirilmesini akaryakıt popmpalarındaki uyarı levhalarında görebilirsiniz. Arabayı stop ettirerek yakıt almak bir sorun yaratmaz ancak çalışır vaziyetteyken risklere açıksınız.
Araç akülerinin düzenli olarak kontrolleri yapılmalıdır. Akü, seyir halindeyken bile bitebilir ve bu durumda da yolda kalmak kaçınılmaz olur.
Yakıt tüketimi her araca göre değişse de ortalama olarak bu konuda bilgi vermek mümkün olabilir. Bu konuda şunlar söylenebilir: 1 litre benzin ile ortalama olarak 14.7 km yol kat etmek mümkün olur.
Ne kadar benzin kaldığını gözünle göreceksin. Hava karanlıksa sakın deponun içini görmek için kibritle, çakmakla bakmaya kalkma. el feneri kullanabilirsin. Zamanla benzin durumunu daha rahat takip etmeye başlarsın ve sorun olmaz.
Benzin deposu hariç araçta patlama olmaz. Araçta patlamaya yol açacak tek şey benzindir. Depo alev alırsa patlama olabilir, araçta yoğun bir benzin kaçağı olma ihtimaline karşı dikkatli olmanızda fayda var.
Boşta sürüşün yakıt tüketimini azalttığı iyi bilinmektedir. Bu konuda ciddi tartışmalar var. Uzmanlar durumun böyle olmadığını söylese de, sürüş deneyimi olan birçok kişi bu yöntemin yakıt tüketimini azaltabileceğini vurguluyor.
İçten yanmalı motorlarda çalışmaya başladıkları andan itibaren yakıt tüketilir. Ancak enjektörlü araçlar rölantide yakıt tüketmez. Hatta enjektörlü araçlarda motor devri 5000 devrin üzerine bile çıksa araç boşta çalışır ve yakıt tüketmez.
RÖLANTİDE BEKLEMEK DAHA İYİDİR
Ancak gerçekte rölantideki bir araç saatte 1-2 litre benzin harcar.
Aksine motor için oldukça iyi olacaktır. Ancak eski model karbüratör sistemine sahip araçlarda bulunan lpg sistemi ile birlikte araç direkt olarak lpg'de çalışır. Bu araçlar genelde benzinde kullanılmazlar. Ancak aracın sürekli lpg ile çalışması karbüratörün kurumasına sebebiyet verir.
DEpo kapağın kapalı olduğu sürece sorun olmaz. Boş kalmasından çok daha iyidir. Ayrıca önmli olan depoyu tam dolu bırakmanızdır.
Aynı model, aynı motor hacimdeki araçlarda yapılan tespitlere göre; -1 litre benzinle ortalama 14.7 km yol kat edilirken, - 1 litre otogaz-LPG ile 11.36 km yol kat edilmektedir. -1 litre mazot yani motorinle ise yaklaşık 22.22 km yol kat edilmektedir.
200 TL değerinde yakıt ile 700 kilometre yol gidildiğini düşünelim. Bu şekilde hesaplama yaparken yakıta harcanan miktar, gidilen mesafeye bölünür. Yani 200/700 işlemini yaparak aracın kilometre başına 0,28 TL yakıt tükettiği sonucuna ulaşabilirsiniz.
Örneğin 100 km mesafede 5 litre benzin yakan bir aracın 700 km mesafede harcayacağı benzin de 35 litre olacaktır. Tabi bu hesaplama, sürücünün sürüş özelliklerine, yolun durumu ve trafiğine göre değişir. Sürücü bu mesafede 35 litreden daha fazla benzin de harcayabilir daha az benzin de harcayabilir.
Uzun süre kullanılmayan araçlarda oluşan sorunlar;
Parçalarda bulunan yağ mumlaşır, işlevsiz hale gelir. Sübaplar sıkışır. Süspansiyon sisteminde sorun. Teknik kısımların çalışmasını engelleyecek şekilde tozlanma olur.
Aracın çalışması için ihtiyacı olan enerjiyi saklar ve depolar. Aracın çalıştırılacağı zaman ise bu enerjiyi diğer parçalara iletir. Bu sayede araç hareket eder ve klima gibi sistemler aktif olarak kullanılır. Fakat kullanım sıklığı ya da arıza durumuna bağlı olarak akünün ömrü zamanla biter.
Yeni model araçlardaki ses sistemleri kontağa bağlı olduğu için kontak kapandığında kendini kapatır. Yolculuk yaparken müzik dinlediniz ve aracı kapattığınızda otomatik olarak radyonuz kapanmadı. Oto teyp çok az güç tüketmesine rağmen araç kapalıyken uzun süre teyp açık kaldığında aküyü bitirebilir.
araç çalışırken yada kontak açıkken yakıt almanın bir zararı olmaz...
Benzin, motorine göre çok daha hızlı tutuşan bir maddedir. Motor içerisinde benzinin tutuşmasını sağlayan parça ise bujidir. Bujiler, benzini tutuşturacak kadar sıcaklık açığa çıkarırlar. Bu nedenle araca yanlış yükleme yapıldığı zaman motor ya motorini ateşlemeyi başaramaz ya da başarsa bile oldukça zorlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri